Meny

Kina til Russland: – Vi vil støtte dere mot USA

Kinas forsvarsminister Wei Fenghe under besøket på den 7. internasjonale sikkerhetskonferansen i Moskva. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP
Mens klimaet mellom Russland og Vesten er på frysepunktet, signaliserer Kina militær og moralsk støtte til Putin, og tar til ordet for felles front mot USA.

– Vi er her for å støtte dere. Kina vil vise amerikanerne de nære forbindelsene som finnes mellom de væpnede styrker i Kina og Russland, spesielt i denne situasjonen, sa Kinas nyutnevnte forsvarsminister Wei Fenghe under sitt første besøk til Russland.

Ordene falt da han var til stede på den 7. internasjonale sikkerhetskonferansen i Moskva denne uken, skriver Newsweek.

Fenghe ledet den kinesiske delegasjonen bestående av flere høytstående militære.

Russland og Kina har de siste årene intensivert sitt forsvarssamarbeid, blant annet i form av felles øvelser inkludert koordinerte marine- og rakettforsvarsøvelser.

Les også: Kina slår tilbake etter ny trussel fra Trump

Handelskrig mellom Kina og USA trappes opp

Ny, kald krig

Soldater fra Folkets frigjøringshær, den samlede militærorganisasjonen for alle land-, sjø- og luftstyrker til Folkerepublikken Kina, under en militærparade i Baoding i Hebei-provinsen 30. mars 2018. Foto: China Stringer Network / Reuters

Uttalelsen kommer på et tidspunkt hvor Kina utkjemper en intens handelskrig med USA. Samtidig er de diplomatiske forbindelsene mellom Russland på den ene siden, og USA og NATO på den andre siden, svært kjølige.

Flere kommentatorer, politikere og eksperter på sikkerhetspolitikk har sammenlignet den økte spenningen med situasjonen under den kalde krigen.

Vil bryte USAs dominans

Diplomatisk isolasjon og økonomiske sanksjoner preger nå relasjonen mellom Russland og vestlige land. Samtidig har den gjensidig mistilliten vokst seg sterkere.

Ifølge abc.net.au ønsker styresmaktene i Moskva og Beijing å demme opp for det de oppfatter som USAs globale dominans. Derfor knyttes det nå tettere politiske og militære bånd mellom de to stormaktene.

Russlands forsvarsminister Sergej Sjoigu omtaler Fenghes besøk som en symbolsk handling som understreker den sterke alliansen mellom Kina og Russland.

Les også: Trumps nye rådgiver: – Vil du ha fred, må du forberede deg på krig

Kina slår tilbake etter ny Trump-trussel

1. mars kunngjorde USAs president Donald Trump at han ville innføre 25 prosents toll på stål og 10 prosents toll på aluminium både fra Kina.

– Konflikten mellom USA og Kina eskalerer, men vi tror ikke den ender i fullskala handelskrig, sier makroøkonom Jeanette Strøm Fjære hos DNB Markets.

– Handelskampen USA mot Kina synes ikke å ta slutt med det første, mener sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

USAs president Donald Trump vil øke tollen på kinesiske varer med 100 milliarder dollar, etter at Kina besvarte USAs tollinnførsel med nye mottiltak. Foto: NTB scanpix

2. april svarte Kina med å innføre toll på 128 amerikanske varer. Dagen etter listet USA opp 1.300 kinesiske varer som det skal innføres 25 prosent toll på. 4. april varslet Kina 25 prosent toll på ytterligere 106 amerikanske varer.

Les også: FN-sjefen dypt bekymret – frykter ny kald krig som følge av Skripal-saken

– Vi ønsker ingen krig, men vi er ikke redde

– Hvis USA lar være å bry seg om motstanden fra Kina og verdenssamfunnet og insisterer på alenegang og handelsproteksjonisme, vil Kina svare, koste hva det koste vil. Vi ønsker ingen krig, men vi er ikke redde for å utkjempe en, heter det i en uttalelse på handelsdepartementets hjemmeside, melder nyhetsbyrået AP.

Både de amerikanske og kinesiske varene oppgis å ha en verdi på til sammen 100 milliarder dollar (784 milliarder kroner). Det utgjør om lag 17 prosent av den totale handelen mellom de to landene, ifølge NTB.

Les også: Russland-ekspert: – Vi er inne i en ond, nedadgående spiral. Det er ingen tvil om noe annet

– Vi har 16 timer video om Russland og Trump

– Felles bekymring

CORRECTING TO CHINA'S FOREIGN MINISTER WANG YI - Russian Foreign Minister Sergey Lavrov, right, and China's Foreign Minister Wang Yi enter a hall during their meeting in Moscow, Russia, Thursday, April 5, 2018. (AP Photo/Pavel Golovkin) Foto: Pavel Golovkin / AP

Under Russland-besøket begrunnet Kinas forsvarminister hvorfor landet nå lover å stå skulder ved skulder med Russland.

– Kina er sammen med Russland klar for å uttrykke vår felles bekymring og felles forståelse i viktige internasjonale spørsmål, påpeker Wei Fenghe.

Han la vekt på å formidle to hovedbudskap på vegne av Kinas mektigste mann, president Xi Jinping.

– Vi ønsker å vise verden et høyt utviklingsnivå for de bilaterale forbindelsene og beslutsomheten hos våre væpnede styrker for å styrke det strategiske samarbeidet, sa Fenghe ifølge CNN.

(VIDEO: Kina skal bruke en billion kroner på modernisering av forsvaret.)

Populært