Debatt om norsk våpeneksport til lugubre regimer:

– Den alvorligste beskyldningen du kan rette mot meg, Moxnes

Se video fra Stortinget.

Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes anklaget utenriksminister Ine Eriksen Søreide for å ha villedet Stortinget om våpeneksport til De forente arabiske emirater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om situasjonen i Jemen

* Republikk på den arabiske halvøy med 27 millioner innbyggere.

* En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale houthi-bevegelsen, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014.

* Saudi-Arabia oppgir å ha gjennomført over 100.000 flyangrep i landet og anklages av menneskerettighetsorganisasjoner for krigsforbrytelser.

* Ifølge FN er minst 5.159 sivile drept og 8.761 såret siden våren 2015, og 3.233 av dem skal ha blitt drept i angrep fra den saudiledede koalisjonen. Minst like mange militssoldater er drept.

* Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut.

* I tillegg anslås det at rundt 10.000 mennesker har mistet livet fordi de ikke har kommet seg ut av landet for å få medisinsk behandling etter at flyplassen i Sana ble stengt i fjor.

* FN og hjelpeorganisasjoner frykter en massiv sultkatastrofe i Jemen, der 20 millioner mennesker nå er avhengig av matvarehjelp utenfra. Situasjonen er kritisk for halvparten av dem.

* Landet er også rammet av en koleraepidemi, som er påvist i alle Jemens 22 provinser. Over 600.000 mennesker antas å ha blitt smittet, og over 2.000 har mistet livet siden april.

– Det stemmer at regjeringen stanset våpeneksporten til De forente arabiske emirater i vinter, sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes da Stortinget torsdag diskuterte norsk våpeneksport til land som kriger i Jemen

Så smalt han til med en alvorlig beskyldning:

– Men det var først etter at utenriksministeren var blitt tatt med buksene nede for å ha villedet Stortinget, med forsikringer om at det ikke var noen grunn til bekymring om våpeneksporten til Emiratene.

Det fikk den alltid sindige utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til å reagere:

– Moxnes kommer med grove beskyldninger om at jeg har villedet Stortinget. Det er den mest alvorlige påstanden man kan rette mot en statsråd. Jeg vil be ham om å dokumentere det.

– Hjelper verdens verste regimer

Moxnes kom med kraftig kritikk av norsk våpeneksport, både til islamistiske land som bomber Jemen sønder og sammen og sulter ut befolkningen ved hjelp av beleiring - til Nato-allierte som Tyrkia og de som kriger for å få regimeskifte i andre land.

– I disse dager er Saudi Arabia og noen av verdens verste land i ferd med å bombe verdens fattigste land, Jemen, i stykker. Beleiringa hindrer innførsel av mat og medisiner. Dette er bakteppet for debatten i dag, innledet Moxnes de fem minuttene Rødt var tildelt i debatten.

Han og andre opplyste at Norge bare i 2016 solgte våpen og krigsmateriell til islamistregimet i De forente arabiske emirater for 100 millioner.

– Norge hjelper noen av verdens verste regimer, land som anklages for krigsforbrytelser i Jemen, framholdt Moxnes.

Les også: Mani Hussaini: – Stortinget står på feil side av historien

Se video: – Stortinget står på feil side av historien.

Forsikret at alt var på stell

Hva så med påstanden om at utenriksminister Søreide i desember beroliget Stortinget på feilaktig grunnlag om den norske våpeneksporten?

Det stammer fra et skriftlig svar utenriksministeren kom med, på spørsmål fra SV-leder Audun Lysbakken. Lysbakken var urolig for at Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater bruker våpnene og forsvarsmateriellet Norge eksporterer i Jemen,

I dette svaret forsikrer statsråden om at alle søknader om lisens til å eksportere til disse landene blir grundig vurdert av myndighetene, i flere tilfeller avslått. Når våpen så blir eksportert, er det på betingelse av at mottakerlandene kommer med forpliktende erklæringer om bruken av krigsmateriellet norske selskaper selger.

I torsdagens debatt understreket Søreide at det ikke er åpnet for eksport av våpen til Saudi Arabia.

– Kuwait er godkjent, men det betyr ikke at materiell som eksporteres til Kuwait eller andre koalisjonsland, brukes i Jemen. Påstanden om det, lar seg ikke verifisere, sa hun.

Les også: Stortingets nei til stans av våpeneksport vekker harme

Vet ikke hva som er verst

– 8. desember forsikret utenriksministeren Stortinget om at det ikke var grunn til bekymre seg for Norges våpeneksport til Emiratene. Elleve dager senere vedtar regjeringa å stanse denne eksporten, fortsatte Moxnes.

– I 2016 stanset regjeringa våpeneksporten til Emiratene. Begrunnelsen var frykt for humanitærbrudd i Jemen. Men så gjenåpna regjeringa på ny for våpeneksport, selv om krigen bare ble verre i 2017, fortsatte han, og spurte:

– Hva skal vi så si om utenriksministerens redegjørelse 8. desember 2017? Enten var det villeding av Stortinget, eller en oppsiktsvekkende mangel på kunnskap om Emiratenes rolle i krigen i Jemen. Hva som er verst, det vet ikke jeg.

Drap endret situasjonen

– Det er veldig mye rart her, syntes Ine Eriksen Søreide om Moxnes sitt innlegg, og fortsatte:

– Den 8. desember ga jeg ikke uttrykk for at det ikke var grunn til bekymring. Jeg sa tvert imot at det var stor grunn til bekymring for situasjonen. Jeg sa også at vi vil undersøke, selv om jeg ikke hadde indikasjoner om bruk av norsk materiell i Jemen, om dette stemmer. Hittil har ikke det latt seg verifisere.

Utenriksministeren mener at det som endret situasjonen, skjedde fire dager før sendte sin skriftlige redegjørelse.

– 4. desember ble Jemens tidligere president Saleh drept. Det førte til en eskalering av situasjonen, som også gjorde risikobildet annerledes. Og det har vi også lagt til grunn i vår vurdering.

Les også: Eksperter: Fra ille til verre i Jemen etter drapet på Saleh

Fakta om aktører i borgerkrigen i Jemen:

* Houthiene: Offisielt Ansar Allah («Guds partisaner»). Oppsto på 1990-tallet som en bevegelse for å gjenreise verdiene til zaidiene, sjiaretningen som dominerer i Nord-Jemen. Med løfter om kamp mot korrupsjon samlet de etter 2011 også støtte i sunniområdene, men denne gikk tapt da borgerkrigen begynte for fullt etter at de erobret hovedstaden Sanaa i 2015. Framrykkingen mot den fungerende hovedstaden Aden ble stanset av en saudiarabisk intervensjon.

* Ali Abdullah Saleh: Jemens mangeårige president, som ble tvunget til å gå av i 2011. Allierte seg i 2015 med sin gamle fiende houthiene, men brøt med dem i forrige uke. Drept av houthiene mandag.

* Abd Rabu Mansour Hadi: Salehs tidligere visepresident og etterfølger. Stammer fra Sør-Jemen. Støttet i 2012 en overgangsplan utarbeidet av Golfstatene, som aldri ble satt ut i livet. Verdenssamfunnet anerkjenner ham fortsatt som president, men han anses å ha liten støtte i landet. Har vært i Saudi-Arabia siden 2015 og holdes ifølge rykter i husarrest.

* Anti-houthi-styrker: Fellesbetegnelse på forskjellige væpnede grupper som kjemper mot houthiene, med eller uten saudiarabisk støtte. Dette inkluderer stammemilits, sør-jemenittiske separatister, sunnigrupper med bånd til Det muslimske brorskapet og grupper som støtter president Hadi.

* Den saudiledede koalisjonen: Inkluderer De forente arabiske emirater, Kuwait, Bahrain, Qatar, Egypt, Jordan, Marokko og Sudan. Koalisjonen har siden 2015 kjempet mot houthiene, og har som offisielt mål å gjeninnsette president Hadi. USA bidrar med logistisk støtte og etterretning.

* al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP). Kjemper både mot houthiene og saudi-koalisjonen. Kontrollerer store områder i Hadhramaut, sør i landet. Angripes av USA.

* Iran: Fiende av saudi-koalisjonen, men benekter at de støtter houthiene direkte.

(Kilde: DPA)

Personvernpolicy