Meny

Senterpartiet rystet

Sex-meldingen som ingen tar ansvaret for: – Stadig flere blir dratt ned i søla

SP-KRISE: Liv Signe Navarsete (f.v.), Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum i 2013. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Så langt nekter alle de ti mennene på hytteturen for at de er avsenderen av den mye omtalte sex-meldingen til Liv Signe Navarsete. «Stå frem og si unnskyld», oppfordrer sentrale Sp-politikere.

Senterpartiets generalsekretær Knut M. Olsen jobber nå for å finne ut hvem av de ti deltakerne på den nå mye omtalte hytteturen vinteren 2016 som sendte meldingen «Vi har lyst på fitta di» til den tidligere Sp-lederen.

ABC Nyheter har forsøkt å komme i kontakt med alle de ti mennene.

Meldingen tikket inn til Navarsete 00.25 natt til den 21. februar. Meldingen ble sendt fra Messenger-kontoen til tidligere statssekretær for Senterpartiet, Morten Søberg, som skal ha forlatt telefonen.

Disse deltok på gutteturen til Storlien, et tettsted i den svenske kommunen Åre i Jämtland fylke, for over to år siden:

  • Ole Borten Moe, nåværende Sp-nestleder
  • Jostein Grande, Sp-rådgiver
  • Bjørn Arild Gram, tidligere statssekretær i Kommunaldepartementet
  • Morten Søberg, tidligere statssekretær i Finansdepartementet
  • Tomas Iver Hallem, Nord-Trøndelag Senterpartis leder
  • Rune Hjulstad, fylkessekretær
  • Ivar Vigdenes, nåværende ordfører i Stjørdal
  • Erlend Fuglum, tidligere statssekretær og tidligere leder av Senterungdommen
  • Jarle Holberg, ikke Sp-politiker, men har godkjent at ABC Nyheter omtaler navnet hans
  • XX, ikke Sp-politiker. ABC Nyheter har ikke lyktes å få kontakt med mannen.

Aktuelt: Sp-topp krever at den som trakasserte Navarsete står frem

Ingen innrømmer å ha sendt meldingen

– Jeg har ikke skrevet denne meldingen og har ingen kjennskap til hvem det måtte være som har gjort det. Jeg har tatt - og tar avstand fra den. At mitt navn blir dratt inn i noe jeg ikke har noe med å gjøre tar jeg tungt, sier Stjørdal-ordfører Ivar Vigdenes til ABC Nyheter.

Erlend Fuglum, fylkesråd i Trøndelag, sier han ikke har sendt meldingen, og at han heller ikke vet hvem som gjorde det.

Erlend Fuglum. Foto: Senterpartiet/Flickr

– Den som sendte meldingen begikk et overtramp. Jeg har dessverre ingen kunnskap om hvem som kan ha sendt den, men vedkommende bør være voksen nok til å stå frem og si unnskyld, sier Fuglum til ABC Nyheter.

Tidligere statssekretær Bjørn Arild Gram skriver følgende i en tekstmelding:

«Hei. Nei, jeg sendte ikke meldingen. Jeg vet ikke hvem som sendte den. Viser for øvrig til partiets behandling. Bjørn Arild»

– Hele saken er tragisk

Fylkessekretær i Nord-Trøndelag Sp, Rune Hjulstad, tar sterk avstand fra meldingen.

– Jeg tar sterk avstand fra innholdet i meldinga, ingen fortjener å få ei slik melding. Det var ikke jeg som sendte den og jeg vet ikke hvem. Hvis jeg hadde visst det hadde jeg fortalt generalsekretæren det. Jeg har fortalt han alt jeg vet om saken. Hele saken er tragisk. Ikke minst for Liv Signe. Oppfordrer avsendere til å stå fram! skriver Hjulstad i en sms til ABC Nyheter.

Leder i Nord-Trøndelag Senterparti, Tomas Iver Hallem opplyser i en SMS til ABC Nyheter at han ble kjent at det hadde blitt sendt en trakasserende tekstmelding fra Morten Søbergs telefon en tid etter den omtalte hytteturen.

«Det er uakseptabelt å sende en slik melding. Jeg tar sterkt avstand fra denne typen trakasserende handlinger. Jeg sendte ikke meldingen, og vet heller ikke hvem som gjorde det, men ber vedkommende om å rydde opp i dette snarest.

Liv Signe Navarsete er trakassert på det groveste av den som har sendt meldingen. Vedkommende setter alle som var med på turen i en håpløs situasjon. Alle blir mistenkeliggjort for å stå bak, eller dekke over, den uakseptable handlingen. Vedkommende bør stå frem og beklage overfor Navarsete», skriver Hallem videre.

Jarle Holberg, som ikke har hatt verv eller jobbet for Sp, skriver følgende i en sms:

«Hei! Som du sikkert vet, var jeg med på turen. Jeg ønsker ikke å bli dratt inn i dette, da jeg ikke har sendt meldingen og vet ikke hvem som har sendt den. Meldingen representerer et lavmål, både hva gjelder form og innhold. Jeg har aldri møtt eller snakket med Navarsete og har aldri jobbet for eller hatt verv i SP. Dette er dypt beklagelig for den som fikk meldingen. Meldingen kaster også skygge over mange uskyldige personer, meg selv inkludert. Avsender bør melde seg og ta ansvar.»

Aktuelt: Navarsete: – De ville minne meg på at jeg var en dritt

– Stadig flere som blir dratt ned i søla

På Facebook skriver Ola Borten Moe at han verken har skrevet meldingen eller vet hvem som sendte den.

Ola Borten Moe 1.nestleder. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Etter en uke i norsk offentlighet er det stadig flere som blir dratt ned i søla. Alle som var på tur heftes ved dette. Ikke minst eier av telefonen. Men også partiet som sådan. Både som nestleder og som deltaker på turen er jeg svært lei meg for dette. Dette er det ingen som fortjener, aller minst Liv Signe Navarsete. Jeg er også skuffet og forbannet over at den ansvarlige ikke har stått frem. I tillegg til en overmoden unnskyldning til Navarsete er dette et tillitsbrudd i en kameratgjeng jeg ikke vet hvordan skal håndteres, skriver Sp-nestlederen.

ABC Nyheter har ikke lyktes å komme i kontakt med Morten Søberg, Jostein Grande eller mannen som ikke er Sp-politiker.

– Jeg henviser til generalsekretær Knut M. Olsen for å svare på alle spørsmål, sier Søberg til Nettavisen.

– Det er ikke jeg som sendte den, jeg vet heller ikke hvem som gjorde det, sier Jostein Grande til Nettavisen.

Oppdatert: Onsdag hadde alle de ti mennene kommentert saken overfor ABC Nyheter eller andre medier.

Den tiende, en mann uten tillitsverv i Senterpartiet, hadde overfor de andre på hytteturen avvist at han var den ansvarlige. Onsdag benektet han det også overfor Adresseavisen.

– Jeg sverger på at det ikke var meg. Jeg vet heller ikke hvem som har gjort det. Hele greia er veldig trist, sier mannen til Adresseavisen.

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum har ikke besvart ABC Nyheters henvendelse.

Navarsete: – Bør vise seg som ekte mannfolk

– De ti mennene på hytteturen bør nå vise seg som ekte mannfolk. Ekte mannfolk snakker sant. Og ekte mannfolk tar ansvar for det de har gjort og rydder opp etter seg, sier Liv Signe Navarsete til VG.

– Det var en ekkel melding med seksualisert innhold, sier hun til TV 2 tirsdag.

Navarsete har ikke besvart ABC Nyheters henvendelse.

Les også: Her blir Liv Signe Navarsete (Sp) historisk

Nylig revidert

NTB har gått gjennom Sps vedtekter og etiske regelverk, som ble revidert så sent som 10. april i år.

«Senterpartiet aksepterer ingen form for trakassering, diskriminering eller annen utilbørlig atferd overfor personer du forholder deg til», heter det i de etiske retningslinjene.

Videre slås det fast at partiet har «nulltoleranse for atferd som oppleves seksualisert krenkende». Alle konkrete meldinger om seksuelle krenkelser skal tas alvorlig og føre til konkret handling.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært