70 år siden opprettelsen av Israel 19. april:

«Min tolkning av sionisme er Struma»

TRAGEDIEN STRUMA: Overfylt, i elendig tilstand, ble skipet Struma med 767 jøder om bord, senket i Svartehavet - etter at de jødiske flyktningene var nektet å gå i land noe sted.
TRAGEDIEN STRUMA: Overfylt, i elendig tilstand, ble skipet Struma med 767 jøder om bord, senket i Svartehavet - etter at de jødiske flyktningene var nektet å gå i land noe sted.

Den kjente israelske politikeren Yossi Beilins beretning om to folks tragedie - palestinernes og jødenes - kan passe idet Israel 19. april feirer 70-årsdagen for opprettelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den opprørende historien om skipet Struma

I desember 1941 gikk 767 jøder på desperat flukt fra nazistene, om bord i det nedslitte skipet Struma i den rumenske havnebyen Constanta.

Planen var å seile det sterkt overfylte skipet til Istanbul, der de skulle søke om visum til det forjettede land, Palestina.

Struma var i elendig forfatning og manglet sanitære nødvendigheter. Tross maskinproblemer nådde de jødiske flyktningene Istabul 16. desember.

Der ble de fortalt at de britiske mandatmyndighetene som styrte over Palestina, ikke ville innvilge visa - og at de ble nektet adgang til Tyrkia.

Struma ble holdt i karantene i Istanbuls havn i over to måneder, uten at passasjerene fikk gå i land.

23. februar 1942 tauet tyrkisk politi Struma ut i Svartehavet, og etterlot skipet der.

Neste dag sank Struma, trolig på grunn av et torpedoangrep.

Bare én passasjer, David Stoliar, overlevde.

– Opprettelsen av staten Israel var et nullsumspill. Vår kollektive lykke møtte en følelse av katastrofe på den andre siden. Hvert jubileum føles som milesteiner i katastrofen som traff palestinerne.

Ordene kom fra den forhenværende israelske ministeren Yossi Beilin, som var sentral i forhandlingene om Osloavtalen, da han 5. desember i fjor holdt et foredrag i regi av Civita i Oslo.

Det jeg husker best, var hans historie om Struma.

Om 767 jøder på vill flukt fra nazistene, som entret det elendige skipet Struma.

Planen var å oppfylle den sionistiske drømmen - å flykte fra Europa og finne en trygg havn i Palestina (se faktaboks).

Men de britiske myndighetene nektet dem adgang til Palestina. Ingen stat slapp dem i land. Skipet ble tauet ut på Svartehavet og senket.

Først i 1948, den 19. april, ble staten Israel opprettet av verdenssamfunnet for jødene - over hodet på befolkningen som levde der da.

– Dette er sionismen

YOSSI BEILIN: Om jødenes skjebne, sionismen og Israel. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
YOSSI BEILIN: Om jødenes skjebne, sionismen og Israel. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– For meg er Struma historien om sionisme. Når du trenger verden, er det ingen som stiller opp. Derfor trenger vi et samfunn med jødisk flertall. Den første loven i Israel er at enhver jøde kan komme, fortsatte han.

– Sionisme er rett og slett å skape et trygt samfunn med jødisk flertall, framholdt Beilin.

Og det var det såvisst behov for, mener han ut fra jødenes historiske lærdommer i Europa.

Sionismen, tanken om at jødene har rett til sin egen stat, etter hvert definert til Palestina, hadde ifølge Beilin i seg litt kolonialisme og litt nasjonal frigjøring.

– Det var uttrykk for nasjonal desperasjon.

– Følte faren - og mislyktes

Historisk var den sionistiske bevegelsen ledet av jøder som hovedsakelig var sekulære. De prøvde å gli inn, konvertere, men ingenting hjalp.

– I Sverige kunne ikke et regjeringsmedlem være ikke-kristen fram til 1954. Det var kvoter for jøder ved universiteter. Heinrich Heine var jurist. For å få lov til å studere, måtte han konvertere. Marx’ konvertering var ikke resultat av tro. Han og andre var sekulære jøder og ble sekulære kristne. Marx sa at religion er folkets opium, oppsummerte Beilin og konluderte:

– Problemet var at det ikke var nok å konvertere. Hatet mot jøder i Europa besto.

