Forsvarsopprør på Høyres landsmøte

Huitfeldt tror Trump er feilinformert av Erna: – Høyre mister troverdighet som forsvarsparti

Anniken Huitfeldt (Ap) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).
Anniken Huitfeldt (Ap) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Erna Solberg snakker usant om Norges toprosentmål i Nato, mener leder av Stortingets forsvars- og utenrikskomité Anniken Huitfeldt (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Høyre vil bruke to prosent av BNP på Forsvar innen 2024, som vil
bety en ytterligere opptrapping av forsvar, sikkerhet og beredskap, sa daværende forsvarsminister, nå utenriksminister, Ine Eriksen Søreide, i sin tale til Høyres landsmøte i 2017.

I 2014 forpliktet Norge seg overfor NATO til å jobbe mot å bruke to prosent av brutto nasjonalproduktet på Forsvaret innen 2024.

Norge er foreløpig ikke i nærheten av målet og andelen skal falle, ifølge beregninger fra Forsvarsdepartementet.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi har aldri sagt at vi skal nå toprosentmålet i 2024. Det vi sa i Wales-erklæringen var at vi skal bevege oss mot det målet, og det gjør vi, sier Høyre-leder og statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

– Regjeringen har ikke sagt at vi skal nå toprosentmålet innen 2024, utdypet statsministeren på Politisk kvarter på NRK torsdag morgen.

– Jeg har sagt at hvor langt vi kommer mot å nå 2024, er et spørsmål vi må se på når vi kommer i den nye revideringen av langtidsplanen i 2021, la hun til.

Høyres landsmøte i 2017 lovet noe annet:

Høyres landsmøte lovet på landsmøtet i fjor, få måneder før valget: « Høyre vil bruke to prosent av BNP på Forsvar innen 2024, som vil bety en ytterligere opptrapping av forsvar, sikkerhet og beredskap».

Dette skrev partiet selv på sine nettsider.

Mener Erna snakker usant

Uttalelsene får Anniken Huitfeldt (Ap) til å reagere.

– Vi har tidligere fått beskjed om at vi beveger oss mot langtidsmålet om to prosent. I januar fikk vi bekreftet at vi beveger oss bort fra toprosentmålet. Så det Erna Solberg sier om toprosentmålet stemmer rett og slett ikke, sier Huitfeldt til ABC Nyheter.

I et overraskende brev til Stortinget skrev forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i januar at andelen som den blågrønne regjeringen bruker på forsvar, vil være 1,56 prosent av BNP, bruttonasjonalproduktet, i år.

Videre anslås det at andelen vil ligge på rundt 1,5 prosent i 2020 og rundt samme nivå fram mot 2024.

– Det er alvorlig av Solberg. Hun har ingen dekning for å si at vi beveger oss mot målet, sier Huitfeldt til ABC Nyheter.

Hun mener Erna Solberg snur ryggen til det partiet lovet under landsmøtet i 2017.

Fakta om toprosentmålet og Norges bidrag

Ifølge alliansens årsrapport for 2017 brukte de allierte i alt 957 milliarder dollar på forsvar i 2017, en økning på 45 milliarder dollar sammenlignet med året i forveien.

I fjor sto USA for nærmere 72 prosent av den totale pengebruken, og president Donald Trump har presset europeiske land hardt for å få dem til å ta en større del av regningen.

NATOs mål er at alle medlemsland skal bruke minst 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvar.

Hos europeiske allierte lå BNP-andelen i snitt på 1,46 prosent i 2017. Det er en økning på 0,02 prosentpoeng fra året i forveien.

I anslagene er det bare fire land som ligger over 2 prosent: Estland, Hellas, Storbritannia og USA.

Norge ligger på tiendeplass på NATOs liste.

Bare Luxembourg bruker mer pr. innbygger. Norge bruker 91.400 dollar pr. innbygger på forsvar.

