Meny

Listhaug brukte terrorbilde uten tillatelse:

– Bør være klar over åndsverkloven om man er justisminister

OMSTRIDT: – Alt som ligger på hennes side er selvsagt godkjent av Listhaug, sier justisministerens politiske rådgiver Espen Teigen.
OMSTRIDT: – Alt som ligger på hennes side er selvsagt godkjent av Listhaug, sier justisministerens politiske rådgiver Espen Teigen.

I sitt omstridte Facebook-innlegg der hun gikk til frontalangrep på Arbeiderpartiet, brukte Sylvi Listhaug et bilde av en terrorgruppe uten tillatelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildet viser maskerte og bevæpnede medlemmer av terroristgruppen al-Shabab i utkanten av Somalias hovedstad Mogadishu i 2012, og hadde påskriften «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del».​​

Men Listhaug hadde ikke rettighetsklarert bildet. Det tilhører Associated Press (AP), og rettighetene forvaltes av NTB Scanpix i Norge med NTB Scanpix.

– Det er ikke lastet ned hos oss. Det er vi som representerer AP i Norge. De kan ha fått tak i bildet på annet vis, det må du må nesten spørre justisministeren om, sa Christina Dorthellinger, redaktør og leder for visuell kommunikasjon i NTB Scanpix til ABC Nyheter i tirsdag morgen.

Listhaugs rådgiver Espen Teigen hevdet overfor ABC Nyheter at det er et kjent terroristbilde som har florert på nettet, og at de hadde hentet bildet på en internasjonal nettside i god tro. Han hevdet de hadde betalt for det, men trass i forespørsel fra ABC Nyheter, har han ennå ikke sendt kvittering på kjøpet.

Nå skriver han i en e-post:

– Skal selvsagt betale

– Vi har kjøpt ut bildet fra en internasjonal side, og bruker alltid å passe på at vi har orden på rettigheter når vi bruker bilder. Jeg tok derfor på eget initiativ kontakt med NTB/Associated Press tidligere i dag for å få en avklaring om det er egne rettigheter i Norge for dette bildet. Det har jeg nå fått vite, og det skal jeg selvsagt betale med en eneste gang til NTB.

Dorthellinger sier:

&#x2013; Vi vil gjerne at folk skal betale og respektere opphavsretten. Det gjelder vel spesielt justisministeren og de som b&#xF8;r kjenne Norges lover, sier redakt&#xF8;r Christina Dorthellinger i NTB Scanpix. <strong>Foto: Thomas Brun / NTB scanpix</strong>
– Vi vil gjerne at folk skal betale og respektere opphavsretten. Det gjelder vel spesielt justisministeren og de som bør kjenne Norges lover, sier redaktør Christina Dorthellinger i NTB Scanpix. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

– Et bilde hos oss koster 1440 kroner. Dersom du ikke krediterer, dobler vi prisen. Men poenget er at de ikke hadde tillatelse. De har brukt det, og skaden er skjedd, sier hun.

Hun forklarer at bildebruken har avstedkommet et annet pikant problem for bildebyrået:

– Problemet er at AP har begrensninger i politisk bruk av redaksjonelle bilder. Vår gjeldende avtale med dem begrenser distribusjonsretten til politiske partier. Så her utløses et nytt problem vi må se videre på. Vi kommer til å sende regning, men må først se nærmere på saken. Vi har ikke godkjent bruken, sier hun.

Justisministeren bør kjenne loven

Dorthellinger sa etter at ABC Nyheter spurte om bildet var rettighetsklarert med dem at de følger opp ulovlig bruk av bilder, og at de ville ta kontakt med Justisdepartementet.

– Vi vil gjerne at folk skal betale og respektere opphavsretten. Det gjelder vel spesielt justisministeren og de som bør kjenne Norges lover. Man bør være spesielt klar over åndsverkloven om man er justisminister, sier Christina Dorthellinger.

Saken fortsetter under bildet

FAST F&#xD8;LGE: Sylvi Listhaug (Frp) p&#xE5; vei inn til i Stortingssalen med sin politiske r&#xE5;dgiver Espen Teigen bak. Han st&#xE5;r bak flere av henens innlegg p&#xE5; sosiale medier, men nekter &#xE5; utdype hvem som har skrevet det som angriper Ap 9. mars. <strong>Foto: H&#xE5;kon Mosvold Larsen / NTB scanpix</strong>
FAST FØLGE: Sylvi Listhaug (Frp) på vei inn til i Stortingssalen med sin politiske rådgiver Espen Teigen bak. Han står bak flere av henens innlegg på sosiale medier, men nekter å utdype hvem som har skrevet det som angriper Ap 9. mars. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Teigen vil ikke oppgi hvilken side bildet er hentet fra, eller når han tok kontakt med NTB Scanpix.

Men en rask sjekk i bildesøkertjenesten TinEye, viser at bildet blant annet er brukt på diverse islamkritiske nettsider.

Les også: Politikere tar avstand fra Listhaug- utspill: – Hun bør beklage

Raseri i Ap

Listhaugs Facebook-innlegg har utløst et voldsomt raseri i Arbeiderpartiet. De mener justisministerens kritikk er både feilaktig og nedverdigende. Listhaug delte bildet samme dag som filmen om 22. juli-terroren hadde premiere på kino.

I sin tale til partiets landsstyremøte tirsdag, tok Ap-leder Jonas Gahr Støre på nytt et kraftig oppgjør med justisminister Sylvi Listhaug (Frp).

Rådgiver Espen Teigen nekter å svare på hvem det er som har skrevet innlegget og lastet opp bildet på justisminister Sylvi Listhaugs Facebook-side. Han sier:

– Alt som ligger på hennes side er selvsagt godkjent av Listhaug.

Jon Wessel-Aas er en av Norges mest erfarne medierettsadvokater. Han sier:

– Jurdisk sett er dette enkelt: Bruker du et fotografi som du ikke selv har tatt, og andre har rettighetene til, bryter du loven, sier Wessel-Aas til ABC Nyheter.

Ulovlig handling

– Hvis man ikke har en avtale med de som sitter med rettighetene til fotografiet, så er det en ulovlig handling. I prinsippet er det både erstatningsbetingende og formelt sett også straffbart. Men jeg vil tilføye: Det er det rent juridiske. Men i sosiale medier er det vel flere som har syndet mot de reglene der.

– Men hun er justisminister. Er det ikke forskjell på henne og mannen i gata?

Advokat Jon Wessel-Aas. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Advokat Jon Wessel-Aas. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Det er nesten umulig å si noe annet. Hun representerer myndighetene. Hun er sjefen for politiet i Norge, og i strafferettslig forstand er det de som skal håndheve straffbare brudd på åndsverksloven. Det er ikke noe godt eksempel fra den øverste sjefen for politiet i Norge, sier Wessel-Aas, og tilføyer:

– Hun er neppe den første politikeren som synder mot dette. Men hun er muligens den første justisministeren.

– Bør hun ikke gå foran som et godt eksempel?

– Det er et godt prinsipp at de myndighetene som har ansvar for å håndheve loven overholder den selv, ja.

Anundsen fikk bot

Listhaug er for øvrig ikke den første statsråden som bryter loven.

Hennes forgjenger og partifelle Anders Anundsen (Frp) pådro departementet en bot på 25.000 kroner for grove brudd på personopplysningsloven i Anundsens skrytevideo «Trygghet i hverdagen».

Tilsynet igangsatte en gransking da Dagbladet avslørte at departementets egenproduserte skrytefilm «Trygghet i hverdagen» inneholdt bilder fra overvåkningskameraer som viste ansiktene til flere fanger inne på Politiets utlendingsinternat Trandum.

Anundsen var tungt involvert i det tre måneder lange arbeidet med planlegging og produksjon.

– Det er to statsråder i samme statsrådpost, fra samme regjeringsparti, som i sin egen iver etter å fremme sin lov og orden-politikk bryter loven selv, og oppfører seg slik folket gjør i sosiale medier: De bryr seg ikke så mye om hverken personvern eller opphavsrett. Det kan man jo kalle bemerkelsesverdig, sier advokaten.

