SV-Kaski: – Frp forteller den samme historien som Breivik

<p>SV- topp Kari Elisabeth Kaski.</p>
SV- topp Kari Elisabeth Kaski. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Justisminister Sylvi Listhaug og Frp forteller den samme historien om Arbeiderpartiet som var bakgrunn for terrorangrepet 22. juli, mener SVs Kari Elisabeth Kaski.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en tale til partiets landsstyremøte tirsdag tok Ap-leder Jonas Gahr Støre et kraftig oppgjør med justisminister Sylvi Listhaug.

Bakteppet er det omstridte Facebook-innlegget hvor Listhaug hevder at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

– Vi har en justisminister som bevisst, kalkulert, nører oppunder hatet som tok så mange liv 22. juli, og en kunnskapsminister som tror 22. juli er et spill. En statsminister som med et skuldertrekk viser sin feighet og lar høyrepopulistene i egne rekker holde på. Det har de siste dagene fått ofre fra Utøya til å gråte i sinne og reise seg i protest, sa Støre.

Les saken: Støre mener Listhaug bidrar til hat

Nå får Ap-lederen støtte av SV-topp Kari Elisabeth Kaski.

SV-politikeren mener Listhaug og Frp forteller den samme historien om Arbeiderpartiet som Anders Behring Breivik gjorde.

Aktuelt: Listhaug brukte terrorbilde uten tillatelse: – Straffbart

– Den samme begrunnelsen terroristen brukte

– Terrorangrepet 22. juli var en tragedie, men også et politisk motivert angrep drevet av et hat mot Arbeiderpartiet. Nå forteller Frp den samme historien om at Arbeiderpartiet er farlig for Norge og for oss som bor her. Det er den samme begrunnelsen terroristen brukte for angrepet, sier Kaski til ABC Nyheter.

– Listhaug er ikke ansvarlig for eventuelle handlinger, men hun gir næring til hatet og konspirasjonsteorier som går rundt Arbeiderpartiet. Det er farlig, og jeg er dypt bekymret for det politiske ordskiftet.

– Breivik fant støtte for sitt syn på internett, og det er de samme Listhaug nå appellerer til. Det er viktig å forstå hvor dette hatet kommer fra, og når statsråder uttrykker det samme, forsterker det hatet mot Ap, fortsetter hun.

Kommentar: Fenomenet Sylvi Listhaug

SE VIDEO: Jensen om Listhaug-saken: – En diskusjon om ord

– Farlig

Kaski omtaler Listhaugs opptreden som farlig.

– Det er farlig å gi liv i glørne til det hatet som Listhaug nå gjør. Hun trekker frem et parti, og uttrykker gjennom bildebruk og ord at de truer Norges sikkerhet. En ærlig politisk debatt hadde trukket frem at alle partiene bortsett fra Høyre og Frp, inkludert regjeringspartner Venstre, ikke støtter forslaget.

Hun er også kritisk til statsminister Erna Solberg.

– Det er alvorlig at statsministeren lar dette skje. At hun ikke setter Sylvi Listhaug på plass. I tillegg synes jeg at Solberg gjør seg skyldig i å ikke ta på alvor at hun har en oppgave å legge til rette for en samtale i landet som er avdempa og respektfull og god. I stedet blir det en ekstrem splittende og polarisert debatt. Alle som er politikere har et sterkt ansvar for å ikke bygge opp under hatet som finnes.

ABC Nyheter har vært i kontakt med Sylvi Listhaugs rådgiver, Espen Teigen, som opplyser at Listhaug ikke har anledning til å kommentere kritikken

Sanner kritiserer Listhaug

Flere Høyre-politikere har kritisert Listhaug. Statsminister Solberg ba først Ap om å se seg selv i speilet. Men da statsministeren møtte pressen før budsjettkonferansen i Hurdal mandag morgen, kritiserte hun Listhaug offentlig.

– Formen til Facebook-posten til Sylvi Listhaug var for tøff, og har ført til at retorikken i saken overdøver substansen i den, sa Solberg til NTB.

For noen dager siden beskyldte Høyre-nestleder Jan Tore Sanner Ap for å dra "22. juli-kortet", men tirsdag tar han overfor Dagbladet sterk avstand til Listhaugs språkbruk.

– Måten hun uttrykte seg på i denne saken hadde en form og språkbruk som jeg synes er uakseptabel, skriver Sanner i en e-post til Dagbladet.

Aktuelt: Kaller Carl I. Hagens Utøya-utspill «idiotisk»

SE VIDEO: Listhaug buet på under krisemøte: – Jo, det må vi snakke om

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden