Senterpartiet drøfter sexmeldingen mandag kveld

– Forventer at Borten Moe ikke deltar

Sp leder Trygve Slagsvold Vedum og Liv Signe Navarsete (Sp) under debatten om kommune- og regionreformen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Sp leder Trygve Slagsvold Vedum og Liv Signe Navarsete (Sp) under debatten om kommune- og regionreformen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

«En drittsak for partiet.» «En møkkasak jeg tror vi ikke får løst.» Det sier to av Sp-toppene som mandag skal diskutere sexmeldingen som ryster partiet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentralstyremedlem i Senterpartiet, Sigrid Brattabø Handegard. Foto: Senterpartiet
Sentralstyremedlem i Senterpartiet, Sigrid Brattabø Handegard. Foto: Senterpartiet

Sentralstyret i Senterpartiet møtes mandag kveld for å diskutere den mye omtalte sexmeldingen som ble sendt til Liv Signe Navarsete.

Meldingen tikket inn til Navarsete 00.25 natt til den 21. februar i 2016. Meldingen ble sendt fra Messenger-kontoen til tidligere statssekretær for Senterpartiet, Morten Søberg, som skal ha forlatt telefonen.

«Vi har lyst på fitta di», sto det i meldingen.

– Dette er en drittsak for partiet, og en sak vi må få avsluttet, sier sentralstyremedlem i Senterpartiet, Sigrid Brattabø Handegard, til ABC Nyheter.

– Jeg regner med vi får en orientering av hva som har skjedd. Jeg har full tillit til hvordan Trygve Slagsvold Vedum har håndtert saken, sier hun.

– Tror du dere får avklart saken?

– Det vil jeg ikke spekulere i, men jeg har lyst å appellere til dem som bør føle et ansvar. Det er bare å beklage overfor Liv Signe Navarsete for hva de har gjort.

Disse deltok på hytteturen og nekter for å ha sendt meldingen

Disse deltok på gutteturen til Storlien, et tettsted i den svenske kommunen Åre i Jämtland fylke, for over to år siden:

  • Ole Borten Moe, nåværende Sp-nestleder
  • Jostein Grande, Sp-rådgiver
  • Bjørn Arild Gram, tidligere statssekretær i Kommunaldepartementet
  • Morten Søberg, tidligere statssekretær i Finansdepartementet
  • Tomas Iver Hallem, Nord-Trøndelag Senterpartis leder
  • Rune Hjulstad, fylkessekretær
  • Ivar Vigdenes, nåværende ordfører i Stjørdal
  • Erlend Fuglum, tidligere statssekretær og tidligere leder av Senterungdommen
  • Jarle Holberg, ikke Sp-politiker, men har godkjent at ABC Nyheter omtaler navnet hans
  • XX, ikke Sp-politiker. ABC Nyheter har ikke lykkes å få kontakt med mannen

Alle mennene har nektet for å ha sendt meldingen.

Mener Borten Moe bør holde seg unna

Ved 16:40-tiden kom nyheten om at Ola Borten Moe fratrer som nestleder i Sp inntil sexmelding-saken er løst.

– Det er en dypt beklagelig melding Liv Signe Navarsete selvsagt ikke skulle hatt. Nå handler dette også om hvilke muligheter jeg har til å fylle tillitsvervet som nestleder i Sp, og per nå er det umulig, sier Moe til NRK.

Da ABC Nyheter snakket med Sigrid Brattabø Handegard tidligere i dag, før nyheten om Borten Moes fratredelse kom, mente Brattebø Handegard at han ikke bør delta når sex-meldingen skal diskuteres.

Sentralstyremedlem Bjarne Undheim. Foto: Senterpartiet
Sentralstyremedlem Bjarne Undheim. Foto: Senterpartiet

– Jeg mener Borten Moe må være inhabil i saken.

Hun får støtte av kollega i sentralstyret Bjarne Undheim.