Les også: Anundsen (Frp) godtar gebyr for skrytevideo

Om bildet Listhaug brukte, sier Jon Wessel-Aas:

– Dette er et samtidsfotografi, da er det en fotograf som har rettighetene. Ingen andre har rett til å kopiere og publiser det uten å ha samtykke hvis det ikke faller inn under sitatretten, eller noen av de andre reglene som begrenser opphavsmannens rettigheter, sier Wessel-Aas , og slår fast:

– Dette er ikke innenfor sitatretten. Sitatretten forutsetter at bildet inngår i en kontekst der man kommenterer egenskaper ved fotografiet, eller selve fotografiet. Vi er langt utenfor det. Så finnes det en egen regel for bruk av offentliggjorte bilder i pressen i forbindelse med omtale av nyheter hvor pressen kan ta uten å spørre, så kan man å betale i ettertid.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:42 Tobakksgigant vil slutte å selge sigaretter15:36 Pochettino om Kane-retur til mesterligafinalen: – Jeg er veldig positiv15:34 Bøter for tysk shariapoliti15:08 WHO anerkjenner utbrenthet som sykdom15:05 Byggingen av vindkraftverk på Frøya stanses midlertidig15:01 Russland sjøsetter verdens største atomisbryter14:43 Pappa Ruud: – Håper Casper kan gjøre litt mer skade14:42 15 fulle og voldelige flypassasjerer omringet av politi i Spania14:35 Prinsesse Ingrid Alexandra bytter skole14:19 Biler med biogass kan få bompengerabatt13:59 Vys tog er punktlige, men kundene er skuffet13:37 Mann siktet for drapsforsøk i Sandefjord13:37 Dansk Folkeparti i villrede etter valgnederlag13:26 «Kriseløsningen» Hansen tilbake for Norge12:40 Jakob Ingebrigtsen testes mandag12:28 Vi skylder russerne friheten12:27 Tre personer etterforskes for trusler på Tromsøya12:19 Russland vil bistå Norge med Venezuela-mekling12:06 Vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i Sør-Norge11:58 Cavendish trekker seg fra Tour of Norway11:30 Lampard kan ta Derby til Premier League11:29 Må trolig permittere 25–30 ansatte etter algeangrep11:27 Jevne om tapet av sønnen: – Det dypeste, verste mareritt11:23 Mest sykefravær hos barnehagelærere11:11 MDG jubler for de grønnes framgang i EU-parlamentet11:09 FPÖ vil bidra til å felle Kurz i Østerrike11:08 Arsenal-keeper kritiserer Baku-avgjørelse10:37 Åtte kneoperasjoner for Nora Mørk10:30 Nær 2.000 klager etter nye personvernsregler10:30 Tre pågrepet etter bombeeksplosjon i Lyon10:12 Mann alvorlig skadd i MC-ulykke i Akershus09:59 Bedre gatelys får flere til å bruke beina i Oslos gater09:41 Rekordmye forsikringssvindel avslørt i år09:40 USA og Japan vil samarbeide om romfart09:39 Fiat frir til Renault09:39 Norge møter mesteren og Russland i neste års ishockey-VM08:59 Jevgenij døde for Norge – nektes en grav i hjemlandet07:57 Store urørte naturområder i Norge trues av vindkraftutbygging07:00 Eldre sliter mest med å avsløre falske nyheter06:47 Åpner for å ta bostøtten fra muslimer som ikke tar opp boliglån06:29 De konservative går fram i Østerrike06:13 Minst 15 drept i sammenstøt i fengsel i Brasil06:12 Dette skjer i dag06:09 Nord-Korea kaller Bolton «krigshisser»06:00 Startskuddet går for «menneskerettstoppmøte» i Oslo05:39 Dette skjedde i natt05:30 Dom kan få konsekvenser for eiendomsskatten i hele landet05:12 Trump: Ikke ute etter regimeskifte i Iran04:57 Framgang for populistparti i valget i Belgia04:52 16 personer i Norge er idømt omvendt voldsalarm – fem aktive nå04:04 Le Pen med seier Frankrikes EU-valg03:46 Oljefondet investerer trolig videre i utenlandske spillselskaper03:44 De grønne går kraftig fram i EU-valget i Tyskland03:13 Vannet stengt av etter hull på hovedvannledning i Sarpsborg03:05 EU-parlamentet omkalfatret i massiv valgmønstring02:46 Massiv seier for Farages brexitparti02:26 Permitteringer i vente for lakseslakterier i Nordland og Troms02:11 Sju barn drept i angrep i Jemen01:46 Tilbakegang for Miljöpartiet i EU-valget i Sverige01:13 Historisk seier for Salvini i EU-valget00:50 Storveksler av Bitcoin får åpne bedriftskonto etter seks år00:37 Konservativ topp håper på bred EU-koalisjon00:28 Valgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget23:55 Småbarnsfar dømt til fengsel etter blotting og nakenselfier23:41 Nederlag for Dansk Folkeparti – Venstre størst i EU-valget23:25 Tsipras utlyser nyvalg i Hellas etter EU-nederlag23:12 Storseier for Orbans parti i det ungarske EU-valget22:43 EU-valget kan utløse regjeringskrise i Tyskland – er tida ute for Merkel?22:43 Nordlending dømt for hatefulle ytringer mot samer22:29 Tromsø sjokkerte serieleder Molde med ti mann22:18 Akintola senket Brann – RBK med ny seier22:18 Uavhengig økonom vant presidentvalget i Litauen21:40 Kongo: Minst 30 døde og 200 savnet etter forlis21:38 Mann dømt for årelang mishandling av kona og ungene21:37 Regjeringspartiet ligger an til å vinne EU-valget i Polen21:26 Valgdagsmåling: Sverigedemokraterna tredje størst i EU-valget21:18 Storkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet21:02 Mulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:32 En død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20 Turist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15 Blir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09 Storebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner19:54 Grønne partier håper på europeisk valgskred19:54 De grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30 Kusama-skulptur på plass på Kistefos19:26 Høyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14 Erik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57 Høyere oppmøte i EU-valget18:51 Siktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43 Prinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40 To døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:03 – Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:03 Over 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03 Sjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23 To menn siktet for knivstikking på Voss16:23 Tre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03 Svenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45 Anmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23 Fiskeriministeren møter algerammede oppdrettere
Siste nytt
15:42Helse og livsstilTobakksgigant vil slutte å selge sigaretter15:36SportPochettino om Kane-retur til mesterligafinalen: – Jeg er veldig positiv15:34VerdenBøter for tysk shariapoliti15:08Helse og livsstilWHO anerkjenner utbrenthet som sykdom15:05NorgeByggingen av vindkraftverk på Frøya stanses midlertidig15:01PengerRussland sjøsetter verdens største atomisbryter14:43SportPappa Ruud: – Håper Casper kan gjøre litt mer skade14:42Verden15 fulle og voldelige flypassasjerer omringet av politi i Spania14:35KulturPrinsesse Ingrid Alexandra bytter skole14:19MotorBiler med biogass kan få bompengerabatt13:59ReiseVys tog er punktlige, men kundene er skuffet13:37NorgeMann siktet for drapsforsøk i Sandefjord13:37PolitikkDansk Folkeparti i villrede etter valgnederlag13:26Sport«Kriseløsningen» Hansen tilbake for Norge12:40SportJakob Ingebrigtsen testes mandag12:28StemmerVi skylder russerne friheten12:27NorgeTre personer etterforskes for trusler på Tromsøya12:19VerdenRussland vil bistå Norge med Venezuela-mekling12:06NorgeVanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i Sør-Norge11:58SportCavendish trekker seg fra Tour of Norway11:30SportLampard kan ta Derby til Premier League11:29PengerMå trolig permittere 25–30 ansatte etter algeangrep11:27SportJevne om tapet av sønnen: – Det dypeste, verste mareritt11:23Helse og livsstilMest sykefravær hos barnehagelærere11:11PolitikkMDG jubler for de grønnes framgang i EU-parlamentet11:09PolitikkFPÖ vil bidra til å felle Kurz i Østerrike11:08SportArsenal-keeper kritiserer Baku-avgjørelse10:37SportÅtte kneoperasjoner for Nora Mørk10:30NorgeNær 2.000 klager etter nye personvernsregler10:30VerdenTre pågrepet etter bombeeksplosjon i Lyon10:12NorgeMann alvorlig skadd i MC-ulykke i Akershus09:59NorgeBedre gatelys får flere til å bruke beina i Oslos gater09:41PengerRekordmye forsikringssvindel avslørt i