Kraftbransjen skjelte ut ACER-motstandere som løgnere - får tilslutning fra Søviknes

<p>KRAFTUTTRYKK: Eimund Nygaard spør om ACER-motstanderne enten var uvitende, lot som de var uvitende - eller løy.</p>
KRAFTUTTRYKK: Eimund Nygaard spør om ACER-motstanderne enten var uvitende, lot som de var uvitende - eller løy. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– ACER-motstandere var kunnskapsløse demagoger, sa styreleder Eimund Nygaard i Energi Norge i Brussel. – Usannheter og konspirasjonsteorier, fulgte Terje Søviknes opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (ABC Nyheter): ACER-motstanderne ble skjelt ut som løgnere og demagoger da kraftbransjens organisasjon Energi Norge torsdag innledet sin årlige vinterkonferanse, denne gangen i EU-hovedstaden Brussel.

– Hjemme var det en svært opphetet debatt om ACER og tilslutningen til EUs vinterpakke, der kunnskapen var omvendt proporsjonal med temperaturen, sa organisasjonens styreleder Eimund Nygaard til en sal full av kraftdirektører og -styremedlemmer, politikere og andre interesserte.

– Det er enerverende

– Både Brexit-debatten i Storbritannia og vår debatt om ACER preges av hårreisende kunnskapsløshet. Og av total mangel på troverdige alternativer. Det var skuffende at ACER-debatten ble en EU-debatt, og at jeg ble tatt på senga, la han til.

– Det er enerverende at personer som er så langt unna klarer å forvirre og gjøre så mange bekymra uten grunn, bare for å tjene egne interesser og ideologiske standpunkter, sier Eimund Nygaard, som til daglig er leder i Lyse-konsernet.

– Vi får ny sjanse når EUs fjerde energipakke skal selges inn, bemerket Nygaard om det neste, omfattende EU-lovverket som er på vei til Norge gjennom EØS-avtalen.

Les også: Kraftbransjen får marsjordre fra Søviknes etter Acer-kaoset

– Ingen grunn til frykt for ACER?

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Mange har kommet med en rekke usannheter i ACER-debatten. Sunn skepsis er helt greit. Dessverre gikk debatten denne gangen i retning konspirasjonsteorier. Mye ble sauset sammen i debatten om det som er et gode, sa olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) fra talerstolen.

Søviknes konstaterte at ACER-debatten var heftig.

– Men det er ingenting i den debatten som gir grunnlag for frykt. Vi kan ikke stoppe opp. EØS-avtalen og den muligheten den gir oss til å få adgang til et marked og samarbeid om energi, den må vi ta, sa Søviknes.

Søviknes: – Norge tett vevd sammen med EU

Søviknes sier til ABC Nyheter at ACER-debatten i veldig stor grad drevet fram av Nei til EU og «enkelte særforbund i LO».

– Til slutt ble det sagt og skrevet mye rart i sosiale medier, som gikk langt utover det EUs tredje energimarkedspakke går ut på, sier han og legger til:

– Nei til EU hadde en egentinteresse i å gjøre dette til en større EU-/EØS-debatt.

– LO-ledelsen endte jo med å be om utsettelse av ACER-vedtaket. Ble de feilaktig påvirket av Nei til EU?

– Der var nok diskusjonene mest knyttet til diskusjonen om utenlandskabler og en misoppfatning om at ACER eller tredje energimarkedspakke har innvirkning på hvor mange kabler vi bygger. Det avgjør vi sjøl. Når det ble etablert et bilde av at ACER vil tvinge oss til å bygge flere kabler, skjønner jeg jo at de ble bygd opp skepsis. Men det er ikke det ACER skal gjøre.

– Kunne samarbeid med EU skjedd uten at Norge underla seg et overnasjonalt EU-organ?

– Det er kun i helt særegne tilfeller ACER kan fatte vedtak. Det ville vært vanskelig for Norge som et veldig lite land som allerede er så tett vevd sammen med EU, å operere på siden av det systemet, sier Terje Søviknes til ABC Nyheter.

– Ikke skap fiendskap!

– Hvem sikter du til når du snakker om kunnskapsløshet og usannheter i ACER-debatten, Eimund Nygaard?

– Ganske mange deltok i ACER-debatten. Om de var kunnskapsløse, lot som det eller løy rett og slett, vet jeg ikke, sier kraftbransjens mann til ABC Nyheter.

– Jeg syns for eksempel Industri Energi var blant dem, legger han til.

Industri Energi er fagforbundet for de ansatte i blant annet kraftforedlende industri.

– Det er helt unødvendig å sette industrien opp mot kraftprodusentene. Industrien er jo våre beste kunder. Vi har levd sammen i 100 år. Det er ikke nødvendig å lage et fiendskap her, sier Nygaard.

Redd for norsk gasseksport til EU

– Er Norge nødt til avgi suverenitet for å videreføre klimasamarbeid med EU?

– Det kan diskuteres om det i det hele tatt er avgivelse av suverenitet. Det motstanderne har vært redde for, er ikke EUs tredje energipakke Stortinget sluttet seg til nå, men hva som skjer framover. Jeg kan ikke se at risikoen er stor.

Derimot mener han risikoen for Norge ville vært større om vi ikke sluttet oss til energilovverket i EØS.

– Risikoen som blir nedtonet, er risikoen for vår markedsadgang dersom deler av EØS-avtalen ble satt ut av spill som følge av et nei til energipakken.

– Risikoen for norsk gasseksport i så fall, er sterkt underkommunisert, sier Nygaard, som ikke tror krafthandelen ville bli særlig rammet selv med EØS-trøbbel.

– Tror du EU heller ville kjøpe mer gass fra Putin som en reaksjon på et norsk EØS-veto?

– Det vet jeg ikke. Mitt poeng er at man må tenke på risikoen, sier Eimund Nygaard.

EU-forsikring om ACER

Den danske EU-parlamentariken Morten Helveg Petersen (Radikale Venstre) er svært sentral i utformingen av EUs energipakke, der han var saksordfører for ACER.

AGURKDEBATT: Den norske debatten om ACER bygde på myter, sa EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen, som er saksordfører for energipakken. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
AGURKDEBATT: Den norske debatten om ACER bygde på myter, sa EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen, som er saksordfører for energipakken. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Han bekreftet olje- og energiminister Terje Søviknes' og kraftbransjens påstand om at ACER er harmløst.

– Det er en myte at ACER vil ta over norske energiressurser. Norge har selvfølgelig full kontroll med egne energiressurser og tvinges ikke til å bygge ut nye utenlandskabler, gjorde han klart.

– ACER skal sikre at eksisterende kapasitet blir best mulig utnyttet. Ironisk nok er Norge lengst framme fra før, sa Helveg Petersen, som sammenliknet det han anser som myter i norsk ACER-debatt, med snakket for endel år siden om at EU bestemte krumingen på agurker.

– Ved tiltredelsen får Norge faktisk mer innflytelse, ved at representanten for NVE kan delta i møtene i ACER. Kun medlemsland som kan stemme der. Men oftest finner de fram til konsensus i de tekniske diskusjoner, sa dansken og konstaterte:

– Energiunionen er drevet av to motiver: Å bli uavhengig av Putin og sikre at vi lever opp til forutsetningene i Parisavtalen.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Terje Søviknes

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:31 Demonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30 Mann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22 Kran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17 Regjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16 51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03 Ap-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00 TV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54 Turistene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52 Erdogan anklager USA for avtalebrudd09:47 Rally Australia rammet av skogbrannene09:46 Fire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24 56.000 nye jobber det siste året09:22 Clinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22 Trump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30 Fjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20 Sveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18 Nedgang i antall sauebønder07:17 Kokevarsel på Askøy i Hordaland07:11 Arbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01 Israel likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44 Tønseths offensive beskjed: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34 Melodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18 Dette skjer i dag06:18 Norsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00 Besteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45 Elever streiker for streikerett05:43 Morales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35 Dette skjedde i natt05:35 Ny vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33 Nikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30 Millioner trues av flom og tørke i Afrika05:03 Leder for milits drept i israelsk luftangrep04:51 Sterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38 USA fordømmer volden i Hongkong03:55 Malis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20 Jimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19 Bønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10 Politiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad02:05 Væpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Bønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45 Forsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Klart mindretall vil velge elbil: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet
Siste nytt
10:31NorgeDemonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30NorgeMann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22NorgeKran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17PolitikkRegjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16Verden51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03NorgeAp-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00KulturTV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54ReiseTuristene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52VerdenErdogan anklager USA for avtalebrudd09:47SportRally Australia rammet av skogbrannene09:46NorgeFire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24Norge56.000 nye jobber det siste året09:22PolitikkClinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22PengerTrump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30MotorFjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20SportSveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18NorgeNedgang i antall sauebønder07:17NorgeKokevarsel på Askøy i Hordaland07:11NorgeArbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01VerdenIsrael likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44SportTønseths offensive beskjed: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34NorgeMelodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18NorgeDette skjer i dag06:18Helse og livsstilNorsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00PengerBesteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45VerdenElever streiker for streikerett05:43PolitikkMorales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35NorgeDette skjedde i natt05:35PengerNy vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33VerdenNikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30VerdenMillioner trues av flom og tørke i Afrika05:03VerdenLeder for milits drept i israelsk luftangrep04:51SportSterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38VerdenUSA fordømmer volden i Hongkong03:55VerdenMalis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20VerdenJimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19PengerBønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10NorgePolitiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad02:05VerdenVæpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivBønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45NorgeForsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorKlart mindretall vil velge elbil: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet
Populært