Kraftbransjen skjelte ut ACER-motstandere som løgnere - får tilslutning fra Søviknes

<p>KRAFTUTTRYKK: Eimund Nygaard spør om ACER-motstanderne enten var uvitende, lot som de var uvitende - eller løy.</p>
KRAFTUTTRYKK: Eimund Nygaard spør om ACER-motstanderne enten var uvitende, lot som de var uvitende - eller løy. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– ACER-motstandere var kunnskapsløse demagoger, sa styreleder Eimund Nygaard i Energi Norge i Brussel. – Usannheter og konspirasjonsteorier, fulgte Terje Søviknes opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (ABC Nyheter): ACER-motstanderne ble skjelt ut som løgnere og demagoger da kraftbransjens organisasjon Energi Norge torsdag innledet sin årlige vinterkonferanse, denne gangen i EU-hovedstaden Brussel.

– Hjemme var det en svært opphetet debatt om ACER og tilslutningen til EUs vinterpakke, der kunnskapen var omvendt proporsjonal med temperaturen, sa organisasjonens styreleder Eimund Nygaard til en sal full av kraftdirektører og -styremedlemmer, politikere og andre interesserte.

– Det er enerverende

– Både Brexit-debatten i Storbritannia og vår debatt om ACER preges av hårreisende kunnskapsløshet. Og av total mangel på troverdige alternativer. Det var skuffende at ACER-debatten ble en EU-debatt, og at jeg ble tatt på senga, la han til.

– Det er enerverende at personer som er så langt unna klarer å forvirre og gjøre så mange bekymra uten grunn, bare for å tjene egne interesser og ideologiske standpunkter, sier Eimund Nygaard, som til daglig er leder i Lyse-konsernet.

– Vi får ny sjanse når EUs fjerde energipakke skal selges inn, bemerket Nygaard om det neste, omfattende EU-lovverket som er på vei til Norge gjennom EØS-avtalen.

Les også: Kraftbransjen får marsjordre fra Søviknes etter Acer-kaoset

– Ingen grunn til frykt for ACER?

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Mange har kommet med en rekke usannheter i ACER-debatten. Sunn skepsis er helt greit. Dessverre gikk debatten denne gangen i retning konspirasjonsteorier. Mye ble sauset sammen i debatten om det som er et gode, sa olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) fra talerstolen.

Søviknes konstaterte at ACER-debatten var heftig.

– Men det er ingenting i den debatten som gir grunnlag for frykt. Vi kan ikke stoppe opp. EØS-avtalen og den muligheten den gir oss til å få adgang til et marked og samarbeid om energi, den må vi ta, sa Søviknes.

Søviknes: – Norge tett vevd sammen med EU

Søviknes sier til ABC Nyheter at ACER-debatten i veldig stor grad drevet fram av Nei til EU og «enkelte særforbund i LO».

– Til slutt ble det sagt og skrevet mye rart i sosiale medier, som gikk langt utover det EUs tredje energimarkedspakke går ut på, sier han og legger til:

– Nei til EU hadde en egentinteresse i å gjøre dette til en større EU-/EØS-debatt.

– LO-ledelsen endte jo med å be om utsettelse av ACER-vedtaket. Ble de feilaktig påvirket av Nei til EU?

– Der var nok diskusjonene mest knyttet til diskusjonen om utenlandskabler og en misoppfatning om at ACER eller tredje energimarkedspakke har innvirkning på hvor mange kabler vi bygger. Det avgjør vi sjøl. Når det ble etablert et bilde av at ACER vil tvinge oss til å bygge flere kabler, skjønner jeg jo at de ble bygd opp skepsis. Men det er ikke det ACER skal gjøre.

– Kunne samarbeid med EU skjedd uten at Norge underla seg et overnasjonalt EU-organ?

– Det er kun i helt særegne tilfeller ACER kan fatte vedtak. Det ville vært vanskelig for Norge som et veldig lite land som allerede er så tett vevd sammen med EU, å operere på siden av det systemet, sier Terje Søviknes til ABC Nyheter.

– Ikke skap fiendskap!

– Hvem sikter du til når du snakker om kunnskapsløshet og usannheter i ACER-debatten, Eimund Nygaard?

– Ganske mange deltok i ACER-debatten. Om de var kunnskapsløse, lot som det eller løy rett og slett, vet jeg ikke, sier kraftbransjens mann til ABC Nyheter.

– Jeg syns for eksempel Industri Energi var blant dem, legger han til.

Industri Energi er fagforbundet for de ansatte i blant annet kraftforedlende industri.

– Det er helt unødvendig å sette industrien opp mot kraftprodusentene. Industrien er jo våre beste kunder. Vi har levd sammen i 100 år. Det er ikke nødvendig å lage et fiendskap her, sier Nygaard.

Redd for norsk gasseksport til EU

– Er Norge nødt til avgi suverenitet for å videreføre klimasamarbeid med EU?

– Det kan diskuteres om det i det hele tatt er avgivelse av suverenitet. Det motstanderne har vært redde for, er ikke EUs tredje energipakke Stortinget sluttet seg til nå, men hva som skjer framover. Jeg kan ikke se at risikoen er stor.

Derimot mener han risikoen for Norge ville vært større om vi ikke sluttet oss til energilovverket i EØS.

– Risikoen som blir nedtonet, er risikoen for vår markedsadgang dersom deler av EØS-avtalen ble satt ut av spill som følge av et nei til energipakken.

– Risikoen for norsk gasseksport i så fall, er sterkt underkommunisert, sier Nygaard, som ikke tror krafthandelen ville bli særlig rammet selv med EØS-trøbbel.

– Tror du EU heller ville kjøpe mer gass fra Putin som en reaksjon på et norsk EØS-veto?

– Det vet jeg ikke. Mitt poeng er at man må tenke på risikoen, sier Eimund Nygaard.

EU-forsikring om ACER

Den danske EU-parlamentariken Morten Helveg Petersen (Radikale Venstre) er svært sentral i utformingen av EUs energipakke, der han var saksordfører for ACER.

AGURKDEBATT: Den norske debatten om ACER bygde på myter, sa EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen, som er saksordfører for energipakken. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
AGURKDEBATT: Den norske debatten om ACER bygde på myter, sa EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen, som er saksordfører for energipakken. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Han bekreftet olje- og energiminister Terje Søviknes' og kraftbransjens påstand om at ACER er harmløst.

– Det er en myte at ACER vil ta over norske energiressurser. Norge har selvfølgelig full kontroll med egne energiressurser og tvinges ikke til å bygge ut nye utenlandskabler, gjorde han klart.

– ACER skal sikre at eksisterende kapasitet blir best mulig utnyttet. Ironisk nok er Norge lengst framme fra før, sa Helveg Petersen, som sammenliknet det han anser som myter i norsk ACER-debatt, med snakket for endel år siden om at EU bestemte krumingen på agurker.

– Ved tiltredelsen får Norge faktisk mer innflytelse, ved at representanten for NVE kan delta i møtene i ACER. Kun medlemsland som kan stemme der. Men oftest finner de fram til konsensus i de tekniske diskusjoner, sa dansken og konstaterte:

– Energiunionen er drevet av to motiver: Å bli uavhengig av Putin og sikre at vi lever opp til forutsetningene i Parisavtalen.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Terje Søviknes

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:49 Obama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25 Valgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10 Cruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39 Klimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27 Inkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24 Trump raser etter rentebeslutning20:23 Minst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23 Kristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55 Slik løser Kongen utslippsfloken19:43 Sp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01 Trump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58 Telenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38 Venstre varsler PST om Raja-trussel18:25 Grande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59 Netanyahu avlyser USA-besøk17:57 Politiet har kontroll på mann som er mistenkt for trusler mot BI17:56 Positiv dag på Oslo Børs17:42 Streik avblåst i British Airways17:26 Regjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12 Frp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55 Saudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53 Person omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41 Ni personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39 Solskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37 Indonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17 Høyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06 Tyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03 Alvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57 Solberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38 SAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32 Journalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31 Trump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55 Røyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54 Sterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36 Fullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30 Venstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28 Russisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26 Sørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23 India varsler forbud mot e-sigaretter13:59 Sol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55 Corbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36 Kristoff spurtet til seier i Slovakia12:48 Statsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21 Iran advarer USA12:16 Lastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10 Ernas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53 Forskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50 Politiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44 E6 stenges ved Gardermoen11:43 Netanyahus dager som statsminister kan være over11:18 FN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17 Ronaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11 Britene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07 USA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06 Mann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47 Bullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39 Inndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25 Rødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10 22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04 Vil trykkoke frem kunstige bier09:57 Raja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34 Mann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28 Svenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27 Moxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04 Saudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03 18 reddet fra drukning i sommer08:28 Etter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26 Uro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16 Sp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00 Undersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56 Zuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44 Grensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37 Trener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26 Sentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25 Feilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58 Dette skjer i dag05:45 Dette skjedde i natt05:36 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel
Siste nytt
21:49VerdenObama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25PolitikkValgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10ReiseCruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39MotorKlimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27PengerInkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24PengerTrump raser etter rentebeslutning20:23VerdenMinst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23SportKristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55MotorSlik løser Kongen utslippsfloken19:43PolitikkSp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24PengerBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01VerdenTrump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58PengerTelenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38PolitikkVenstre varsler PST om Raja-trussel18:25PolitikkGrande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59VerdenNetanyahu avlyser USA-besøk17:57NorgePolitiet har kontroll på mann som er mistenkt for trusler mot BI17:56PengerPositiv dag på Oslo Børs17:42ReiseStreik avblåst i British Airways17:26MotorRegjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12PolitikkFrp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55VerdenSaudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53NorgePerson omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41VerdenNi personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39SportSolskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37VerdenIndonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17NorgeHøyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06VerdenTyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03NorgeAlvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57PolitikkSolberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38ReiseSAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32KulturJournalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31VerdenTrump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55VerdenRøyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54PengerSterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36PolitikkFullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30PolitikkVenstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28SportRussisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26NorgeSørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23Helse og livsstilIndia varsler forbud mot e-sigaretter13:59NorgeSol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55VerdenCorbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36SportKristoff spurtet til seier i Slovakia12:48NorgeStatsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21VerdenIran advarer USA12:16NorgeLastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10PolitikkErnas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53NorgeForskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50NorgePolitiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44NorgeE6 stenges ved Gardermoen11:43PolitikkNetanyahus dager som statsminister kan være over11:18VerdenFN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17SportRonaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11PolitikkBritene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07VerdenUSA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06NorgeMann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47SportBullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39KulturInndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25PolitikkRødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10Norge22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04VerdenVil trykkoke frem kunstige bier09:57PolitikkRaja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34NorgeMann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28VerdenSvenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27PolitikkMoxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04VerdenSaudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03Norge18 reddet fra drukning i sommer08:28SportEtter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26PolitikkUro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16PolitikkSp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00NorgeUndersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56SportZuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44VerdenGrensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37SportTrener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26PengerSentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25NorgeFeilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58NorgeDette skjer i dag05:45NorgeDette skjedde i natt05:36VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38PolitikkHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07Helse og livsstilRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24PengerNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05PolitikkMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel
Populært