Ap-politiker ber Erna vurdere egen metoo-innsats og fremtiden til Søviknes

Statsminister Erna Solberg (H) sammen med olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) på valgkampturné på Vestlandet.
Statsminister Erna Solberg (H) sammen med olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) på valgkampturné på Vestlandet. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingspolitiker Tuva Moflag (Ap) vil ha svar på om Erna Solberg mener metoo-kampanjen kan bli et veiskille så lenge Terje Søviknes (Frp) er statsråd. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I går var det kvinnedagen, og jeg litt bekymret for at metoo ikke blir det veiskillet som det må bli, sier Moflag til ABC Nyheter.

I et skriftlig spørsmål i Stortinget ber hun statsminister Erna Solberg vurdere sin «egen ledergjerning som regjeringssjef og partileder» i lys av metoo-kampanjen.

– Spørsmålet er stilt åpent til statsministeren for å gi henne mulighet til å reflektere rundt lederskap knyttet til metoo. Ledelse er helt avgjørende i et slikt veiskille, og jeg synes Erna kunne vært mer tydelig.

VIL HA SVAR FRA ERNA: Tuva Moflag (Ap). Foto: Bernt Sønvisen/Arbeiderpartiet
VIL HA SVAR FRA ERNA: Tuva Moflag (Ap). Foto: Bernt Sønvisen/Arbeiderpartiet

Kritisk til Søviknes som statsråd

– Jeg er spent på hennes holdninger til det som har skjedd og spent på tankene på om hun mener hennes eget lag er det rette for å få dette til å bli et veiskille, sier Moflag, og peker på olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

– Jeg er nysgjerrig på hennes refleksjoner rundt at man har et regjeringsmedlem rundt kongens bord som det er kjent at hadde sex med en overstadig beruset 16-åring på et partiarrangement, legger Ap-politikeren til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om #metoo-kampanjen

* Emneknaggen # metoo ble popularisert av den amerikanske skuespilleren Alyssa Milano på Twitter i oktober, etter at en rekke kvinner hadde stått fram og fortalt at de var blitt utsatt for seksuell trakassering eller overgrep av den berømte Hollywood-produsenten Harvey Weinstein.

* Emneknaggen brukes for å identifisere brukeren s om offer for seksuell trakassering og seksuelle overgrep. Målet med kampanjen er å vise hvor utbredt slike overgrep er.

* Frasen «me too» («meg også») ble først brukt i denne betydningen av den amerikanske aktivisten Tarana Burke på MySpace i 2006.

* Kampanjen spredde seg på sosiale medier. Kvinner over hele verden, inkludert Norge, har brukt emneknaggen, gjerne sammen med historier om hva de har vært utsatt for.

Søviknes har hevdet at de to hadde frivillig sex på FpU-landsmøtet i Langesund i år 2000, mens kvinnen sier det ikke var frivillig. Saken ble etterforsket i 2001 og henlagt som «intet straffbart forhold».

Forrige helg sto jenta fram i Bergens Tidende og Aftenposten med sin versjon av saken og sa at hun søker om voldsoffererstatning.

– Hvordan tenker man at det å ha den personen rundt kongens bord, er forenelig med metoo-kampanjen til et veiskille? spør Moflag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ditt eget parti har selv opplevd metoo-saker. Er det ikke slik at man burde få en ny sjanse etter en tid?

– Som min partileder har vært tydelig på, så er det mulig å opparbeide seg tapt tillit igjen over tid. Samtidig tenker jeg at det må være en balansegang mellom hvor alvorlige overtramp man har gjort, og hvilke tillitsverv man kan komme tilbake til. Det handler jo nettopp om tillit og troverdighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mener du det ikke er forenelig at Søviknes får være statsråd, samtidig som metoo skal være et veiskille?