Kilde: NTB og VG

Frykter Trump er feilinformert

Huitfeldt, som leder Stortingets forsvars- og utenrikskomité, frykter Solberg feilinformerte Donald Trump under besøket i januar.

På pressekonferansen etter møtet sa Trump at han trodde Norge vil nå målet snart.

President Donald Trump med Erna Solberg. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP
President Donald Trump med Erna Solberg. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

– Da hun var i USA hadde hun pressekonferanse med Trump, hvor den amerikanske presidenten uttalte at han er sikker på at Norge vil komme dit "pretty soon". Jeg kan ikke tenke meg at hun har informert om utviklingen vi nå får beskjed om på Stortinget, sier Huitfeldt.

– Hva slags konsekvensene frykter du?

Når et rikt land som Norge går feil vei, så er det et svært dårlig signal til resten av Nato. Vi er det eneste landet som grenser Russland som ikke har to prosent. Høyre mister troverdighet som forsvarsparti.

– Overfor Dagbladet viser Solberg til at forsvarsbudsjettene har økt med 24 prosent siden hun tok over styringen av landet i 2013. Viser ikke det en satsing?

Årsaken til de tallene er et enstemmig vedtak om innkjøpt av kampfly som alle er enige om, svarer Huitfeldt.

– Solberg peker på at "vi må se en helhet i offentlig pengebruk, vi kan ikke sette én sektor foran alt annet." Er det forsvarlig å bruke så mye penger?

Hvis vi skal argumentere med at norsk økonomi er dårlig så gir det ingen forståelse blant våre allierte. Andre land med dårligere økonomi ligger mye bedre an, understreker Ap-toppen.

Forsvarsutgiftenes andel av BNP for 2018 ligger an til å bli 1,56 prosent, anslo Forsvarsdepartementet i januar.

Skulle Norge ha nådd 2 prosent i dag, ville det ha krevd en økning i forsvarsbudsjettet på nesten 16 milliarder kroner.

Dette sier regjeringsplattformen:

  • Fortsette med en reell styrking av Forsvaret og sikre balanse mellom oppgaver, struktur og økonomi. I tråd med enigheten fra NATO-toppmøtet i Cardiff har regjeringen som mål å øke forsvarsbudsjettene i retning av å nå toprosentmålet på sikt.
  • Opprettholde Norges NATO-forpliktelser, og sikre fortsatt norsk innflytelse i NATO gjennom aktiv deltakelse i politiske og militære fora.

Kilde: Regjeringen

Bakke-Jensen: Vi leverer og har ikke feilinformert Trump

Erna Solbergs rådgiver viser til forsvarsminister Franke Bakke-Jensen (H) som sier regjeringen holder fast ved målet om å nærme seg toprosentmålet innen 2024.

– Vi har økt forsvarsbudsjettet med 24 prosent fra 2013, og lagt en plan for å øke forsvarsbudsjettene hvert år. Så viser Huitfeldt til prognosene på BNP som kommer hver tredje måned fra SSB, men for meg er det viktigere å ha fokus på hva slags forsvar vi skal ha og å følge den langtidsplanen vi har vedtatt. Der leverer regjeringen fullt ut. Vi gjør en viktig omstilling av Forsvaret, og styrker forsvarskraften for hver dag som går, sier Bakke-Jensen til ABC Nyheter.

USAs forsvarsminister Jim Mattis, møtte nylig Frank Bakke-Jensen. Foto: Andrew Harnik / AP
USAs forsvarsminister Jim Mattis, møtte nylig Frank Bakke-Jensen. Foto: Andrew Harnik / AP

Han peker også på at minimum 20 prosent av investeringene skal være nyinvesteringer.

– Her vil vi fremover ligge på mellom 35 til 40 prosent, og det viktige er at vi har relevante investeringer som styrker både Norges forsvar og det kollektive forsvaret i NATO.

– Vi har kjøpt nye F-35 fly, nye overvåkingsfly og ubåter, sier forsvarsministeren.

– En viktig og pålitelig alliert

Han avviser sterkt at regjeringen har feilinformert Trump.

– Vi har vært helt åpne med Trump og den amerikanske administrasjonen. Det har også jeg vært i mine møter med forsvarsminister Mattis. Vi har sagt at det blir utfordrende, men at vi jobber kontinuerlig for å nærme oss målet. Vi blir sett på som en viktig og pålitelig alliert.

Bakke-Jensen mener Arbeiderpartiet er for opptatt av prosentene, og ikke hvor mye Norge får igjen for pengene.

– Det er en viktigere diskusjon hva vi får igjen av pengene. Det blir feil av Huitfeldt og Sp å hver tredje måned konsentrere seg om prognosen for BNP i stedet for hva slags forsvar vi skal ha. Vi er i rute med den store moderniseringen av fremtidens forsvar, sier Bakke-Jensen.

SE VIDEO: Solberg og Trump etter møtet i januar

Venter forsvarsopprør i Høyre

Før helgens landsmøte til helgen krever flere fylkeslag at regjeringen skal bruke mer penger på Forsvaret.

Et viktig krav er målet om toprosentmålet i NATO.

Telemark Høyre ber Høyre-landsmøtet stille krav til regjeringen om å «snarest legge frem en analyse av langtidsplanens økonomiske rammer sammenholdt med en jevn opptrappingsplan som oppfyller Natos toprosent-mål innen 2024».

Trøndelag, Oslo, Troms og Finnmark, Møre og Romsdal, og Østfold er blant fylkeslagene som vil skjerpe forsvarsforpliktelsene.

I tillegg til 2-prosentmålet er det utilstrekkelig finansiering av landmakten i 2018 som uroer Høyres forsvarsvenner. I en tekst flere fylkeslag har samlet seg om, heter det:

– Beslutningene om landmakten ble tatt etter at rammene for statsbudsjettet for 2018 ble vedtatt, og vedtakene lar seg ikke finansiere uten ekstrabevilgninger for 2018.

Bakgrunn: Ulmende forsvarsopprør i Høyre

SE VIDEO: Trump til Nato-lederne: – Dere skylder oss penger


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:48 Fransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40 Sagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31 En person forsøkt ranet i Oslo22:27 Elg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms22:25 EU møter seks søkerland fra Balkan22:24 Rekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:07 Norendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56 Porto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39 Bingoran i Vestby21:37 Kristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30 Miljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28 Casper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18 Bayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln21:09 Manglerud Star skaper spenning i sluttspillkampen21:03 IMF: Det nye koronaviruset kan påvirke global vekst20:54 Lars Helge Birkeland vant jaktstarten i IBU-cupen20:50 Laksevåg seriemester i bordtennis uten poengtap20:49 Per Sandberg åpner bar i Halden20:48 Solemdal tatt inn på landslaget før 15-kilometeren i VM20:37 Vipers vant for 18. gang på rad i eliteserien20:23 Norsk kvinne alvorlig skadd i Etiopia20:08 Arsenal-show etter pause sikret seier over Newcastle20:02 Syriske styrker rykker fram i Idlib og Aleppo19:54 Drama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut19:35 40 amerikanske cruisepassasjerer virussmittet19:24 Google vil betale franske aviser for kvalitetsjournalistikk19:15 Internasjonalt etterlyst ransmistenkt pågrepet ved en tilfeldighet i Troms19:05 Sørloth fikk nedsatt karantene og scoret da Trabzonspor vant toppoppgjør18:54 Rekordstort kokainbeslag i Costa Rica18:52 Ulv skutt i Trøndelag18:36 Minst 30 mistet livet i trafikkulykke i Kongo18:29 NRK droppet reprise av MGP-finalen17:58 Én viktig ting skiller Thunberg-opprøret fra tidligere bevegelser – følelser17:41 Uvær i Danmark – fireåring livstruende skadd17:39 Evakuering av virusfaste amerikanske cruisepassasjerer er i gang17:28 Statkraft sier nei til havvind16:57 – Jo mer naturlig vi kan gjøre ting, jo bedre er det for insekter og fugler16:35 Helnorsk pall da Johaug vant enkelt: – Det ble litt kjedelig16:17 Frp ber Oslo kommune kreve obligatorisk meslingvaksine15:48 Thingnes Bø tapte spurtduellen om jaktstartgullet i VM15:06 Kristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic14:43 Pål Golberg spurtslo Bolsjunov på 15-kilometeren i Östersund14:28 – Vi vedtok de nye fylkene vel vitende om at mange ikke ønsket det14:14 Voldsomt uvær fører til livsfarlig flom i Storbritannia13:47 Tre menn pågrepet etter voldshendelse i Brumunddal13:31 Marte Olsbu Røiseland tok VM-bronse13:14 Kina forbyr biltrafikk i Hubei-provinsen13:14 Kraft vant etter avlysning med Johansson i ledelsen12:46 Taiwan rapporterer sitt første dødsfall som følge av covid-19-viruset12:37 MGP-sjef: Uaktuelt med ny avstemning12:02 Skip skadet sjøkabel i Oslofjorden11:35 EL og IT Forbundet ber regjeringen vekte klima tyngre i offentlig innkjøp10:32 27 personer siktet for smugling av minst 100 kilo kokain i Danmark10:17 Fare for hungersnød etter ekstremtørke i Afrika10:10 Sanders i strupen på Bloomberg under partimiddag i Las Vegas10:02 Ingen mistanke om at noen er tatt av snøskred i Oppdal09:24 Februar – fortsatt en god måned for vinterferie09:07 LO-lederen: Økt ulikhet er som gift08:36 Ny rapport: Nye spisevaner hos oppdrettslaksen kan redusere klimautslipp08:12 Viken og Troms og Finnmark: Folket vil la fylkene oppløse seg selv07:54 Flere ledere har fått sparken i provinsen Hubei07:53 To unge døde av influensa i Norge07:00 Bø-brødrene i angrepsposisjon foran VM-jaktstarten06:53 Uvær fører til stengte veier, kansellerte ferger og isolering06:48 Tre biler brant på Bøler i Oslo06:01 Dette skjer i dag05:45 Libya igjen tema på politisk toppmøte05:42 Dette skjedde i natt04:32 Rødt og MDG føler seg