Debatt om norsk våpeneksport til lugubre regimer:

– Den alvorligste beskyldningen du kan rette mot meg, Moxnes

Se video fra Stortinget.

Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes anklaget utenriksminister Ine Eriksen Søreide for å ha villedet Stortinget om våpeneksport til De forente arabiske emirater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om situasjonen i Jemen

* Republikk på den arabiske halvøy med 27 millioner innbyggere.

* En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale houthi-bevegelsen, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014.

* Saudi-Arabia oppgir å ha gjennomført over 100.000 flyangrep i landet og anklages av menneskerettighetsorganisasjoner for krigsforbrytelser.

* Ifølge FN er minst 5.159 sivile drept og 8.761 såret siden våren 2015, og 3.233 av dem skal ha blitt drept i angrep fra den saudiledede koalisjonen. Minst like mange militssoldater er drept.

* Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut.

* I tillegg anslås det at rundt 10.000 mennesker har mistet livet fordi de ikke har kommet seg ut av landet for å få medisinsk behandling etter at flyplassen i Sana ble stengt i fjor.

* FN og hjelpeorganisasjoner frykter en massiv sultkatastrofe i Jemen, der 20 millioner mennesker nå er avhengig av matvarehjelp utenfra. Situasjonen er kritisk for halvparten av dem.

* Landet er også rammet av en koleraepidemi, som er påvist i alle Jemens 22 provinser. Over 600.000 mennesker antas å ha blitt smittet, og over 2.000 har mistet livet siden april.

– Det stemmer at regjeringen stanset våpeneksporten til De forente arabiske emirater i vinter, sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes da Stortinget torsdag diskuterte norsk våpeneksport til land som kriger i Jemen

Så smalt han til med en alvorlig beskyldning:

– Men det var først etter at utenriksministeren var blitt tatt med buksene nede for å ha villedet Stortinget, med forsikringer om at det ikke var noen grunn til bekymring om våpeneksporten til Emiratene.

Det fikk den alltid sindige utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til å reagere:

– Moxnes kommer med grove beskyldninger om at jeg har villedet Stortinget. Det er den mest alvorlige påstanden man kan rette mot en statsråd. Jeg vil be ham om å dokumentere det.

– Hjelper verdens verste regimer

Moxnes kom med kraftig kritikk av norsk våpeneksport, både til islamistiske land som bomber Jemen sønder og sammen og sulter ut befolkningen ved hjelp av beleiring - til Nato-allierte som Tyrkia og de som kriger for å få regimeskifte i andre land.

– I disse dager er Saudi Arabia og noen av verdens verste land i ferd med å bombe verdens fattigste land, Jemen, i stykker. Beleiringa hindrer innførsel av mat og medisiner. Dette er bakteppet for debatten i dag, innledet Moxnes de fem minuttene Rødt var tildelt i debatten.

Han og andre opplyste at Norge bare i 2016 solgte våpen og krigsmateriell til islamistregimet i De forente arabiske emirater for 100 millioner.

– Norge hjelper noen av verdens verste regimer, land som anklages for krigsforbrytelser i Jemen, framholdt Moxnes.

Les også: Mani Hussaini: – Stortinget står på feil side av historien

Se video: – Stortinget står på feil side av historien.

Forsikret at alt var på stell

Hva så med påstanden om at utenriksminister Søreide i desember beroliget Stortinget på feilaktig grunnlag om den norske våpeneksporten?

Det stammer fra et skriftlig svar utenriksministeren kom med, på spørsmål fra SV-leder Audun Lysbakken. Lysbakken var urolig for at Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater bruker våpnene og forsvarsmateriellet Norge eksporterer i Jemen,

I dette svaret forsikrer statsråden om at alle søknader om lisens til å eksportere til disse landene blir grundig vurdert av myndighetene, i flere tilfeller avslått. Når våpen så blir eksportert, er det på betingelse av at mottakerlandene kommer med forpliktende erklæringer om bruken av krigsmateriellet norske selskaper selger.

I torsdagens debatt understreket Søreide at det ikke er åpnet for eksport av våpen til Saudi Arabia.

– Kuwait er godkjent, men det betyr ikke at materiell som eksporteres til Kuwait eller andre koalisjonsland, brukes i Jemen. Påstanden om det, lar seg ikke verifisere, sa hun.

Les også: Stortingets nei til stans av våpeneksport vekker harme

Vet ikke hva som er verst

– 8. desember forsikret utenriksministeren Stortinget om at det ikke var grunn til bekymre seg for Norges våpeneksport til Emiratene. Elleve dager senere vedtar regjeringa å stanse denne eksporten, fortsatte Moxnes.

– I 2016 stanset regjeringa våpeneksporten til Emiratene. Begrunnelsen var frykt for humanitærbrudd i Jemen. Men så gjenåpna regjeringa på ny for våpeneksport, selv om krigen bare ble verre i 2017, fortsatte han, og spurte:

– Hva skal vi så si om utenriksministerens redegjørelse 8. desember 2017? Enten var det villeding av Stortinget, eller en oppsiktsvekkende mangel på kunnskap om Emiratenes rolle i krigen i Jemen. Hva som er verst, det vet ikke jeg.

Drap endret situasjonen

– Det er veldig mye rart her, syntes Ine Eriksen Søreide om Moxnes sitt innlegg, og fortsatte:

– Den 8. desember ga jeg ikke uttrykk for at det ikke var grunn til bekymring. Jeg sa tvert imot at det var stor grunn til bekymring for situasjonen. Jeg sa også at vi vil undersøke, selv om jeg ikke hadde indikasjoner om bruk av norsk materiell i Jemen, om dette stemmer. Hittil har ikke det latt seg verifisere.

Utenriksministeren mener at det som endret situasjonen, skjedde fire dager før sendte sin skriftlige redegjørelse.

– 4. desember ble Jemens tidligere president Saleh drept. Det førte til en eskalering av situasjonen, som også gjorde risikobildet annerledes. Og det har vi også lagt til grunn i vår vurdering.

Les også: Eksperter: Fra ille til verre i Jemen etter drapet på Saleh

Fakta om aktører i borgerkrigen i Jemen:

* Houthiene: Offisielt Ansar Allah («Guds partisaner»). Oppsto på 1990-tallet som en bevegelse for å gjenreise verdiene til zaidiene, sjiaretningen som dominerer i Nord-Jemen. Med løfter om kamp mot korrupsjon samlet de etter 2011 også støtte i sunniområdene, men denne gikk tapt da borgerkrigen begynte for fullt etter at de erobret hovedstaden Sanaa i 2015. Framrykkingen mot den fungerende hovedstaden Aden ble stanset av en saudiarabisk intervensjon.

* Ali Abdullah Saleh: Jemens mangeårige president, som ble tvunget til å gå av i 2011. Allierte seg i 2015 med sin gamle fiende houthiene, men brøt med dem i forrige uke. Drept av houthiene mandag.

* Abd Rabu Mansour Hadi: Salehs tidligere visepresident og etterfølger. Stammer fra Sør-Jemen. Støttet i 2012 en overgangsplan utarbeidet av Golfstatene, som aldri ble satt ut i livet. Verdenssamfunnet anerkjenner ham fortsatt som president, men han anses å ha liten støtte i landet. Har vært i Saudi-Arabia siden 2015 og holdes ifølge rykter i husarrest.

* Anti-houthi-styrker: Fellesbetegnelse på forskjellige væpnede grupper som kjemper mot houthiene, med eller uten saudiarabisk støtte. Dette inkluderer stammemilits, sør-jemenittiske separatister, sunnigrupper med bånd til Det muslimske brorskapet og grupper som støtter president Hadi.

* Den saudiledede koalisjonen: Inkluderer De forente arabiske emirater, Kuwait, Bahrain, Qatar, Egypt, Jordan, Marokko og Sudan. Koalisjonen har siden 2015 kjempet mot houthiene, og har som offisielt mål å gjeninnsette president Hadi. USA bidrar med logistisk støtte og etterretning.

* al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP). Kjemper både mot houthiene og saudi-koalisjonen. Kontrollerer store områder i Hadhramaut, sør i landet. Angripes av USA.

* Iran: Fiende av saudi-koalisjonen, men benekter at de støtter houthiene direkte.

(Kilde: DPA)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:59 E16 i Nord-Aurdal stengt etter kollisjon mellom trailer og personbil18:43 Russland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02 Frykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53 Lett Russland-seier for Ruud17:42 De rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40 Vinmonopolet får ny administrerende direktør17:25 2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03 Seks nye meldinger om syke hunder16:53 Pompeo vil ha «fredelig løsning»16:53 Tunisias tidligere diktator er død16:23 Tekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50 Vil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39 Kallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38 Kraftig økning i Tesla-klager15:37 Lett Russland-seier for Ruud15:37 USA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23 ABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59 Kongelig misnøye med Camerons avsløring14:58 Nye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48 Iran truer USA med fullskala krig14:26 Islam er forenelig med demokrati14:20 Libanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19 70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14 FN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02 Warholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01 Advokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49 Mystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20 Vazelina klar for siste høgg13:10 SAS-flyene får ny design12:45 Belgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44 Fare for flom i Trøndelag og Nordland12:33 Derfor tjener menn mer enn kvinner12:22 Opp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18 Brennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05 Amnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01 Iran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43 Nytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37 Mindre bruk av antibiotika i landbruket11:35 Ødegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17 Fare for sykehusstreik fra neste uke11:16 Princess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08 Vil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45 Netanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44 Mann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43 Kan ha løst lemen-mysteriet10:11 Sparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10 Bensin- og dieselsalget faller10:05 Jens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32 Equinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24 Ni milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15 Se den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15 Sara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59 Norges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18 Waras samboer straffedømt tre ganger07:57 Grimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07 Tusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53 Minst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44 Solbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44 Tre Fukushima-sjefer frifunnet06:25 Solskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18 Pompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13 Ny handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06 Utenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53 HRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt04:54 Om en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35 Arkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08 Ni av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54 Gammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40 Trondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19 – Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46 19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45 Tunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16 Bekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08 Rekordlav styringsrente i Brasil00:47 FN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41 Mann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15 Ocean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55 Di Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46 City herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41 TNT-vokalist Tony Mills er død23:40 USAs sentralbank senker styringsrenta23:38 Seieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24 Olympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06 Minst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37 Danmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37 Bilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49 Obama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25 Valgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10 Cruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39 Klimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27 Inkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24 Trump raser etter rentebeslutning20:23 Minst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23 Kristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55 Slik løser elektriske MS «Kongen» utslippsfloken uten lader19:43 Sp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»
Siste nytt
18:59NorgeE16 i Nord-Aurdal stengt etter kollisjon mellom trailer og personbil18:43VerdenRussland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02NorgeFrykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53SportLett Russland-seier for Ruud17:42Helse og livsstilDe rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40PengerVinmonopolet får ny administrerende direktør17:25Verden2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03NorgeSeks nye meldinger om syke hunder16:53PolitikkPompeo vil ha «fredelig løsning»16:53VerdenTunisias tidligere diktator er død16:23NorgeTekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50PolitikkVil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39PolitikkKallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38MotorKraftig økning i Tesla-klager15:37SportLett Russland-seier for Ruud15:37VerdenUSA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23PolitikkABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59PolitikkKongelig misnøye med Camerons avsløring14:58KulturNye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48VerdenIran truer USA med fullskala krig14:26StemmerIslam er forenelig med demokrati14:20VerdenLibanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19Norge70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14Helse og livsstilFN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02SportWarholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01NorgeAdvokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49VerdenMystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20KulturVazelina klar for siste høgg13:10ReiseSAS-flyene får ny design12:45VerdenBelgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44NorgeFare for flom i Trøndelag og Nordland12:33PengerDerfor tjener menn mer enn kvinner12:22KulturOpp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18SportBrennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05SportAmnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01SportIran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43PengerNytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37NorgeMindre bruk av antibiotika i landbruket11:35SportØdegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17NorgeFare for sykehusstreik fra neste uke11:16PengerPrincess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08Helse og livsstilVil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45PolitikkNetanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44NorgeMann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43VerdenKan ha løst lemen-mysteriet10:11NorgeSparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10MotorBensin- og dieselsalget faller10:05KulturJens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32VerdenEquinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24Helse og livsstilNi milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15NorgeSe den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15PolitikkSara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59PengerNorges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18NorgeWaras samboer straffedømt tre ganger07:57PolitikkGrimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07NorgeTusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53VerdenMinst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44SportSolbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44VerdenTre Fukushima-sjefer frifunnet06:25SportSolskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18VerdenPompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13NorgeNy handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06NorgeUtenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53VerdenHRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt04:54PengerOm en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35VerdenArkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08MotorNi av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54PolitikkGammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40NorgeTrondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19Helse og livsstil– Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46Norge19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45VerdenTunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16NorgeBekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08PengerRekordlav styringsrente i Brasil00:47VerdenFN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41NorgeMann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15VerdenOcean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55SportDi Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46SportCity herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41KulturTNT-vokalist Tony Mills er død23:40PengerUSAs sentralbank senker styringsrenta23:38SportSeieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24SportOlympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06VerdenMinst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37Helse og livsstilDanmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37VerdenBilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49VerdenObama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25PolitikkValgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10ReiseCruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39MotorKlimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27PengerInkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24PengerTrump raser etter rentebeslutning20:23VerdenMinst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23SportKristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55MotorSlik løser elektriske MS «Kongen» utslippsfloken uten lader19:43PolitikkSp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24PengerBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»
Populært