år09:40VerdenUSA og Japan vil samarbeide om romfart09:39MotorFiat frir til Renault09:39SportNorge møter mesteren og Russland i neste års ishockey-VM08:59PolitikkJevgenij døde for Norge – nektes en grav i hjemlandet07:57NorgeStore urørte naturområder i Norge trues av vindkraftutbygging07:00KulturEldre sliter mest med å avsløre falske nyheter06:47PengerÅpner for å ta bostøtten fra muslimer som ikke tar opp boliglån06:29PolitikkDe konservative går fram i Østerrike06:13VerdenMinst 15 drept i sammenstøt i fengsel i Brasil06:12NorgeDette skjer i dag06:09VerdenNord-Korea kaller Bolton «krigshisser»06:00NorgeStartskuddet går for «menneskerettstoppmøte» i Oslo05:39NorgeDette skjedde i natt05:30PengerDom kan få konsekvenser for eiendomsskatten i hele landet05:12VerdenTrump: Ikke ute etter regimeskifte i Iran04:57PolitikkFramgang for populistparti i valget i Belgia04:52Norge16 personer i Norge er idømt omvendt voldsalarm – fem aktive nå04:04PolitikkLe Pen med seier Frankrikes EU-valg03:46PengerOljefondet investerer trolig videre i utenlandske spillselskaper03:44PolitikkDe grønne går kraftig fram i EU-valget i Tyskland03:13NorgeVannet stengt av etter hull på hovedvannledning i Sarpsborg03:05PolitikkEU-parlamentet omkalfatret i massiv valgmønstring02:46PolitikkMassiv seier for Farages brexitparti02:26NorgePermitteringer i vente for lakseslakterier i Nordland og Troms02:11VerdenSju barn drept i angrep i Jemen01:46VerdenTilbakegang for Miljöpartiet i EU-valget i Sverige01:13VerdenHistorisk seier for Salvini i EU-valget00:50PengerStorveksler av Bitcoin får åpne bedriftskonto etter seks år00:37VerdenKonservativ topp håper på bred EU-koalisjon00:28VerdenValgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget23:55NorgeSmåbarnsfar dømt til fengsel etter blotting og nakenselfier23:41VerdenNederlag for Dansk Folkeparti – Venstre størst i EU-valget23:25VerdenTsipras utlyser nyvalg i Hellas etter EU-nederlag23:12PolitikkStorseier for Orbans parti i det ungarske EU-valget22:43PolitikkEU-valget kan utløse regjeringskrise i Tyskland – er tida ute for Merkel?22:43NorgeNordlending dømt for hatefulle ytringer mot samer22:29SportTromsø sjokkerte serieleder Molde med ti mann22:18SportAkintola senket Brann – RBK med ny seier22:18VerdenUavhengig økonom vant presidentvalget i Litauen21:40VerdenKongo: Minst 30 døde og 200 savnet etter forlis21:38NorgeMann dømt for årelang mishandling av kona og ungene21:37VerdenRegjeringspartiet ligger an til å vinne EU-valget i Polen21:26VerdenValgdagsmåling: Sverigedemokraterna tredje størst i EU-valget21:18VerdenStorkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet21:02NorgeMulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:32VerdenEn død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20NorgeTurist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15VerdenBlir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09NæringslivStorebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner19:54VerdenGrønne partier håper på europeisk valgskred19:54VerdenDe grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30NorgeKusama-skulptur på plass på Kistefos19:26VerdenHøyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14NæringslivErik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57VerdenHøyere oppmøte i EU-valget18:51NorgeSiktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43NorgePrinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40VerdenTo døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:03Helse og livsstil– Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:03HelseOver 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03MotorSjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23NorgeTo menn siktet for knivstikking på Voss16:23VerdenTre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03NorgeSvenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45NorgeAnmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23PolitikkFiskeriministeren møter algerammede oppdrettere
Populært