Meny

Gina Haspel nominert som CIA-direktør:

Raser mot Trumps nye topp-spion: – Bokstavelig talt en krigsforbryter

Se video: Trump vil ha Gina Haspel som ny CIA. Tidligere ledet hun et hemmelig fengsel i Thailand.
Gina Haspel (61) er president Donald Trumps favoritt som ny CIA-direktør. Fra 2002-2005 var hun knyttet til spion-organisasjonens RDI-program, som involverte bortføring av mistenkte terrorister, waterboarding og hemmelige fengsel.
Gina Haspel sluttet seg til den amerikanske etterretningsorganisasjonen i 1985. Udatert foto offentliggjort av CIA. Scanpix/AP/CIA.

R.D.I.—rendition, detention, and interrogation. Utlevering, varetekt og avhør. I dette programmet drev ikke CIA kun med ekstremt brutale avhørmetoder. Mistenkte ble også bortført fra ulike steder i verden, og i flere tilfeller utlevert til tredjepartsland der de ble torturert, skrev magasinet The New Yorker i en profil fra i fjor.

Tirsdag nominerte USAs president Donald Trump Gina Haspel til ny CIA-sjef. Hun var direkte ansvarlig for driften ved et av de hemmelige fengslene, i Thailand, der fangene ble utsatt for waterboarding og andre torturlignende avhørsmetoder, skriver Washington Post etter Trumps erklæring.

CIAs fengsel i Thailand var et av de tidligste «black sites», i en forlegning kjent under kodenavnet «Cat’s Eye». Haspel befant seg her da de al-Qaidamistenkte Abu Zubaydah og Abd al-Nashiri ble utsatt for brutale avhør i 2002.

Etter angrepet mot USS Cole i Jemen, oktober 2000, som al-Nashiri, en av fangene ved «Cat's Eye», er mistenkt for å stå bak. Scanpix/AP.

Ifølge en rapport fra Senatets etterretningskomite ble Zubaydah utsatt for waterboarding 83 ganger, og virket på et tidspunkt død, men vann boblende fra lungene. Leger måtte gjenopplive ham. Under fengslingen mistet Zubaydah synet på venstre øye.

Zubaydah er antatt å ha vært en av Osama bin Ladens mest betrodde, al-Nashiri var mistenkt for å stå bak bombingen av det amerikanske krigsskipet USS Cole i år 2000. Begge befinner seg i dag i den amerikanske fangeleiren ved Guantanamo-basen på Cuba.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

CIA-seglet ved organisasjonens hovedkvarter i Langley i Virginia. Gina Haspel vil bli organisasjonens første kvinnelige leder hvis president Trumps nominasjon godkjennes av de folkevalgte. Scanpix/AP.

Stabssjef for «hemmelige operasjoner»

Haspel var stabssjef for CIAs avdeling for hemmelige operasjoner fra 2003 til 2005. I denne perioden var RDI-programmet aktivt.

Tirsdag erklærte president Trump på Twitter, i forbindelse med at utenriksminister Rex Tillerson fikk fyken og CIA-direktør Mike Pompeotar over hans stilling, at hun vil bli ny CIA-direktør.

«Gina Haspel blir ny direktør i CIA, og den første kvinne i dette vervet», skrev presidenten.

Valget av Haspel møtte umiddelbart motstand fra menneskerettighetsgrupper og enkelte folkevalgte, på grunn av hennes rolle i et av organisasjonens mørkeste kapitler, skriver Washington Post.

«Trumps nominerte til ny CIA-direktør er *bokstavelig talt* en krigsforbryter», skriver tidligere direktør for lovavdelingen til den amerikanske borgerrettsbevegelsen ACLU:

Ødela videobevis

Haspel var stabssjef ved CIAs anti-terrorsenter, da dets leder Jose Rodriguez besluttet at flere dusin videoer tatt opp nettopp i «Cat’s Eye»-fengselet skulle destrueres, skriver Washington Post.

USAs president Donald Trump, nå avtroppende utenriksminister Rex Tillerson t.v. Scanpix/AFP.

Det amerikanske justisdepartementet etterforsket den mistenkte fangemishandlingen og ødeleggelsen av videobevis i flere år, men det kom aldri til tiltale.

President Barack Obama ga ordre om å stenge nettverket av hemmelige CIA-fengsel i 2009, men sa han ikke ville straffeforfølge CIA-personell.

I 2013 ble Haspel utnevnt som fungerende direktør for etterretningsorganisasjonens hemmelige virksomhet, men måtte gå etter bare noen få uker da Demokrater i Senatets etterretningskomite protesterte mot utnevnelsen.

Les også: Trump vil ha CIA-sjefen som utenriksminister

CIA-veteran

Da Haspel ble nestsjef i CIA i fjor sendte enkelte Demokrater i Senatet protestbrev mot utnevnelsen, som hjalp lite. Haspel må denne gang godkjennes av Kongressen. Tidligere forfremmelser av karriere-spionen har også møtt motbør, nettopp på grunn av RDI og de hemmelige fengslene.

Sittende CIA-direktør Mike Pompeo under en senatshøring i februar. Scanpix/Reuters.

Haspel har jobbet for CIA siden 1985, og vært sjef for flere av etterretningsorganisasjonens utenriksstasjoner.

Tidligere og nåværende amerikanske etterretningstjenestemenn sier imidlertid til Washington Post at de tror mange i dette miljøet vil være lettet over å få en «innsider» som sjef, og roser hennes effektive lederstil.

De senere år skal Haspel ha argumentert for en «mer aggressiv tilnærming til utenlandsoperasjoner», og hun har ledet organisasjonens Russlands-arbeid.

Hun vil bli den første kvinnelige CIA-sjefen hvis hun godkjennes av Kongressen.

Les også: Omstridt spionsjef blir nr. 2 i CIA (2017)

Populært