Putin bruker mindre på militæret

I fjor sank forsvarsutgiftene for første gang på tyve år i Russland. Her poserer president Vladimir Putin med soldater i historiske uniformer i anledning 75-årsjubileet for seieren ved Stalingrad.
I fjor sank forsvarsutgiftene for første gang på tyve år i Russland. Her poserer president Vladimir Putin med soldater i historiske uniformer i anledning 75-årsjubileet for seieren ved Stalingrad. Foto: Alexei Druzhinin / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang på tyve år reduseres militærutgiftene i Russland, viser ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke siden den kalde krigen har verdens militærutgifter vært så høye som de var i 2017.

Det er nå USA, Kina og Saudi-Arabia som bruker mest penger på militæret, viser en ny studie gjennomført av det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI.

Russland, som lenge lå på tredjeplass, ble i 2017 forbigått av Saudi-Arabia. De brukte ifølge SIPRI 69,4 milliarder i 2017. Det er første gang siden 1998 man ser en nedgang i Russland, noe SIPRI mener skyldes fallende oljepriser.

– Modernisering av militæret er fortsatt en prioritet i Russland, sier SIPRI-forsker Pieter Wezeman.

Ifølge SIPRI brukte verdens land til sammen 1,73 billioner dollar på militæret i 2017. Det er 1,1 prosent mer enn i 2016, og tilsvarer 230 dollar per person.

USA bruker fortsatt mer på militæret enn noen andre land i verden, og i året som var er det beregnet at de brukte 620 milliarder dollar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den nedadgående trenden vi har sett i USA siden 2010 er ikke tilfellet lenger, sier Aude Fleurant ved SIPRI.

Etter USA følger Kina, som skal ha brukt om lag 228 milliarder dollar, og er det landet som har økt pengebruken mest.

Blant NATO-landene er det bare et fåtall som oppfyller det uttalte kravet om to prosent av BNP. USA bruker 3,1 prosent av BNP på sine militære styrker og Norge bruker 1,6 prosent.

Noe overraskende er det fattige Hellas som bruker mest i Europa (2,5 prosent). Deretter følger Frankrike (2,3) og Tyrkia (2,2) som de eneste over to prosent, ifølge SIPRIs database.