De sekulære jødene trodde det skulle bli lettere å integreres hvis de ble assimilert, men oppdaget at det ikke var sånn.

I 1896 skrev grunnleggeren av sionismen, Theodor Hertzl, sin bok om den jødiske stat.

– Han sa at vi tok feil. Ideen om å bli integrert i samfunnet mislykkes. Volden mot oss ville vokse. Vi må finne et annet land et annet sted enn Europa, sa Beilin.

– Hertzl følte faren. Men mislyktes fordi holocaust kom før staten.

– Vi må lytte til palestinerne

GRESK TRAGEDIE: – I en tragedie har alle rett. Spørsmålet er hvordan vi isralere skal forholde oss til palestinerne, sa Yossi Beilin. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
GRESK TRAGEDIE: – I en tragedie har alle rett. Spørsmålet er hvordan vi isralere skal forholde oss til palestinerne, sa Yossi Beilin. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Sionisme er kibbutsisme. Sionisme er landbruk. Bearbeider vi ikke jorda, er det ikke sionisme, ble det sagt. Alt dette er nonsens, postulerte Yossi Beilin i Oslo.

– Å snakke om sionisme som noe annet enn å skape et asyl for forfulgte jøder, er historisk feil.

Men han ser også palestinernes ulykke.

– Hvorfor kjemper jeg sånn for fred med palestinerne? Du trenger fred med dine naboer. At jeg bidro til en avtale med palestinerne, er for å ha en grense mellom palestinere og jøder. Blir jøder en minoritet i Israel, er det slutten. Da er det ikke demokrati lenger, er hans dramatiske budskap i en tid da tostatsløsningen ser ut til å bli fjernere enn noensinne - som følge av Israels annektering av stadig mer palestinsk land.

Beilin er sterk tilhenger av å dele Jerusalem og landet mellom palestinerne og Israel.

– Det palestinske narrativet bør lyttes til. Verden tok ikke hensyn til oss. Jøder som ikke levde her, men i Europa, ble lovet et land her.

– Det du har her, er typisk gresk tragedie. I en tragedie har alle rett. Spørsmålet for meg som israeler er hvordan vi kan forholde oss til hverandre.

– Sionisme er en trist bevegelse

– Enstatsløsning er ingen løsning. Den mest moderate israeler vil kjempe som bare pokker mot en slik løsning, slo Beilin fast om tanken på at palestinerne ikke skal ha sin egen stat, men inngå i Israel.

– Det er stram linje mellom nasjonalisme og ultranasjonalisme der du ikke tenker på de andre. I Israel er det grupper som mener at palestinere ikke hører til der, og at Gud ga oss dette landet, framholdt han.

– Sionismen betraktes som rasisme her i Norge, bemerket en tilhører.

– Sionismen er en veldig trist bevegelse. Flesteparten av våre foreldre og besteforeldre ønsket å bli der de var. Folk fra universiteter i Polen og Berlin – nei, de hadde slett ikke noe ønske om å flytte til ørkenen!

Hvordan passer så USAs vedtak om å anerkjenne Jerusalem som hovedstad i Israel?

– Jeg vil at alle land skal flytte ambassadene til Jerusalem, inkludert Norge, sier Yossi Beilin.

– Vi er eneste land i verden som ikke får ha ambassadene i hovedstaden. Det er sprøtt. Men da må du dele Jerusalem, vest hovedstaden til Israel, øst til palestinerne.

Men Yossi Beilin er en minoritet i eget land. Idet israelittene kan feire, og palestinerne sørge, er virkeligheten en helt annen Beilin ønsker seg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Minst 17 drept i eksplosjon i afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Omfattende opptøyer i Libanon07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt
Siste nytt
15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenMinst 17 drept i eksplosjon i afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOmfattende opptøyer i Libanon07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42KulturDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31NorgeTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt
Populært