– Jeg forventer at han ikke deltar i behandlingen i denne saken. Vil han gi en orientering, får sentralstyre diskutere det. Men det blir vanskelig om han skal være med, sier Undheim.

Tror ikke partiet får avklart saken

– Jeg har ikke store forventinger til at vi klarer å løse det. Om det kan komme noe ut av fristen frem til onsdag som partilederen har satt, får vi bare vente og se, sier Undheim til ABC Nyheter.

Lørdag slo Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fast overfor NTB at mannen som sendte den grove må melde seg innen onsdag. Hvis ikke anmeldes saken.

– Det er en møkkasak. Møkk er møkk uansett hva du prøver å gjøre med det. Vi har fått nye regler så vi står bedre rustet, også er dette en alvorlig vekker for hele guttegjengen. Omfanget av denne saken viser hvor galt dette er, sier Undheim.

Han mener det blir vanskeligere og vanskeligere å stå frem for hver dag som går.

– Det er vanskelig å stå frem når ti har blitt omtalt og klistra opp i alle avisene i Norge. Man må emigrere ut av landet hvis man skal stå frem.

– Men burde ikke man stå frem og ta ansvaret?

– Jo, det er klart, men jeg forstår at det kan være tøft å stå frem når det har gått så lang tid. Jeg tenker at det er et enormt press på vedkommende. Skal man se realistisk på det, så har ti stykker nektet til nå og det blir bare verre å stå frem jo lengre tid det går. Det er klart dette vil hefte med ti stykker for all fremtid. Hver gang de eventuelt skal få nye verv så vil dette komme opp. Det er en ting de må leve med, og det kan være alvorlig nok for dem.

ABC Nyheter har ikke lyktes å komme i kontakt med Sp-nestleder Ola Borten Moe.

Til Nettavisen bekrefter Borten Moe at han skal delta i møtet.

– Hvis sentralstyret ønsker det, kommer jeg til å redegjøre for mine tanker om saken. Men jeg kommer ikke til å delta i diskusjonen og behandlingen av saken, sier Borten Moe.

Nestleder Ola Borten Moe og leder Trygve Slagsvold Vedum på Senterpartiets landsstyremøte i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Nestleder Ola Borten Moe og leder Trygve Slagsvold Vedum på Senterpartiets landsstyremøte i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Politisk redaktør: Sp står sjakkmatt

Kato Nykvist er politisk redaktør i Nationen, avisen som først omtalte meldingen til Navarsete.

Han mener Senterpartiet er «fordømt uansett hva som skjer».

– Det er helt klart et mulig scenario at saken aldri vil bli oppklart. Partiet og Vedum står på mange måter sjakkmatt, sier Nykvist til ABC Nyheter.

I forrige uke tok tidligere Sp-leder Aslaug Haga til orde for å suspendere alle på hytteturen. Det har Sp-leder Slagsvold Vedum avvist.

– Spørsmålet er jo hva de kan gjøre hvis ingen innrømmer å ha sendt meldingen. Det er jo ikke greit med en kollektiv straff, som rammer de som ikke har gjort noe galt. Samtidig er det dypt beklagelig og urettferdig hvis en melding med et slikt budskap ikke skal få en konsekvens, sier Nykvist.

Han mener saken kan kobles til lederstriden tilbake i 2014.

– Saken gjør ikke konfliktlinjen i Senterpartiet mindre. På et tidspunkt slutter jo vi å skrive om saken, men den blir ikke glemt. Det er mulig saken vil få betydning for eventuelt nye tillitsverv til de som deltok på hytteturen, sier redaktøren.

Generalsekretær i Senterpartiet, Knut M. Olsen, har ikke besvart ABC Nyheters henvendelse.

Les også: Navarsete: – Saken handler om tillit

SE VIDEO FRA ARKIVET: Navarsetes avskjedstale etter Borten Moe-konflikten

Personvernpolicy