Feminister preger Solberg-regjeringen, bare én minister avviser begrepet

I den nye trepartiregjeringen er det bare en eneste minister som ikke kaller seg «feminist». I tillegg nekter likestillingsministeren å avklare spørsmålet.
I den nye trepartiregjeringen er det bare en eneste minister som ikke kaller seg «feminist». I tillegg nekter likestillingsministeren å avklare spørsmålet. Foto: NTB scanpix

Ministrene flest er overbeviste feminister, men likestillingsministeren nekter å svare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare én av Erna Solbergs statsråder svarer entydig «nei» på spørsmål om en vil definere seg som feminist.

– Nei, jeg definerer meg ikke som feminist, svarer kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

– Det setter likestillingsarbeidet jeg jobber for i en bås jeg ikke er fortrolig med, skriver hun i en epost til ABC Nyheter.

– Selvfølgelig feminist

I anledning Kvinnedagen 8. mars har ABC Nyheter bedt alle 20 medlemmer av Solbergs FrP-Høyre-Venstre-regjering avklare om de «definerer seg som feminist». Et flertall av regjeringens medlemmer har ingen problemer med å bruke begrepet om seg selv.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) er klokkeklar:

– Ja, selvfølgelig er jeg feminist, noe annet ville vært helt underlig i 2018.

– Svaret er ja. Jeg er høyrepolitiker, konservativ og feminist, svarer hennes regjeringskollega, næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Og hans departementetskollega, fiskeriminister Per Sandberg (FrP) svarer:

– Ideologien feminisme er nok de aller fleste for, også jeg.

Taus likestillingsminister

Den eneste som faktisk ikke ønsker å svare, er noe overraskende ministeren med ansvar for likestillingsarbeidet i Norge:

Linda Hofstad Helleland har ansvar for likestillingspolitikken, men vil ikke si om hun er feminist. Her avbildet fra GayGalla 2018 på Chateau Neuf i februar. Foto: NTB scanpix
Linda Hofstad Helleland har ansvar for likestillingspolitikken, men vil ikke si om hun er feminist. Her avbildet fra GayGalla 2018 på Chateau Neuf i februar. Foto: NTB scanpix

«Takk for henvendelsen, men statsråden ønsker ikke å svare på dette», heter det fra kommunikasjonsavdelingen til barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H).

I tillegg er det fire regjeringsmedlemmer som ikke har besvart henvendelsen, til tross for flere purringer.

Av de 16 som har valgt å svare, er det to som ikke gir et helt entydig svar.

– Jeg vil heller kalle meg selv «rødstrømpe»!, skriver for eksempel kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) i en epost.

– Jeg er selvsagt opptatt av reell frihet og likestilling for begge kjønn, svarer olje- og energiminister Terje Søviknes (FrP).

Svarene fra dem er i en gråsone, men har altså ikke entydig bekreftet eller avkreftet om de definerer seg som feminist.

Solberg feminist

Statsminister Erna Solberg (H) er blant dem som definerer seg som feminister. Hun har tidligere begrunnet det slik:

– Feminisme dreier seg om troen på at kvinner og menn skal ha like muligheter og frihet til å treffe egne valg, og troen på viktigheten av likeverd mellom kjønnene, sa statsministeren da ABC Nyheter gjennomførte en lignende undersøkelse av Solbergs blåblå regjering i 2014.

Årets gjennomgang viser at det altså er minst 13 regjeringsmedlemmer som definerer seg som feminister, en sier nei, to er i en mellomposisjon og fire har ikke tatt seg tid til å svare.

To av de tyste satt også i regjering da spørsmålet ble stilt for fire år siden. Verken Sylvi Listhaug (FrP) eller Ine Eriksen Søreide (H) svarte den gang, og de har fått følge av Jon Georg Dale (FrP) og Nikolai Astrup (H) i år.

Født 8. mars

Dette er svarene fra de andre ministrenes i trepartiregjeringen på spørsmål om de vil kalle seg feminist:

Bent Høie (H): – Ja, fordi min oppfatning er at alle mennesker har like stor verdi.

Åse Michaelsen (FrP): – Jeg er feminist i ordets forstand at det skal være likeverd mellom kjønnene. For meg er det friheten til å være akkurat den du er som er viktig.

Iselin Nybø (V): – Jeg definerer meg som liberal feminist, fordi jeg tror på like muligheter for alle og fordi jeg vil bygge opp under hvert enkelt menneskes potensiale.

Anniken Hauglie (H): – Jeg er feminist.

Ola Elvestuen (V): – Jeg er selvsagt feminist.

Ketil Solvik-Olsen (FrP): – Ja visst er jeg feminist – på den måten at jeg mener jenter og gutter, kvinner og menn, skal ha like muligheter, rettigheter og plikter.

Siv Jensen (FrP): – Jeg er liberalist og feminist.

Frank Bakke-Jensen (H): – Feminismen har skapt grunnlaget for like rettigheter og muligheter uavhengig av gruppetilhørighet. Kvinnedagen har for øvrig vært en merkedag for meg siden jeg ble født: Den 8. mars 1965.

--

PS: Slik ble resultatet da ABC Nyheter gjorde en tilsvarende spørrerunde blant medlemmene av Stoltenberg-regjeringen i 2007:«Vi er en feministisk regjering»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden