Meny

Listhaug-rådgiver nekter å legge frem kvittering for påstått bildekjøp

UNNSKYLD: Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) unnskyldte seg i Stortinget sist torsdag etter Facebook-innlegget der hun hevdet Arbeiderpartiet setter terroristenes rettigheter foran nasjonens sikkerhet. Her sammen med politisk rådgiver Espen Teigen, som betaler for bruken av terroristbilde av egen lomme. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Sylvi Listhaugs rådgiver nekter å oppgi hvilken side han kjøpte det omstridte terroristbildet benyttet på statsrådens Facebook-side fra. Han nekter også å vise frem kvittering fra det påståtte kjøpet.

– Vi har kjøpt ut bildet fra en internasjonal side, og bruker alltid å passe på at vi har orden på rettigheter når vi bruker bilder, skrev justisministerens politiske rådgiver Espen Teigen i en e-post til ABC Nyheter sist tirsdag.

Foranledningen var ABC Nyheters spørsmål om de hadde rettighetsklarert bruken av bildet av maskerte og bevæpnede medlemmer av terroristgruppen al-Shabab som ble benyttet som illustrasjon på Listhaugs Facebook-side 9. mars.

Bildet hadde påskriften «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del»​​, og er bakgrunnen til at opposisjonen nå reiser mistillitsforslag mot Listhaug.

Men Listhaug hadde ikke rettighetsklarert bildet, som tilhører Associated Press (AP). I Norge forvaltes rettighetene av NTB Scanpix, som sa de ville sende faktura til justisministeren for bruken de ikke hadde tillatt.

Bakgrunn: – Bør være klar over åndsverkloven om man er justisminister

Sende kvittering «om han fant den»

– Vi vil gjerne at folk skal betale og respektere opphavsretten. Det gjelder vel spesielt justisministeren og de som bør kjenne Norges lover. Man bør være spesielt klarover åndsverkloven om man er justisminister, sa Christina Dorthellinger, redaktør og leder for visuell kommunikasjon i NTB Scanpix.

«KJØPTE BILDET»: Epen Teigen skrev i SMS til ABC Nyheter at de hadde kjøpt bildet fra en internasjonal side, men vil ikke oppgi hvilken. Foto: Skjermdump SMS

Espen Teigen hevdet at han hadde kvittering for kjøpet fra den internasjonale siden, og at de «trodde alt var på stell». Han sa til ABC Nyheter at han ville sende den «hvis han fant den».

I en sms senere skrev han: «Uansett er det håndtert nå, og det er jo litt kjipt å betale for et bilde to ganger, men vi vil bare ha orden på det».

Men når ABC Nyheter purrer og ber om innsyn i kvitteringen, nekter rådgiveren å legge den frem, eller si hvilken side bildet ble hentet fra:

– Ikke grunnlag for innsyn

– Jeg har dårlig tid i dag, og det er ikke jeg som behandler innsynsbegjæringer. Imidlertid er dette noe jeg privat har betalt for, så det vil ikke være grunnlag for innsyn i henhold til loven. Jeg har ikke bedt om refusjon for pengene, skriver han i en e-post, og legger til at han har gjort opp for seg:

– Fakturaen fra NTB Scanpix beløp til kr 3.600,- (inkl. mva), og jeg har betalt den fra egen lomme. Som jeg har sagt: Når jeg driter meg ut, må jeg gjøre opp selv.

Teigen forklarer hvorfor kjøpet ikke vil bli registrert i Justisdepartementets postjournaler:

Privat forhold

OMSTRIDT: – Alt som ligger på hennes side er selvsagt godkjent av Listhaug, sier justisministerens politiske rådgiver Espen Teigen.

– Vi bruker aldri departementets penger på rene politiske forhold eller partipolitiske. Enhver statsråd som har Facebook-side har denne som en privat side disponert av statsråden og evt. de han/hun delegerer til. Det er dermed et privat forhold, som partiene og statsrådene håndterer, skriver Teigen.

– Vi har gjort opp for bildet, posten er slettet og hun har beklaget for at det ble lagt ut.

Aktuelt:

SV-Kaski: – Frp forteller den samme historien som Breivik

Siv Jensen sier Listhaug var ryddig da hun lobbet for OL

Populært