Meny

Forsvarsopprør på Høyres landsmøte

Huitfeldt tror Trump er feilinformert av Erna: – Høyre mister troverdighet som forsvarsparti

Anniken Huitfeldt (Ap) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erna Solberg snakker usant om Norges toprosentmål i Nato, mener leder av Stortingets forsvars- og utenrikskomité Anniken Huitfeldt (Ap).

– Høyre vil bruke to prosent av BNP på Forsvar innen 2024, som vil
bety en ytterligere opptrapping av forsvar, sikkerhet og beredskap, sa daværende forsvarsminister, nå utenriksminister, Ine Eriksen Søreide, i sin tale til Høyres landsmøte i 2017.

I 2014 forpliktet Norge seg overfor NATO til å jobbe mot å bruke to prosent av brutto nasjonalproduktet på Forsvaret innen 2024.

Norge er foreløpig ikke i nærheten av målet og andelen skal falle, ifølge beregninger fra Forsvarsdepartementet.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi har aldri sagt at vi skal nå toprosentmålet i 2024. Det vi sa i Wales-erklæringen var at vi skal bevege oss mot det målet, og det gjør vi, sier Høyre-leder og statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

– Regjeringen har ikke sagt at vi skal nå toprosentmålet innen 2024, utdypet statsministeren på Politisk kvarter på NRK torsdag morgen.

– Jeg har sagt at hvor langt vi kommer mot å nå 2024, er et spørsmål vi må se på når vi kommer i den nye revideringen av langtidsplanen i 2021, la hun til.

Høyres landsmøte i 2017 lovet noe annet:

Høyres landsmøte lovet på landsmøtet i fjor, få måneder før valget: « Høyre vil bruke to prosent av BNP på Forsvar innen 2024, som vil bety en ytterligere opptrapping av forsvar, sikkerhet og beredskap».

Dette skrev partiet selv på sine nettsider.

Mener Erna snakker usant

Uttalelsene får Anniken Huitfeldt (Ap) til å reagere.

– Vi har tidligere fått beskjed om at vi beveger oss mot langtidsmålet om to prosent. I januar fikk vi bekreftet at vi beveger oss bort fra toprosentmålet. Så det Erna Solberg sier om toprosentmålet stemmer rett og slett ikke, sier Huitfeldt til ABC Nyheter.

I et overraskende brev til Stortinget skrev forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i januar at andelen som den blågrønne regjeringen bruker på forsvar, vil være 1,56 prosent av BNP, bruttonasjonalproduktet, i år.

Videre anslås det at andelen vil ligge på rundt 1,5 prosent i 2020 og rundt samme nivå fram mot 2024.

– Det er alvorlig av Solberg. Hun har ingen dekning for å si at vi beveger oss mot målet, sier Huitfeldt til ABC Nyheter.

Hun mener Erna Solberg snur ryggen til det partiet lovet under landsmøtet i 2017.

Fakta om toprosentmålet og Norges bidrag

Ifølge alliansens årsrapport for 2017 brukte de allierte i alt 957 milliarder dollar på forsvar i 2017, en økning på 45 milliarder dollar sammenlignet med året i forveien.

I fjor sto USA for nærmere 72 prosent av den totale pengebruken, og president Donald Trump har presset europeiske land hardt for å få dem til å ta en større del av regningen.

NATOs mål er at alle medlemsland skal bruke minst 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvar.

Hos europeiske allierte lå BNP-andelen i snitt på 1,46 prosent i 2017. Det er en økning på 0,02 prosentpoeng fra året i forveien.

I anslagene er det bare fire land som ligger over 2 prosent: Estland, Hellas, Storbritannia og USA.

Norge ligger på tiendeplass på NATOs liste.

Bare Luxembourg bruker mer pr. innbygger. Norge bruker 91.400 dollar pr. innbygger på forsvar.

Kilde: NTB og VG

Frykter Trump er feilinformert

Huitfeldt, som leder Stortingets forsvars- og utenrikskomité, frykter Solberg feilinformerte Donald Trump under besøket i januar.

