Meny

Gjelsvik (Sp) opprørt over norske politikeres Brexit-uttalelser

MOT NORGE: – En dårlig avtale for britene strider med norske interesser, sier Sigbjørn Gjelsvik (Sp). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Norske stortingspolitikere skal ha advart EU mot å gi Storbritannia en like god eller bedre avtale enn EØS. Det mener Sigbjørn Gjelsvik er et stort feilgrep.

– Å advare EU mot å gi britene gode vilkår, er i strid med norske interesser, kan skade Norges forhold til Storbritannia og er en uklok måte å drive utenrikspolitikk på.

Det sier Senterpartiets medlem av Stortingets parlamentarikerdelegasjon til EFTA og EØS, Sigbjørn Gjelsvik, til ABC Nyheter etter en artikkel i den engelske avisa Telegraph 3. april.

Der heter det at norske parlamentarikere har advart EU mot å gi Storbritannia en like god eller bedre avtale enn det Norge har gjennom EØS-avtalen, når britene gjennomfører sin Brexit og forlater EU.

Telegraph siterer en av Angela Merkels nærmeste, den tyske EU-parlamentarikeren Elmar Brok, på disse uttalelsene fra ikke navngitte norske stortingspolitikere.

I januar meldte en annen britisk avis, Guardian, at norsk press skaper problemer for britene under deres Brexit-forhandlinger med EU.

Regjeringen: Tvert imot

– På et møte med delegasjonen fra det norske parlamentet, minnet de meg på at vi ikke bør gi Storbritannia samme fordeler som medlemsstatene i EU får, fortalte Brok til Telegraph.

– De sa dette til oss, og den norske statsministeren sa det for få uker siden - de advarte oss og sa: Ikke gi dem de samme privilegiene, den samme behandlingen eller til og med bedre enn vi har, siden vi oppfyller våre forpliktelser, sa nordmennene ifølge Brok.

En norsk regjeringstalsperson avviser disse påstandene.

– Tvert imot: Det er direkte i Norges interesse at EU og Storbritannia lykkes i å forhandle en ordnet tilbaketrekking fra EU og et rammeverk for deres framtidige forhold, siteres regjeringens representant på.

– Når slike rykter gjentatte ganger dukker opp, er det vanskelig å se for seg at det ikke er noe hold i dem, sier derimot Gjelsvik.

– Burde styrke, ikke svekke forholdet

Sigbjørn Gjelsvik har ikke selv hørt at bemerkninger som Telegraph omtaler, på møter i EU han selv har deltatt på.

– Det man burde gjort fra norsk side, er å heie på britene for at de skal få en best mulig avtale, sier han.

– Flertallet i det britiske folk har gjort det samme som det norske folk, sagt nei til EU-medlemskap. Da burde man forsterke og utvikle forholdet mellom Storbritannia og Norge, mener Gjelsvik.

Sp-politikeren minner om at Storbritannia er enkeltlandet i verden Norge har eksportert mest til.

– Statsministeren og utenriksministeren burde reist til Storbritannia og uttrykt støtte til den prosessen de står i nå. Da hadde slike spekulasjoner ikke fått noen næring. Problemet er at ved mange korsveier har det kommet uttalelser fra norsk side som har vært egnet til å svekke vårt forhold til Storbritannia, i stedet for å styrke det i den viktige fasen vi står i nå, sier Gjelsvik.

Onsdag kom et viktig signal fra komitéen for Brexit i parlamentets underhus. Dersom britene ikke lykkes å få en omfattende handelsavtale med EU, mener komiteen at britisk tilslutning til EFTA og EØS kan være aktuelt.

Populært