Siv Jensen om «nye-Frp»: Vi hadde friskere fraspark, men fikk ikke til så mye

Se utdrag fra Siv Jensens tale på landsmøtet her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp har forandret seg, innrømmer Siv Jensen og Frp-topp Jon Engen-Helgheim. – Færre friske fraspark er ikke det som betyr noe, sier Jensen til ABC Nyheter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

GARDERMOEN (ABC Nyheter): Frp er i sin andre periode som regjeringsparti.

– Vi klarte det! Vi gjorde det umulige mulig. Vi gjorde spådommer til skamme. Fremskrittspartiet satt fire år i regjering, og vi ble gjenvalgt, sa Jensen da hun åpnet Frps landsmøte.

Partiet mener de har gjort spådommene om at de ikke er noe styringsparti til skamme.

I en VG-kommentar fredag omtales dagens Fremskrittsparti som «ansvarliggjort, traust og passe kjedelig.»

– Partiets utvikling er god, fastslår Siv Jensen til ABC Nyheter.

Vi leverer og får gjennomslag for våre politiske løsninger hver eneste dag i regjering. Det gjorde vi aldri i opposisjon. Vi hadde friskere fraspark da, men vi fikk ikke til så mye. Nå har vi fjernet arveavgiften, har rekordutbygging i veier, rekordutbygging i sykehjemsplasser og satt ned skatter og avgifter med 24 milliarder. Alt dette er god Frp-politikk, sier Jensen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Har regjeringsamarbeidet gjort noe med dere?

– Ja, men det er ikke frasparkene som betyr noe. Det er det du gjennomfører som betyr noe. Det er det som påvirker hverdagen til vanlige folk.

12 år som Frp-sjef

Det er gått 12 år siden Siv Jensen tok over som partileder etter Frp-nestor Carl I. Hagen.

Etter det har de hatt sine feider, som da Hagen ble vraket til Nobelkomiteen i 2011. Senest i forrige måned kritiserte Hagen Jensen for å være positiv til KrF som regjeringspartner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Hagen var i opposisjon, har Jensen søkt regjeringsmakt og sitter nå i sin andre periode som finansminister.

– Siv Jensen har fått partiet opp av skyttergravene og gjort at Frp har fått hånden på rattet i norsk politikk. Det er klart vi har endret oss, og har færre provoserende utspill, men det er avgjørende for at vi skal kunne samarbeide med tre andre partier på borgerlig side, sier en sentral Frp-kilde til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Frp er for alvor etablert som et styringsparti», konkluderer sentralstyret i sin årsberetning til landsmøtet.

Husker du? Tybring-Gjeddes oppgjør med norske politikere: Bare i Norge det ikke er lov å tenke nytt

Erkjenner at partiet har endret seg

Partiets innvandringspolitiske talsperson, Jon Engen-Helgheim, erkjenner at partiet er blitt endret.

Jon Engen-Helgheim. Foto: NTB scanpix
Jon Engen-Helgheim. Foto: NTB scanpix

– Ja, Frp har forandret seg. Men det må alle samarbeider gjøre. Alle forandrer seg ut i fra hvilken situasjon man er i. Samarbeider man med noen, må alle partier og mennesker innrette seg etter den situasjonen man er i. Som et regjeringsparti kan vi ofte gå ut med felles politikk, men når vi har landsmøte og utformer egen politikk er vi som før, sier Engen-Helgheim til ABC Nyheter.

Er det en trend at det blir færre populister i fremtredende roller i partiet?

– Populisme er et begrep som defineres veldig forskjellig. Hvis definisjonen er at det er å komme med populær politikk, så er jeg en stolt populist. Er det å komme med ikke-gjennomførbar politikk, bare for å vinne stemmer, så er jeg ingen populist. Dette er vi alltid blitt kalt, og fått høre at vi har politikk som ikke kan gjennomføres. Nå har vi bevist at politikken kan gjennomføres og er god, så det er kanskje heller det at andre ser at Frps løsninger fungerer enn at vi har forandret oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helgheim er ikke enig i analysen om at Frp er blitt kjedelig.

– Det virker som flere journalister, spesielt i VG, ikke følger så godt med hva som skjer. For her virker det som det ønskes å skape et bilde av at Frp er blitt kjedelige.

– Vi har alltid vært et vanlig norsk parti, og vi er fortsatt det partiet som har størst takhøyde. Det at det går bra med økonomien og vi styrer godt, betyr tydeligvis at vi er kjedelige. At vi har gode, seriøse, nytenkende og godt gjennomarbeidende utspill på innvandringsfeltet, betyr tydeligvis at vi er blitt kjedelige. Jeg er helt sikker på at den nye politikken blir Norges politikk om få år. Sånn har det alltid vært, sier Engen-Helgheim.

Les også: Siv Jensen tordnet mot Arbeiderpartiet: Ikke egnet til å styre landet

PØLSEFEST: Siv Jensen serverte pølser på landsmøtet. Til venstre Sylvi Listhaug og Bård Hoksrud. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
PØLSEFEST: Siv Jensen serverte pølser på landsmøtet. Til venstre Sylvi Listhaug og Bård Hoksrud. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter