Meny

Derfor vil EU-politikere presse Norge om Svalbardtraktaten

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere EU-politikere er provoserte over Norges enevelde i havområdet rundt Svalbard og vil at EU-kommisjonen viser muskler.

Taper Norge striden om andre land har adgang til snøkrabbefangst fra havbunnen 200 nautiske mil rundt Svalbard etter Svalbardtraktaten, får landene et argument for at Norge også må gi fra seg eneretten til olje-, gass og mineralforekomstene i området.

Begge bøtene Norge har gitt til utenlandske trålere rundt Svalbard ser ut til å havne i Høyesterett.

Rederiet bak den latviske tråleren «Senator», som fanget krabber utenfor Svalbard, tapte sin sak i lagmannsretten 7. februar. Avgjørelsen har de anket til Høyesteretts ankeutvalg. For første gang kan Høyesterett bli nødt til å ta stilling til anvendelsen av Svalbardtraktaten.

Les også: Millionstraff for fiske av snøkrabbe ved Svalbard

EUs fiskerikommissær Karmenu Vella (t.v.) har kommet under press fra deler av EU-parlamentet som vil være hard i klypa med Norge Foto: Etienne Ansotte / EC - Audiovisual Service

– Senator-saken er kanskje en av de viktigste og mest spennende sakene som noensinne har vært i Høyesterett. Aldri tidligere har norsk Svalbardtraktaten kommet såpass på spissen. Dette er utrolig viktig for Norge, ettersom det er langt mer enn krabber dette handler om, sier Lars Fause, som er førstestatsadvokat og embetsleder i Troms og Finnmark statsadvokatembeter.

Saken til den litauiske tråleren «Juros Vilkas», som fanget krabber i Smutthullet, er sendt tilbake til tingretten av Høyesteretts ankeutvalg, men der slapp de å ta stilling til Svalbardtraktaten.

EU kan få olje-ammunisjon mot Norge

Artikkel 2 og 3 i Svalbardtraktaten fra 1920 slår fast at alle parter i traktaten skal ha lik til adgang til å drive fiske, fangst, industri og bergverk både til lands og i territoriale farvann rundt Svalbard.

Artikkelen fortsetter under kartet

Norges maritime grenser. EU mener at Norge ikke kan begrense fisket og annen næringsvirksomhet i fiskevernsonen ved Svalbard Foto: Forsvarets militærgeografiske tjeneste

Norge mener at «territoriale farvann» må forstås som «territorialfarvann» etter Havrettstraktaten fra 1982, som betyr 12 nautiske mil fra kysten (den grønne linjen på kartet). Norge mener den økonomiske sonen, som strekker seg minst 200 mil fra kysten (den røde linjen), sammen med kontinentalsokkelen, dekkes ikke av Svalbardtraktaten.

Imidlertid mener EU noe annet. EU-kommisjonen har bokstavelig talt tatt seg til rette gitt 20 lisenser til fangst av snøkrabber der Norge mener de har suverenitet til å kontrollere utbytte fra havbunnen.

Bakgrunn: Norge truer med brudd i forhandlingene om snøkrabbe

EU og eierne av krabbetrålere mener at den økonomiske 200-mils sonen rundt Svalbard inngår i det som i 1920 var beskrevet som «territoriale farvann». Dermed har ikke Norge noen rett til å begrense kommersiell virksomhet utført av utenlandske aktører der.

Dersom EU-landene får rett, blir det et juridisk argument for at Norge heller ikke har noe enerett på olje og mineraler under havbunnen i store deler av Nord-Atlanteren.

Historieforelesning i Høyesterett

– Vi har gode argumenter for at ordlyden Svalbardtraktaten må forstås som det som heter territorialfarvann i dag, altså 12-milsgrensa fra kysten, sier Fause til ABC Nyheter

– Selv om uttrykket ikke ble definert før Havrettstraktaten i 1982?

– Ja. Begrepet har lenge ikke vært avklart, men det var aldri ment at «territoriale farvann» skulle strekke seg så langt som 200 mil fra Svalbard. Det har vi bevis for blant annet i diplomatiske korrespondanser mellom mer enn 20 land fra før 1950.

Les også: Kraftig russisk reaksjon på NATO-møte på Svalbard

– 200 mil-grensa utgjør kontinentalsokkelen, er begrep som kom i utstrakt bruk etter 1945 da USAs president Harry Truman gjorde krav på naturrikdommer i havbunnen utenfor USA.

– Så vi kan forvente oss litt av en historieforelesning i retten?

– Det kan du trygt si at vi får, sier Fause.

Artikkelen fortsetter under bildet:
Tråleren «Senator» fra da den lå i arrest i Kirkenes og ble bøtelagt. Foto: Jonas Karlsbakk / Barentssekretariatet

EU har protestert overfor Norge, men det er uklart hvilke juridiske virkemidler de har. EU er ikke part i Svalbardtraktaten - EU eksisterte ikke i 1920. Likevel kjemper flere EU-politikere for at saken skal løftes opp til EU-nivå. Saken kom på spissen under en diskusjon mellom EU-parlamentet og EU-kommisjonen 18. januar i år.
Høyesterett: Fangst av snøkrabbe på norsk sokkel er straffbart etter norsk lov

Vil at EU presser Norge

– Hvis vi ikke klarer å finne en løsning innen kort tid, er det kanskje på tide med rettslige skritt mot Norge, sa utsendingen fra EU-parlamentets fiskerikomité, Jarosław Wałęsa, som også er sønnen til den legendariske polske motstandslederen Lech Wałęsa.

– Jeg vil helst unngå dette, men det blir kanskje nødvendig for å få vår handelspartner Norge til å respektere og håndheve loven, sa han.

– Striden handler ikke bare om snøkrabber, men også om kontrollen over arktiske mineralforekomster, olje og gass, sa EU-parlamentariker fra Latvia Andrejs Mamikins.

– Klimaendringer kommer til å føre til endringer i det arktiske landskapet og vil blottlegge nye ressurser, sa han, og la til at mye har endret seg siden 1920 og man må se forbi Svalbardtraktaten.

Den irske EU-politikeren Seán Kelly, fra komiteen for internasjonal handel, mener det er latterlig at EU-kommisjonen ikke presser Norge mer, med tanke på styrkeforholdet - EU har 510 millioner innbyggere, mot Norges 5.2 millioner.

– Det må være en måte utenfor mandatet til EUs fiskerikommissær å løfte saken og si til Norge at «dere nyter EUs fordeler, noe vi må ta en titt på, når dere ikke følger Svalbard-traktaten», sa Kelly.

– Norge har en intimiderende og aggressiv holdning og nekter å overholde internasjonale avtaler, noe som er provoserende og politisk og juridisk uakseptabelt, sa Gabriel Mato, EU-parlamentariker fra Spania.

– Må løftes til høyeste nivå raskt

Snøkrabbe, fotografert utenfor Svalbard. Nå utfordrer denne krabben norsk suverenitet på Svalbard.

Han påpeker at mange av familiene som driver med snøkrabbefangst ikke har noen alternativ.

– EU-kommisjonen kan ikke være passiv og forsiktig. Handlingen må løftes til høyeste nivå, og det raskt, sa han.

EU-kommissær for fiskeri, Karmenu Vella, forklarte at nettopp siden saken er såpass følsom, så har ikke kommisjonen hittil ønsket en eskalering av konflikten.

Vella forklarte også hvorfor EU har sagt nei til Norges tilbud om kvotebytte - krabber mot noe annet - fordi avtalen ville da havne utenfor Svalbard-traktaten og dermed svekke EUs posisjon.