utestengt fra spørretimen04:07 70 flere virussmittede på cruiseskip i karantene03:58 Kina: Tallet på nye virussmittede går ned03:36 Rakettangrep nær USAs ambassade i Irak03:22 Cruiseselskap vil ha flere tester etter at passasjer testet positivt på covid-1903:17 Trenerbytte hjalp ikke for Minnesota Wild – nytt tap på hjemmebane02:33 IOCs og FC Barcelonas Twitter-kontoer hacket01:46 To personer pågrepet etter voldssak på Ringsaker01:08 Minst 30 drepte i angrep mot landsbyer i Nigeria01:08 Gutt utsatt for vold og ran på buss i Oslo00:41 Mann skutt og drept i Linköping00:14 Tre meter høyt jordras over vei i Vaksdal23:56 Nederland vant VM-lagtempoen på verdensrekord, Norge sjanseløs i medaljekampen23:48 Ulrikke Brandstorp vant MGP-finalen etter stemmekrøll23:37 Mange ubesvarte spørsmål etter skyting i Berlin23:33 Friski: Killi nær pallen i Calgary23:15 Sævik og PSG til semifinale i cupen23:05 Kulizjnikov satte verdensrekord på 1000 meter, Lorentzen på fjerde22:56 Møre og Romsdal Høyre vil innføre lik pris på ferjer over hele landet22:56 Viktig Hertha-seier tross Jarstein-blemme22:25 Omstridt russisk kunstner pågrepet i Paris22:00 Kristin Husøy og Ulrikke Brandstorp kjemper om å vinne MGP-finalen21:58 Aleesamis Amiens sikret uavgjort på overtid mot PSG – etter å ha ledet 3-021:52 Ringen beste norske i Iron Mountain med 7.-plass21:40 Fire artister et skritt videre i MGP-finalen21:38 Voronina vant 5000 meter med verdensrekord, sterk pers for Haugen21:35 Omsorgsarbeidere tiltalt for grovt tyveri og bedrageri mot pleietrengende21:08 Mange sivile drept i saudiarabisk angrep i Jemen21:00 Storhamar påførte seriemesteren sjeldent tap20:54 Tusener protesterer mot AfD i tysk delstat20:54 Britisk TV-kjendis funnet død20:46 Liverpool slet seg til seier mot Norwich, en seier unna Premier League-rekord
Siste nytt
22:48VerdenFransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40SportSagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31NorgeEn person forsøkt ranet i Oslo22:27NorgeElg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms22:25VerdenEU møter seks søkerland fra Balkan22:24SportRekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:07SportNorendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56SportPorto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39NorgeBingoran i Vestby21:37SportKristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30VerdenMiljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28SportCasper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18SportBayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln21:09SportManglerud Star skaper spenning i sluttspillkampen21:03VerdenIMF: Det nye koronaviruset kan påvirke global vekst20:54SportLars Helge Birkeland vant jaktstarten i IBU-cupen20:50SportLaksevåg seriemester i bordtennis uten poengtap20:49NorgePer Sandberg åpner bar i Halden20:48SportSolemdal tatt inn på landslaget før 15-kilometeren i VM20:37SportVipers vant for 18. gang på rad i eliteserien20:23VerdenNorsk kvinne alvorlig skadd i Etiopia20:08SportArsenal-show etter pause sikret seier over Newcastle20:02VerdenSyriske styrker rykker fram i Idlib og Aleppo19:54SportDrama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut19:35Verden40 amerikanske cruisepassasjerer virussmittet19:24VerdenGoogle vil betale franske aviser for kvalitetsjournalistikk19:15NorgeInternasjonalt etterlyst ransmistenkt pågrepet ved en tilfeldighet i Troms19:05SportSørloth fikk nedsatt karantene og scoret da Trabzonspor vant toppoppgjør18:54VerdenRekordstort kokainbeslag i Costa Rica18:52NorgeUlv skutt i Trøndelag18:36VerdenMinst 30 mistet livet i trafikkulykke i Kongo18:29KulturNRK droppet reprise av MGP-finalen17:58VerdenÉn viktig ting skiller Thunberg-opprøret fra tidligere bevegelser – følelser17:41VerdenUvær i Danmark – fireåring livstruende skadd17:39Helse og livsstilEvakuering av virusfaste amerikanske cruisepassasjerer er i gang17:28NorgeStatkraft sier nei til havvind16:57Verden– Jo mer naturlig vi kan gjøre ting, jo bedre er det for insekter og fugler16:35SportHelnorsk pall da Johaug vant enkelt: – Det ble litt kjedelig16:17Helse og livsstilFrp ber Oslo kommune kreve obligatorisk meslingvaksine15:48SportThingnes Bø tapte spurtduellen om jaktstartgullet i VM15:06SportKristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic14:43SportPål Golberg spurtslo Bolsjunov på 15-kilometeren i Östersund14:28Politikk– Vi vedtok de nye fylkene vel vitende om at mange ikke ønsket det14:14VerdenVoldsomt uvær fører til livsfarlig flom i Storbritannia13:47NorgeTre menn pågrepet etter voldshendelse i Brumunddal13:31SportMarte Olsbu Røiseland tok VM-bronse13:14VerdenKina forbyr biltrafikk i Hubei-provinsen13:14SportKraft vant etter avlysning med Johansson i ledelsen12:46VerdenTaiwan rapporterer sitt første dødsfall som følge av covid-19-viruset12:37NorgeMGP-sjef: Uaktuelt med ny avstemning12:02NorgeSkip skadet sjøkabel i Oslofjorden11:35NorgeEL og IT Forbundet ber regjeringen vekte klima tyngre i offentlig innkjøp10:32Verden27 personer siktet for smugling av minst 100 kilo kokain i Danmark10:17VerdenFare for hungersnød etter ekstremtørke i Afrika10:10VerdenSanders i strupen på Bloomberg under partimiddag i Las Vegas10:02NorgeIngen mistanke om at noen er tatt av snøskred i Oppdal09:24NorgeFebruar – fortsatt en god måned for vinterferie09:07PengerLO-lederen: Økt ulikhet er som gift08:36NorgeNy rapport: Nye spisevaner hos oppdrettslaksen kan redusere klimautslipp08:12PolitikkViken og Troms og Finnmark: Folket vil la fylkene oppløse seg selv07:54VerdenFlere ledere har fått sparken i provinsen Hubei07:53Helse og livsstilTo unge døde av influensa i Norge07:00SportBø-brødrene i angrepsposisjon foran VM-jaktstarten06:53NorgeUvær fører til stengte veier, kansellerte ferger og isolering06:48NorgeTre biler brant på Bøler i Oslo06:01NorgeDette skjer i dag05:45VerdenLibya igjen tema på politisk toppmøte05:42NorgeDette skjedde i natt04:32NorgeRødt og MDG føler seg utestengt fra spørretimen04:07Verden70 flere virussmittede på cruiseskip i karantene03:58VerdenKina: Tallet på nye virussmittede går ned03:36VerdenRakettangrep nær USAs ambassade i Irak03:22VerdenCruiseselskap vil ha flere tester etter at passasjer testet positivt på covid-1903:17SportTrenerbytte hjalp ikke for Minnesota Wild – nytt tap på hjemmebane02:33SportIOCs og FC Barcelonas Twitter-kontoer hacket01:46NorgeTo personer pågrepet etter voldssak på Ringsaker01:08VerdenMinst 30 drepte i angrep mot landsbyer i Nigeria01:08NorgeGutt utsatt for vold og ran på buss i Oslo00:41VerdenMann skutt og drept i Linköping00:14NorgeTre meter høyt jordras over vei i Vaksdal23:56SportNederland vant VM-lagtempoen på verdensrekord, Norge sjanseløs i medaljekampen23:48NorgeUlrikke Brandstorp vant MGP-finalen etter stemmekrøll23:37VerdenMange ubesvarte spørsmål etter skyting i Berlin23:33SportFriski: Killi nær pallen i Calgary23:15SportSævik og PSG til semifinale i cupen23:05SportKulizjnikov satte verdensrekord på 1000 meter, Lorentzen på fjerde22:56NorgeMøre og Romsdal Høyre vil innføre lik pris på ferjer over hele landet22:56SportViktig Hertha-seier tross Jarstein-blemme22:25VerdenOmstridt russisk kunstner pågrepet i Paris22:00NorgeKristin Husøy og Ulrikke Brandstorp kjemper om å vinne MGP-finalen21:58SportAleesamis Amiens sikret uavgjort på overtid mot PSG – etter å ha ledet 3-021:52SportRingen beste norske i Iron Mountain med 7.-plass21:40NorgeFire artister et skritt videre i MGP-finalen21:38SportVoronina vant 5000 meter med verdensrekord, sterk pers for Haugen21:35NorgeOmsorgsarbeidere tiltalt for grovt tyveri og bedrageri mot pleietrengende21:08VerdenMange sivile drept i saudiarabisk angrep i Jemen21:00SportStorhamar påførte seriemesteren sjeldent tap20:54VerdenTusener protesterer mot AfD i tysk delstat20:54VerdenBritisk TV-kjendis funnet død20:46SportLiverpool slet seg til seier mot Norwich, en seier unna Premier League-rekord
Populært