Listhaug brukte terrorbilde uten tillatelse:

– Bør være klar over åndsverkloven om man er justisminister

OMSTRIDT: – Alt som ligger på hennes side er selvsagt godkjent av Listhaug, sier justisministerens politiske rådgiver Espen Teigen.
OMSTRIDT: – Alt som ligger på hennes side er selvsagt godkjent av Listhaug, sier justisministerens politiske rådgiver Espen Teigen.

I sitt omstridte Facebook-innlegg der hun gikk til frontalangrep på Arbeiderpartiet, brukte Sylvi Listhaug et bilde av en terrorgruppe uten tillatelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildet viser maskerte og bevæpnede medlemmer av terroristgruppen al-Shabab i utkanten av Somalias hovedstad Mogadishu i 2012, og hadde påskriften «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del».​​

Men Listhaug hadde ikke rettighetsklarert bildet. Det tilhører Associated Press (AP), og rettighetene forvaltes av NTB Scanpix i Norge med NTB Scanpix.

– Det er ikke lastet ned hos oss. Det er vi som representerer AP i Norge. De kan ha fått tak i bildet på annet vis, det må du må nesten spørre justisministeren om, sa Christina Dorthellinger, redaktør og leder for visuell kommunikasjon i NTB Scanpix til ABC Nyheter i tirsdag morgen.

Listhaugs rådgiver Espen Teigen hevdet overfor ABC Nyheter at det er et kjent terroristbilde som har florert på nettet, og at de hadde hentet bildet på en internasjonal nettside i god tro. Han hevdet de hadde betalt for det, men trass i forespørsel fra ABC Nyheter, har han ennå ikke sendt kvittering på kjøpet.

Nå skriver han i en e-post:

– Skal selvsagt betale

– Vi har kjøpt ut bildet fra en internasjonal side, og bruker alltid å passe på at vi har orden på rettigheter når vi bruker bilder. Jeg tok derfor på eget initiativ kontakt med NTB/Associated Press tidligere i dag for å få en avklaring om det er egne rettigheter i Norge for dette bildet. Det har jeg nå fått vite, og det skal jeg selvsagt betale med en eneste gang til NTB.

Dorthellinger sier:

– Vi vil gjerne at folk skal betale og respektere opphavsretten. Det gjelder vel spesielt justisministeren og de som bør kjenne Norges lover, sier redaktør Christina Dorthellinger i NTB Scanpix. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
– Vi vil gjerne at folk skal betale og respektere opphavsretten. Det gjelder vel spesielt justisministeren og de som bør kjenne Norges lover, sier redaktør Christina Dorthellinger i NTB Scanpix. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

– Et bilde hos oss koster 1440 kroner. Dersom du ikke krediterer, dobler vi prisen. Men poenget er at de ikke hadde tillatelse. De har brukt det, og skaden er skjedd, sier hun.

Hun forklarer at bildebruken har avstedkommet et annet pikant problem for bildebyrået:

– Problemet er at AP har begrensninger i politisk bruk av redaksjonelle bilder. Vår gjeldende avtale med dem begrenser distribusjonsretten til politiske partier. Så her utløses et nytt problem vi må se videre på. Vi kommer til å sende regning, men må først se nærmere på saken. Vi har ikke godkjent bruken, sier hun.

Justisministeren bør kjenne loven

Dorthellinger sa etter at ABC Nyheter spurte om bildet var rettighetsklarert med dem at de følger opp ulovlig bruk av bilder, og at de ville ta kontakt med Justisdepartementet.

– Vi vil gjerne at folk skal betale og respektere opphavsretten. Det gjelder vel spesielt justisministeren og de som bør kjenne Norges lover. Man bør være spesielt klar over åndsverkloven om man er justisminister, sier Christina Dorthellinger.

Saken fortsetter under bildet

FAST FØLGE: Sylvi Listhaug (Frp) på vei inn til i Stortingssalen med sin politiske rådgiver Espen Teigen bak. Han står bak flere av henens innlegg på sosiale medier, men nekter å utdype hvem som har skrevet det som angriper Ap 9. mars. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FAST FØLGE: Sylvi Listhaug (Frp) på vei inn til i Stortingssalen med sin politiske rådgiver Espen Teigen bak. Han står bak flere av henens innlegg på sosiale medier, men nekter å utdype hvem som har skrevet det som angriper Ap 9. mars. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Teigen vil ikke oppgi hvilken side bildet er hentet fra, eller når han tok kontakt med NTB Scanpix.

