Torbjørn Røe Isaksen: – Kutt i sykelønn skaper forskjeller

SYKELØNNSKUTT: – Redusert sykelønn kan føre til ny ulikhet blant arbeidstakerne, advarer Torbjørn Røe Isaksen.
SYKELØNNSKUTT: – Redusert sykelønn kan føre til ny ulikhet blant arbeidstakerne, advarer Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Å diskutere sykelønn er helt uaktuelt nå. I framtida er jeg redd kutt i ordningen for arbeidstakerne vil føre til forskjeller igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (ABC Nyheter): Det sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, som leder deler av arbeidet med å lage et nytt prinsipprogram for Høyre, til ABC Nyheter under partiets landsmøte.

Røe Isaksen regnes som en av Høyres «kronprinser». Det samme er tilfelle med partiets finanspolitiske talsmann Henrik Asheim, som i Aftenposten fredag luftet tanken om kutt i sykelønn.

Ifølge Torbjørn Røe Isaksen er det uansett uaktuelt å diskutere endringer i sykelønna før tidligst i forbindelse med stortingsvalgprogrammet i 2021.

– Kan ikke diskutere hele tiden

– I denne stortingsperioden har vi vært veldig tydelige, vi har gått til valg på at vi ikke skal ha en svekket sykelønnsordning for arbeidstakerne, understreker Røe Isaksen.

Les også: Norge kan spare 15 milliarder på sykelønnskutt

Men allerede neste år skal partiet vedta et nytt prinsipprogram.

– I prinsipprogrammet som skal vedtas i 2019, tar man ikke stilling til den type detaljerte spørsmål. Det må eventuelt komme i diskusjonen om stortingsvalgprogrammet i 2021, sier Høyre-politikeren.

Henrik Asheim går imidlertid inn for å diskutere endring av sykelønna, for eksempel å redusere den til 80 prosent av lønn.

Les også: Strid om sykelønn i Høyre

– Jeg tenker at vi skal ta den diskusjonen når den tid kommer. Vi kan ikke ha diskusjoner hele tiden. Nå må vi holde fast på det vi har vedtatt denne perioden, sier Røe Isaksen til det.

I Høyre har det vært strid om sykelønn i mange år.

Skaper forskjeller blant folk

Torbjørn Røe Isaksen var blant dem som gikk inn for å beholde sykelønnsordningen urørt.

– Hvorfor var det viktig for deg?

– Av flere grunner. Da sykelønnsordninga kom, var det fordi 50 prosent av befolkninga, hovedsakelig funksjonærer, hadde lønn under sykdom, mens arbeidsfolk ikke hadde det, innleder han.

– Hvis man gjør store endringer i sykelønna i framtida, vil det lett ende opp med at sykelønnskrav kommer opp i tariffoppgjørene. Da vil du igjen kunne få forskjeller folk i mellom.

Problemet med arbeidsgiverne

Næringsministeren mener også det har mye å si hvordan man innretter det, hvis Norge skulle endre sykelønnsordningen.

– For eksempel tyder mye på at karensdager ikke fungerer. Hovedproblemet er langtidsfraværet. Jeg mener det er mange ting man kan gjøre med sykelønnsordningen, for eksempel i perioden arbeidsgiver skal betale, sier han.

I disse dager gjennomgås rammene for ordningen med inkluderende arbeidsliv, IA. Der mener næringsministeren det kan hende at arbeidsgivers finansiering kan komme opp.

Les også: Tetzschner vil kutte i sykelønn

– Problemet er at arbeidsgiverne betaler mye for korttidsfravær, lite for langtidsfravær. Det kan hende man kan finne løsninger som gir sterkere oppmuntringer i systemet for å tilrettelegge så folk kan komme tilbake på jobb tidligere, uten at arbeidsgiver må betale mer, sier Torbjørn Røe Isaksen og konkluderer:

– Nå er det under ett år siden vi gikk inn for ikke å røre sykelønnsordninga. Nå må vi holde fast ved det. Noe annet ville være veldig lite troverdig.

Personvernpolicy