Både EU-politikere og trålernes eiere ser derfor med spenning på om boten til «Senator» på 200.000 kroner (i tillegg til 200.000 i saksomkostninger og inndragelse av fangst på 1 million) blir opprettholdt.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:12 IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55 Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43 Indias statsminister avla stemme12:42 Europa kvitter seg med gjeld12:42 Macron skal presentere reformer12:33 Aksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32 Mann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10 Trond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00 Solskjær: – Spillerne har det vondt11:44 Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36 Tom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20 Kristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12 – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59 NHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33 Forsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25 Kasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24 Kvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01 Ble antatt før noen hadde lest manuset09:59 Program for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55 Stenger en rekke tjenester denne uken09:21 Fansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19 Helland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19 Regjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48 Bolig i Østfold er overtent08:33 Nytt jordskjelv på Filippinene07:58 New York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57 Normal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52 Erna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41 Sabler ned det norske fagmiljøet07:35 Flere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31 – Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29 Pogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21 BT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03 Ola Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46 Liverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34 Påskefreden over for May06:13 Zuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08 Norske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04 Sørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02 Dødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01 Låvebrann i Buskerud slukket06:00 Alle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55 Myanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50 Dette skjer i dag05:39 Muslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38 Chelseas stortalent røk akillesen05:30 Dette skjedde i natt05:29 Katolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18 Studie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37 Savnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21 Konsernsjef ville beholde navnet NSB03:49 Elleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28 Kontroll på boligbrann i Askim03:18 Jøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43 Tungvektere forlater KrF02:33 Nye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07 30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03 Mann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47 Seks døde da småfly styrtet i Texas01:34 Staten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28 Gavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21 Forlenget fengsling for Chelsea Manning00:52 Vietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49 ESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38 Nord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44 Ti drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58 Algeries rikeste mann pågrepet22:56 Forskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18 Tyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02 VIF med sesongens første bortepoeng22:00 Sri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35 Evaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22 Anand stoppet Carlsens rekordjakt21:21 Preses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20 Leeds snublet og serverte Norwich21:00 Forskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område20:44 Taxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43 Islandsk trio sendte AaFK til topps20:08 RBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07 Knudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07 Poengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06 Bodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06 To stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03 Historien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50 Hjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37 Tredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33 Trump hevder ingen trosser hans ordrer19:08 Nok en demokrat vil bli presidentkandidat19:03 Flere gressbranner i Oslo – politiet ber folk være varsomme18:37 Dansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27 Solbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27 Opprykksjagende Norwich snublet igjen18:26 Rolig retur fra påskefjellet17:43 Røde Kors: Halvparten så mange skadd i påsken som i fjor17:42 Mann pågrepet etter å ha truet med kniv i Trondheim17:31 Trump saksøker komitéleder i Kongressen17:07 Sri Lanka jakter internasjonale terrorforbindelser17:05 Toppserien: Vålerenga gikk på sesongens første poengtap, LSK vant enkelt
Siste nytt
13:12VerdenIS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55PengerKlare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43PolitikkIndias statsminister avla stemme12:42PengerEuropa kvitter seg med gjeld12:42PolitikkMacron skal presentere reformer12:33NorgeAksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32NorgeMann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10PolitikkTrond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00SportSolskjær: – Spillerne har det vondt11:44VerdenEksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36SportTom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20SportKristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12Verden– Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59SportNHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33NorgeForsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25PolitikkKasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24VerdenKvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01KulturBle antatt før noen hadde lest manuset09:59Helse og livsstilProgram for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55MotorStenger en rekke tjenester denne uken09:21SportFansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19SportHelland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19PolitikkRegjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48NorgeBolig i Østfold er overtent08:33VerdenNytt jordskjelv på Filippinene07:58SportNew York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57NorgeNormal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52NorgeErna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41Helse og livsstilSabler ned det norske fagmiljøet07:35NorgeFlere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31Verden– Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29SportPogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21NorgeBT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03SportOla Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46SportLiverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34PolitikkPåskefreden over for May06:13SportZuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08VerdenNorske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04VerdenSørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02VerdenDødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01NorgeLåvebrann i Buskerud slukket06:00NorgeAlle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55VerdenMyanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50NorgeDette skjer i dag05:39NorgeMuslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38SportChelseas stortalent røk akillesen05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeKatolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18VerdenStudie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37VerdenSavnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21PengerKonsernsjef ville beholde navnet NSB03:49VerdenElleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28NorgeKontroll på boligbrann i Askim03:18VerdenJøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43PolitikkTungvektere forlater KrF02:33VerdenNye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07Verden30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03NorgeMann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47VerdenSeks døde da småfly styrtet i Texas01:34PengerStaten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28SportGavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21VerdenForlenget fengsling for Chelsea Manning00:52VerdenVietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49NorgeESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38VerdenNord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44VerdenTi drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58VerdenAlgeries rikeste mann pågrepet22:56NorgeForskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18PolitikkTyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02SportVIF med sesongens første bortepoeng22:00VerdenSri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35MotorEvaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22SportAnand stoppet Carlsens rekordjakt21:21PolitikkPreses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20SportLeeds snublet og serverte Norwich21:00VerdenForskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område20:44NorgeTaxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43SportIslandsk trio sendte AaFK til topps20:08SportRBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07SportKnudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07SportPoengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06SportBodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06SportTo stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03MotorHistorien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50SportHjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37NorgeTredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33PolitikkTrump hevder ingen trosser hans ordrer19:08PolitikkNok en demokrat vil bli presidentkandidat19:03NorgeFlere gressbranner i Oslo – politiet ber folk være varsomme18:37NorgeDansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27SportSolbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27SportOpprykksjagende Norwich snublet igjen18:26BilRolig retur fra påskefjellet17:43NorgeRøde Kors: Halvparten så mange skadd i påsken som i fjor17:42NorgeMann pågrepet etter å ha truet med kniv i Trondheim17:31PolitikkTrump saksøker komitéleder i Kongressen17:07VerdenSri Lanka jakter internasjonale terrorforbindelser17:05SportToppserien: Vålerenga gikk på sesongens første poengtap, LSK vant enkelt
Populært