Men en rask sjekk i bildesøkertjenesten TinEye, viser at bildet blant annet er brukt på diverse islamkritiske nettsider.

Les også: Politikere tar avstand fra Listhaug- utspill: – Hun bør beklage

Raseri i Ap

Listhaugs Facebook-innlegg har utløst et voldsomt raseri i Arbeiderpartiet. De mener justisministerens kritikk er både feilaktig og nedverdigende. Listhaug delte bildet samme dag som filmen om 22. juli-terroren hadde premiere på kino.

I sin tale til partiets landsstyremøte tirsdag, tok Ap-leder Jonas Gahr Støre på nytt et kraftig oppgjør med justisminister Sylvi Listhaug (Frp).

Rådgiver Espen Teigen nekter å svare på hvem det er som har skrevet innlegget og lastet opp bildet på justisminister Sylvi Listhaugs Facebook-side. Han sier:

– Alt som ligger på hennes side er selvsagt godkjent av Listhaug.

Jon Wessel-Aas er en av Norges mest erfarne medierettsadvokater. Han sier:

– Jurdisk sett er dette enkelt: Bruker du et fotografi som du ikke selv har tatt, og andre har rettighetene til, bryter du loven, sier Wessel-Aas til ABC Nyheter.

Ulovlig handling

– Hvis man ikke har en avtale med de som sitter med rettighetene til fotografiet, så er det en ulovlig handling. I prinsippet er det både erstatningsbetingende og formelt sett også straffbart. Men jeg vil tilføye: Det er det rent juridiske. Men i sosiale medier er det vel flere som har syndet mot de reglene der.

– Men hun er justisminister. Er det ikke forskjell på henne og mannen i gata?

Advokat Jon Wessel-Aas. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Advokat Jon Wessel-Aas. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Det er nesten umulig å si noe annet. Hun representerer myndighetene. Hun er sjefen for politiet i Norge, og i strafferettslig forstand er det de som skal håndheve straffbare brudd på åndsverksloven. Det er ikke noe godt eksempel fra den øverste sjefen for politiet i Norge, sier Wessel-Aas, og tilføyer:

– Hun er neppe den første politikeren som synder mot dette. Men hun er muligens den første justisministeren.

– Bør hun ikke gå foran som et godt eksempel?

– Det er et godt prinsipp at de myndighetene som har ansvar for å håndheve loven overholder den selv, ja.

Anundsen fikk bot

Listhaug er for øvrig ikke den første statsråden som bryter loven.

Hennes forgjenger og partifelle Anders Anundsen (Frp) pådro departementet en bot på 25.000 kroner for grove brudd på personopplysningsloven i Anundsens skrytevideo «Trygghet i hverdagen».

Tilsynet igangsatte en gransking da Dagbladet avslørte at departementets egenproduserte skrytefilm «Trygghet i hverdagen» inneholdt bilder fra overvåkningskameraer som viste ansiktene til flere fanger inne på Politiets utlendingsinternat Trandum.

Anundsen var tungt involvert i det tre måneder lange arbeidet med planlegging og produksjon.

– Det er to statsråder i samme statsrådpost, fra samme regjeringsparti, som i sin egen iver etter å fremme sin lov og orden-politikk bryter loven selv, og oppfører seg slik folket gjør i sosiale medier: De bryr seg ikke så mye om hverken personvern eller opphavsrett. Det kan man jo kalle bemerkelsesverdig, sier advokaten.

Les også: Anundsen (Frp) godtar gebyr for skrytevideo

Om bildet Listhaug brukte, sier Jon Wessel-Aas:

– Dette er et samtidsfotografi, da er det en fotograf som har rettighetene. Ingen andre har rett til å kopiere og publiser det uten å ha samtykke hvis det ikke faller inn under sitatretten, eller noen av de andre reglene som begrenser opphavsmannens rettigheter, sier Wessel-Aas , og slår fast:

– Dette er ikke innenfor sitatretten. Sitatretten forutsetter at bildet inngår i en kontekst der man kommenterer egenskaper ved fotografiet, eller selve fotografiet. Vi er langt utenfor det. Så finnes det en egen regel for bruk av offentliggjorte bilder i pressen i forbindelse med omtale av nyheter hvor pressen kan ta uten å spørre, så kan man å betale i ettertid.

Personvernpolicy