Olje- og energiminister Terje Søviknes på landsmøtet til Fremskrittspartiet i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Olje- og energiminister Terje Søviknes på landsmøtet til Fremskrittspartiet i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg har forståelse for at mange mener at det han har gjort burde være uforenelig med å være statsråd, og jeg ser frem til å få statsministerens vurderinger rundt dette, dersom hun velger å benytte seg av anledningen hun nå har til å svare.

– Hva mener du?

– Jeg mener det er Ernas tanker om dette som er sentralt. Det er Erna som velger sine statsråder, ikke jeg.

Aktuelt: Kvinne søker voldsoffererstatning etter Søviknes-saken

Høyre: – Statsministeren har vært tydelig

Tone Wilhelmsen Trøen (H), leder i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget, svarer på kritikken på vegne av Solberg som ikke var tilgjengelig fredag.

Tone Wilhelmsen Trøen (H), leder i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NPK
Tone Wilhelmsen Trøen (H), leder i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NPK

– Moflag kunne spart en del arbeid om hun hadde googlet i stedet for å sende spørsmålet direkte til statsministeren, sier Trøen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Statsministeren har vært tydelig. Hun har sagt i media at hun ikke kan unnskylde, men at det er mulig å få en ny sjanse. Det er snakk om mye tid og mye arbeid for å gjenvinne tillit, fortsetter hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre-politikeren mener metoo er et viktig veiskille.

– Endelig har vi fått øynene opp for hva som faktisk har foregått, at det ikke er i orden og at det nytter å si ifra. Det må vi bygge videre på og det må vi sørge for å minne oss selv og om jevnlig i framtiden, sier Trøen.

Solberg: – Mulig å få en ny sjanse

I forbindelse med at den den gang 16 år gamle jenta forrige helg fortalte sin historie i Bergens Tidende og Aftenposten, sa Solberg til NRK tirsdag at det var rett å gjøre Søviknes til statsråd.

– Etter 17 år mener jeg det er mulig å få en ny sjanse, sa Solberg i et intervjuet.

Solberg sa til kanalen at hun har stor sympati med kvinnen og at alle sårbare unge mennesker skal tas vare på i politiske organisasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så mener jeg samtidig at dette ikke forandrer på saken, som er at Terje Søviknes gikk av som nestleder, ikke fikk komme på Stortinget og ikke fikk ha en nasjonal politisk karriere på 17 år. Nå har han kunnet komme tilbake, fordi det må være sånn i vårt samfunn at vi gir folk nye sjanser, sa statsministeren.

Terje Søviknes har ikke besvart ABC Nyheters henvendelser fredag.

SE VIDEO: Solberg tar selvkritikk om varsler-håndtering

Måling: – Jonas løste metoo best

Jonas Gahr Støre og Tuva Moflag. Foto: Arbeiderpartiet
Jonas Gahr Støre og Tuva Moflag. Foto: Arbeiderpartiet

I slutten av februar hadde Høyre med sine 25 varsler og bekymringsmeldinger i kjølvannet av metoo fått flest, Ap fulgte rett bak med et tjuetalls varsler, mens Frp hadde mottatt sju.

Flere ganger har Ap-leder Jonas Gahr Støre omtalt metoo-kampanjen som et «historisk veiskille».

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en måling fra Ipsos gjengitt i Dagbladet i januar, mener en av to Ap-velgere at partileder Støre har håndtert saker om seksuell trakassering på en god måte. 29 prosent av Høyre-velgerne sier det samme om Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les kommentaren: – Råtne partier her og der

I et skadeskutt Arbeiderparti, med meningsmålinger nederst på 20-tallet, har Støre uttalt at han tror metoo kan bli en vinnersak for partiet.

– Arbeiderpartiets historie handler om at man sto opp mot noens makt til å begrense andres frihet. Og når man gikk sammen om det, klarte man å endre samfunnet. Metoo har et element av det i seg, og det mener jeg er en viktig sak som vi kjenner igjen i vår ryggmarg i Arbeiderpartiet, og som du kommer til å kjenne oss igjen veldig tydelig på, sa Støre til TV 2 i januar.

SE VIDEO: Trond Giske: – Jeg er lei meg