Sylvi Listhaug: – Det har vært bra å få et nytt liv

MER TID TIL FAMILIE: Sylvi Listhaug i samtale med Bård Hoksrud (Frp). I bakgrunnen mannen Espen Espeset.
MER TID TIL FAMILIE: Sylvi Listhaug i samtale med Bård Hoksrud (Frp). I bakgrunnen mannen Espen Espeset. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Hun skulle ikke gå stille i dørene på Stortinget, men Sylvi Listhaug nekter å snakke om samarbeidspartner KrF.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET (ABC Nyheter): Det er gått en måned siden Sylvi Listhaug ble tvunget ut av regjering og avsluttet det hele med frontalangrep på regjeringens samarbeidspartner KrF og opposisjonen.

– Et parti helt uten styring og ryggrad, sa Listhaug om KrF.

Hun skulle ikke gå stille i dørene, lovet hun.

– Jeg aksepterer ikke å bli forsøkt tvunget til taushet, sa Listhaug på pressekonferansen etter hun annonserte sin avgang og mente ytringsfriheten hennes var forsøkt kneblet.

Når ABC Nyheter møter Listhaug torsdag, dagen før landsmøtet til Frp, vil hun aller helst snakke om sitt nye arbeid på Stortinget.

– Jeg liker meg her i den lille hula mi, sier Listhaug der hun sitter på det beskjedne stortingskontoret.

En overgang fra å være sjef i hele justisdepartementet.

– Det beste som kunne skjedd meg

Facebook-posten som holdt på å felle regjeringen vil hun ikke snakke om.

– Nå er dette et tilbakelagt stadium, og dette er det beste som kunne skjedd meg. Det har vært bra å få et nytt liv, få tilbake livet, bestemme over egen kalender, få være mer hjemme med ungene, lage matpakker og følge dem på skolen. Det var kjempebra for meg og ungene. Jeg har som filosofi at alt skjer av en grunn, sier hun.

Hun mener det nærmest var umulig å kombinere jobben som justisminister med rollen som småbarnsmor.

– Hva tenker du om Venstre i regjering? Er du like positiv som Siv Jensen?

– Nå har vi en plattform i bunnen, så får vi se hvordan det går videre. Jeg synes det har startet bra.

– Da du trakk deg omtalte du KrF som «et parti uten ryggrad». Det står fortsatt en åpen invitasjon inn i regjering, hvis de ønsker det. Hva mener du om KrF?

– Dette er det partilederen som håndterer. Min jobb er sammen med Bård Hoksrud og løfte helse- og eldrepolitikken.

– Men du sitter i sentralstyret?

– Jada, som sagt dette er noe partilederen har som sin oppgave å vurdere.

– Er du enig med partilederen?

– Dette får partilederen svare på, tenker jeg, sier Listhaug.

Aktuelt: Listhaug: – Jeg hadde kommet godt ut av et OL-mesterskap i å stå i dritt

SMÅBARNSMOR: Listhaug mener rollen som justisminister og småbarnsmor nærmest var umulig å kombinere. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
SMÅBARNSMOR: Listhaug mener rollen som justisminister og småbarnsmor nærmest var umulig å kombinere. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Ta eierskap på eldrepolitikk

Fra å preget mediebildet på asyl- og innvandringsfeltet, er Listhaugs mål å sette eldrepolitikk på dagsorden. Sammen med Bård Hoksrud blir Listhaugs Frps nye eldregeneral.

– Skal jeg flytte meg? spør Bård Hoksrud og ler når Frp-duoen skal avbildes.

– Nei, du skal være med, Bård, svarer Listhaug.

Hun er vant til å være i rampelyset. Frp-profilen Bård Hoksrud vet godt han spiller andrefiolin når de to stiller til intervju.

Frps eldregeneraler Bård Hoksrud og Sylvi Listhaug. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Frps eldregeneraler Bård Hoksrud og Sylvi Listhaug. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

– Jeg håper vi skal klare å sette eldrepolitikk på dagsorden. Det å jobbe for at de eldre skal bli sjef i eget liv og bli behandlet som et selvstendig menneske selv om du kommer på sykehjem og trenger hjelp. Vi skal gjøre så godt vi kan, vil reise mye rundt og møte partimedlemmer og andre folk som møter veggen når de skal få hjelp og møte systemer som ikke fungerer, sier Listhaug og peker på flere sykehjemsplasser og feilbehandlinger.

– Vi ønsker å bidra og hjelpe enkeltmennesker. Vi skal være ombudsmann og -kvinne, sier Listhaug.

Siv Jensen uttalte tidligere i uken at partiet vil ta eierskap på eldrepolitikk.

Hoksrud og Listhaug sitter sammen i helse- og omsorgskomiteen. Hoksrud mener partiet har fått gjennomslag for mye bra.

– Vi har statlig forsøk på eldreomsorg, som er vår modell, men der er ikke stortingsflertallet. Nå er det et spill om penger og hva man skal bruke pengene på. Nå disponerer lokalpolitikerne pengene selv og da er det veldig lett å kutte litt på eldreomsorgen. Slik regelverket er i dag er det kommunen som bestemmer nivået på tilbudet, sier han og legger til:

– Nå har vi fått gjennomslag for en nasjonal retningslinje for hva som skal til for å få en sykehjemsplass. Hvis de sliter med plasser eller har få plasser i dag, hever de bare terskelen. Får vi nasjonale retningslinjer kan de pårørende og den det gjelder kreve en sykehjemsplass.

Listhaug benytter anledningen til å komme med stikk til venstresiden.

– Jeg tenker at ikke skal det være ideologien som styrer her. Det skal det være de eldre sine behov som styrer. For venstresiden er det ideologien som styrer. De sier bare de ikke vil ha private tilbud og offentlige monopol, og er du misfornøyd så «stakkars deg» men det gir vi blaffen i. Vi ønsker valgfrihet og at private skal gi tjenester, slik at de eldre kan velge hvis de ikke synes tjenesten er god nok.

Nå blir deres oppgave å vinne velgere på partiets eldrepolitikk. Landsmøtet blir et startskudd på en ny satsing.

– Hele poenget er at vi skal ut og engasjere våre folk til å jobbe for eldrepolitikk og fremme forslag. Landsmøtet blir å bygge opp slik at vi får ekstra trykk på eldreomsorg. Så er det å ta tak i enkeltsaker. Vi ønsker å være ombudsmenn og -kvinner. Det handler om de menneskene som ikke klarer å få tjenestene de har krav på og trenger, sier Hoksrud.

SE VIDEO: Jensen om Listhaug-saken: – En diskusjon om ord

Personvernpolicy