På pressekonferansen etter møtet sa Trump at han trodde Norge vil nå målet snart.

President Donald Trump med Erna Solberg. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

– Da hun var i USA hadde hun pressekonferanse med Trump, hvor den amerikanske presidenten uttalte at han er sikker på at Norge vil komme dit "pretty soon". Jeg kan ikke tenke meg at hun har informert om utviklingen vi nå får beskjed om på Stortinget, sier Huitfeldt.

– Hva slags konsekvensene frykter du?

Når et rikt land som Norge går feil vei, så er det et svært dårlig signal til resten av Nato. Vi er det eneste landet som grenser Russland som ikke har to prosent. Høyre mister troverdighet som forsvarsparti.

– Overfor Dagbladet viser Solberg til at forsvarsbudsjettene har økt med 24 prosent siden hun tok over styringen av landet i 2013. Viser ikke det en satsing?

Årsaken til de tallene er et enstemmig vedtak om innkjøpt av kampfly som alle er enige om, svarer Huitfeldt.

– Solberg peker på at "vi må se en helhet i offentlig pengebruk, vi kan ikke sette én sektor foran alt annet." Er det forsvarlig å bruke så mye penger?

Hvis vi skal argumentere med at norsk økonomi er dårlig så gir det ingen forståelse blant våre allierte. Andre land med dårligere økonomi ligger mye bedre an, understreker Ap-toppen.

Forsvarsutgiftenes andel av BNP for 2018 ligger an til å bli 1,56 prosent, anslo Forsvarsdepartementet i januar.

Skulle Norge ha nådd 2 prosent i dag, ville det ha krevd en økning i forsvarsbudsjettet på nesten 16 milliarder kroner.

Dette sier regjeringsplattformen:

  • Fortsette med en reell styrking av Forsvaret og sikre balanse mellom oppgaver, struktur og økonomi. I tråd med enigheten fra NATO-toppmøtet i Cardiff har regjeringen som mål å øke forsvarsbudsjettene i retning av å nå toprosentmålet på sikt.
  • Opprettholde Norges NATO-forpliktelser, og sikre fortsatt norsk innflytelse i NATO gjennom aktiv deltakelse i politiske og militære fora.

Kilde: Regjeringen

Bakke-Jensen: Vi leverer og har ikke feilinformert Trump

Erna Solbergs rådgiver viser til forsvarsminister Franke Bakke-Jensen (H) som sier regjeringen holder fast ved målet om å nærme seg toprosentmålet innen 2024.

– Vi har økt forsvarsbudsjettet med 24 prosent fra 2013, og lagt en plan for å øke forsvarsbudsjettene hvert år. Så viser Huitfeldt til prognosene på BNP som kommer hver tredje måned fra SSB, men for meg er det viktigere å ha fokus på hva slags forsvar vi skal ha og å følge den langtidsplanen vi har vedtatt. Der leverer regjeringen fullt ut. Vi gjør en viktig omstilling av Forsvaret, og styrker forsvarskraften for hver dag som går, sier Bakke-Jensen til ABC Nyheter.

USAs forsvarsminister Jim Mattis, møtte nylig Frank Bakke-Jensen. Foto: Andrew Harnik / AP

Han peker også på at minimum 20 prosent av investeringene skal være nyinvesteringer.

– Her vil vi fremover ligge på mellom 35 til 40 prosent, og det viktige er at vi har relevante investeringer som styrker både Norges forsvar og det kollektive forsvaret i NATO.

– Vi har kjøpt nye F-35 fly, nye overvåkingsfly og ubåter, sier forsvarsministeren.

– En viktig og pålitelig alliert

Han avviser sterkt at regjeringen har feilinformert Trump.

– Vi har vært helt åpne med Trump og den amerikanske administrasjonen. Det har også jeg vært i mine møter med forsvarsminister Mattis. Vi har sagt at det blir utfordrende, men at vi jobber kontinuerlig for å nærme oss målet. Vi blir sett på som en viktig og pålitelig alliert.

Bakke-Jensen mener Arbeiderpartiet er for opptatt av prosentene, og ikke hvor mye Norge får igjen for pengene.

– Det er en viktigere diskusjon hva vi får igjen av pengene. Det blir feil av Huitfeldt og Sp å hver tredje måned konsentrere seg om prognosen for BNP i stedet for hva slags forsvar vi skal ha. Vi er i rute med den store moderniseringen av fremtidens forsvar, sier Bakke-Jensen.

SE VIDEO: Solberg og Trump etter møtet i januar

Venter forsvarsopprør i Høyre

Før helgens landsmøte til helgen krever flere fylkeslag at regjeringen skal bruke mer penger på Forsvaret.

Et viktig krav er målet om toprosentmålet i NATO.

Telemark Høyre ber Høyre-landsmøtet stille krav til regjeringen om å «snarest legge frem en analyse av langtidsplanens økonomiske rammer sammenholdt med en jevn opptrappingsplan som oppfyller Natos toprosent-mål innen 2024».

Trøndelag, Oslo, Troms og Finnmark, Møre og Romsdal, og Østfold er blant fylkeslagene som vil skjerpe forsvarsforpliktelsene.

I tillegg til 2-prosentmålet er det utilstrekkelig finansiering av landmakten i 2018 som uroer Høyres forsvarsvenner. I en tekst flere fylkeslag har samlet seg om, heter det:

– Beslutningene om landmakten ble tatt etter at rammene for statsbudsjettet for 2018 ble vedtatt, og vedtakene lar seg ikke finansiere uten ekstrabevilgninger for 2018.

Bakgrunn: Ulmende forsvarsopprør i Høyre

SE VIDEO: Trump til Nato-lederne: – Dere skylder oss penger


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:47 SV utfordrer KrF om Syria-barna15:19 Politiet etterlyser vitne etter moskébrann14:56 Tiger Woods sikter seg inn på rekord14:55 Mosambik rammet av syklon for andre gang på halvannen måned14:39 Ukjente Ingelin ny KrF-nestleder: – Mange føler de ikke er kristne nok14:37 Samtlige toppkamper reddet til tross for SAS-streiken14:36 Rugende svane funnet med avbitt hode14:21 Det døde paret i Trondheim er identifisert14:08 Tidligere RBK-profil fikk ubetinget fengselsstraff12:58 Politiet skal være bevæpnet under 17. mai12:56 Fortsatt stor skogbrannfare i sør12:55 Hver tiende europeiske velger støtter ytre høyre12:53 Russisk «agent» for retten i USA12:11 Radiolyttingen på bunnivå12:06 Kildejakt i den britiske regjeringen etter lekkasje om Huawei12:05 Kampene raser i boligområder i Tripoli11:45 Siv Jensen tvinger bankene: Kundenes rett å bruke kontanter11:32 SAS-piloter beklager overfor reisende11:26 Solskjær om Pogba: – Det finnes ingen garantier11:06 Olaug Bollestad: – IS-barna er våre unger11:00 Frp bekrefter: Nytt varsel mot Ulf Leirstein10:40 Nå ryker banktjenesten til Posten10:32 Advarer mot overdreven bruk av helårsdekk10:07 KrF-statsråd SAS-fast: Rekker ikke landsmøtet10:00 Fyrer av bredside mot Ropstads «A4-liv»09:59 Yara økte omsetningen i første kvartal09:40 Ulf Leirstein melder seg ut av Frp09:38 Hva skal det sorte hullet hete?09:38 KrF-ere vil ikke ha ny abortlov-strid08:04 Getafe på mesterligaplass etter poeng mot Real Madrid07:43 Mikkelsen åpnet med 4.-plass i Rally Argentina07:38 Streikerammede kan ha krav på erstatning07:21 Tidligere United-profil «sykt lei» nostalgisk Solskjær: – Må legge Ferguson og fortiden bak seg06:58 Sri Lankas president: Antatt terrorleder er død06:57 Xi vil dempe silkevei-bekymringer06:48 Storstreik i SAS – opptil 80.000 passasjerer rammet06:37 Zuccarello-assist da Stars tapte første kvartfinale06:31 Leter etter ofre for antatt seriemorder på Kypros06:00 – Gjengene dreper og bortfører uten å bli straffet for det06:00 Ny tannbeskytter skal redusere hodeskader i idrett05:57 Dette skjer i dag05:47 SAS-meklingen pågår uavbrutt på morgenkvisten05:43 Frykt for nye angrep på Sri Lanka05:30 Dette skjedde i natt05:30 Grønn bølge i Belgia05:22 Enighet i journalistoppgjøret05:00 Nå kan skolene søke penger til lærerveiledning05:00 Vox: En rød klut på ytre høyre i Spania04:41 Srilankisk selvmordsbomber ble etterforsket i Australia i 201404:18 Brannvesenet tror bråtebrann førte til skogbrannen i Sokndal03:43 Australia vil avlive to millioner katter03:08 CNN: Nord-Korea krevde millioner for å løslate Warmbier02:58 Moské i Egersund reagerer på henleggelse etter branner02:43 Svenske SAS-piloter tas ut i streik02:04 33 døde etter jordskred i Colombia01:55 Kim Jong-un anklager USA for dobbeltspill01:26 DNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20 Brann på skole i Mo i Rana slukket00:48 Russisk selskap tar over Syrias største havn00:08 Politimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31 Amazon doblet overskuddet23:11 Resett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40 Ny syklon har nådd Mosambik22:27 Gule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21 Kappløp pågår mellom atommakter i jakten på sensitiv teknologi21:46 Far brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:28 Over 200 SAS-kanselleringer i forkant av mulig streik21:14 SAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13 FN-utsending møtte Assange i fengselet20:55 SAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38 – Jeg fikk ikke svar, selv etter gjentatte forsøk20:08 Giske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46 Salah på galla i New York19:25 Protestparti kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24 20 millioner mer til sikring av kirker19:21 Matprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47 – Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24 Ingebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21 SAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00 Familien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36 Norges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19 Enighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18 Stebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07 Selbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43 Atomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38 Hjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34 Kvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28 Lastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11 Tyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33 – Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25 Flere branner herjer fortsatt i Sverige15:18 Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15 Politiet vil åpne grav14:59 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58 Nicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34 Keiserpingviner rammet av mangel på is14:17 Nesten alle eldre bruker internett14:08 Giske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56 OECD slår alarm om roboter
Siste nytt
15:47PolitikkSV utfordrer KrF om Syria-barna15:19NorgePolitiet etterlyser vitne etter moskébrann14:56SportTiger Woods sikter seg inn på rekord14:55VerdenMosambik rammet av syklon for andre gang på halvannen måned14:39PolitikkUkjente Ingelin ny KrF-nestleder: – Mange føler de ikke er kristne nok14:37SportSamtlige toppkamper reddet til tross for SAS-streiken14:36NorgeRugende svane funnet med avbitt hode14:21NorgeDet døde paret i Trondheim er identifisert14:08SportTidligere RBK-profil fikk ubetinget fengselsstraff12:58NorgePolitiet skal være bevæpnet under 17. mai12:56NorgeFortsatt stor skogbrannfare i sør12:55PolitikkHver tiende europeiske velger støtter ytre høyre12:53VerdenRussisk «agent» for retten i USA12:11KulturRadiolyttingen på bunnivå12:06PolitikkKildejakt i den britiske regjeringen etter lekkasje om Huawei12:05VerdenKampene raser i boligområder i Tripoli11:45PengerSiv Jensen tvinger bankene: Kundenes rett å bruke kontanter11:32ReiseSAS-piloter beklager overfor reisende11:26SportSolskjær om Pogba: – Det finnes ingen garantier11:06PolitikkOlaug Bollestad: – IS-barna er våre unger11:00PolitikkFrp bekrefter: Nytt varsel mot Ulf Leirstein10:40PengerNå ryker banktjenesten til Posten10:32MotorAdvarer mot overdreven bruk av helårsdekk10:07PolitikkKrF-statsråd SAS-fast: Rekker ikke landsmøtet10:00PolitikkFyrer av bredside mot Ropstads «A4-liv»09:59PengerYara økte omsetningen i første kvartal09:40PolitikkUlf Leirstein melder seg ut av Frp09:38VerdenHva skal det sorte hullet hete?09:38PolitikkKrF-ere vil ikke ha ny abortlov-strid08:04SportGetafe på mesterligaplass etter poeng mot Real Madrid07:43SportMikkelsen åpnet med 4.-plass i Rally Argentina07:38PengerStreikerammede kan ha krav på erstatning07:21SportTidligere United-profil «sykt lei» nostalgisk Solskjær: – Må legge Ferguson og fortiden bak seg06:58VerdenSri Lankas president: Antatt terrorleder er død06:57PengerXi vil dempe silkevei-bekymringer06:48ReiseStorstreik i SAS – opptil 80.000 passasjerer rammet06:37SportZuccarello-assist da Stars tapte første kvartfinale06:31VerdenLeter etter ofre for antatt seriemorder på Kypros06:00Verden– Gjengene dreper og bortfører uten å bli straffet for det06:00SportNy tannbeskytter skal redusere hodeskader i idrett05:57NorgeDette skjer i dag05:47PengerSAS-meklingen pågår uavbrutt på morgenkvisten05:43ReiseFrykt for nye angrep på Sri Lanka05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkGrønn bølge i Belgia05:22NorgeEnighet i journalistoppgjøret05:00NorgeNå kan skolene søke penger til lærerveiledning05:00PolitikkVox: En rød klut på ytre høyre i Spania04:41VerdenSrilankisk selvmordsbomber ble etterforsket i Australia i 201404:18NorgeBrannvesenet tror bråtebrann førte til skogbrannen i Sokndal03:43VerdenAustralia vil avlive to millioner katter03:08VerdenCNN: Nord-Korea krevde millioner for å løslate Warmbier02:58NorgeMoské i Egersund reagerer på henleggelse etter branner02:43NorgeSvenske SAS-piloter tas ut i streik02:04Verden33 døde etter jordskred i Colombia01:55VerdenKim Jong-un anklager USA for dobbeltspill01:26NorgeDNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20NorgeBrann på skole i Mo i Rana slukket00:48VerdenRussisk selskap tar over Syrias største havn00:08VerdenPolitimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31PengerAmazon doblet overskuddet23:11NorgeResett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40VerdenNy syklon har nådd Mosambik22:27PolitikkGule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21VerdenKappløp pågår mellom atommakter i jakten på sensitiv teknologi21:46NorgeFar brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:28ReiseOver 200 SAS-kanselleringer i forkant av mulig streik21:14NorgeSAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13VerdenFN-utsending møtte Assange i fengselet20:55NorgeSAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38Politikk– Jeg fikk ikke svar, selv etter gjentatte forsøk20:08PolitikkGiske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46SportSalah på galla i New York19:25MotorProtestparti kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24Politikk20 millioner mer til sikring av kirker19:21NorgeMatprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47Sport– Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24SportIngebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21PengerSAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00NorgeFamilien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36NorgeNorges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19PengerEnighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18NorgeStebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07PolitikkSelbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43NorgeAtomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38Helse og livsstilHjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34Helse og livsstilKvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28NorgeLastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11VerdenTyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33Norge– Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25VerdenFlere branner herjer fortsatt i Sverige15:18SportEdvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15NorgePolitiet vil åpne grav14:59VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58SportNicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34VerdenKeiserpingviner rammet av mangel på is14:17KulturNesten alle eldre bruker internett14:08PolitikkGiske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56PengerOECD slår alarm om roboter
Populært