Thommessen føler han har full tillit: – Stortingets byggeprosjekt har vært et mareritt

Stortingspresident Olemic Thommessen og Stortingets avgåtte direktør Ida Børresen
Stortingspresident Olemic Thommessen og Stortingets avgåtte direktør Ida Børresen Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingspresident Olemic Thomessen beskriver byggeprosjektet på Stortinget som et mareritt, og legger skylden på Stortingets avgåtte direktør, Ida Børresen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ikke fått god nok informasjon, sa Thommessen til pressen etter hastemøtet i presidentskapet mandag kveld.

2,3 milliarder kroner er nå prislappen på Stortingets omstridte byggeprosjekt. Sist uke ble det kjent at byggeprosjektet sprakk med ytterligere 500 millioner kroner.

– Dette møtet har handlet om hva vi skal presentere finanskomiteen onsdag morgen, sa Thommessen.

I forrige uke trakk Ida Børresen seg fra stillingen som Stortingets direktør.

Bakgrunnen var mangelen på tilstrekkelig informasjon om byggeprosjektets utvikling, ifølge en pressemelding fra Stortinget.

Bakgrunn: Stortingsdirektøren går av etter byggeskandalen

– Et mareritt

– Marerittet er at det vil ingen ende ta i forhold til de feilene vi ser dukker opp underveis, fordi det var et mangelfullt grunnlag. Ved hver korsvei vi passerer, dukker det opp nye problemer og feilmeldinger, og vi har nå over 3.000 endringsmeldinger. Det er ekstremt høyt. Det har vært et veldig krevende prosjekt å håndtere, sa Thommessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Stortingets byggeprosjekt

* Stortingets byggeprosjekt omfatter blant annet rehabilitering av nabogården til Stortinget, ny innkjøringstunnel og et nytt vare- og postmottak. Planene ble lagt fram i 2011, og byggearbeidene startet i 2014.

* At Stortinget selv valgte å være byggherre framfor å benytte Statsbygg er i ettertid blitt kritisert fra flere hold. Selv har Stortinget valgt å stevne Multiconsult for Oslo tingrett. Rådgivningsselskapet anklages for omfattende mislighold som har påført byggeprosjektet ekstrakostnader, noe selskapet avviser.

* Et samlet Storting kritiserte før sommeren i fjor presidentskapet for håndteringen byggesaken og de mange store overskridelsene. I løpet av perioden kom det også skarp kritikk fra Riksrevisjonen og kontrollkomiteen, og det ble også rettet et mistillitsforslag mot stortingspresident Olemic Thommessen (H).

* Da den siste kostnadsoverskridelsen ble kjent torsdag 15. februar, valgte stortingsdirektør Ida Børresen å gå av.

Aktuelt: Innkaller til hastemøte etter byggesprekk

Ap, Sp og KrF krever at han redegjør åpent for hele Stortinget – ikke bare i et lukket møte.

– Vi har bedt om en grundig redegjørelse i Stortinget. Jeg mener den redegjørelsen bør gjøres for hele Stortinget, sa KrFs Hans Fredrik Grøvan til ABC Nyheter i forrige uke.

Til det sier Thommessen «det skal ikke stå på meg», ifølge VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Full tillit

Thommessen hevdet mandag kveld at han har full tillit.

– Man tar også ansvar ved å bli. Jeg tenkte gjennom dette før jeg ble gjenvalgt i høst, sa Thommessen på direkte spørsmål om hvorvidt han har vurdert å trekke seg.

Etter det ABC Nyheter erfarer, ble ikke Thommessens fremtid diskutert på møtet.

Onsdag skal Thommessen møte finanskomiteen og de parlamentariske lederne for å svare for kostnadsøkningene i byggeprosjektet.

Ønsker fortgang i saken

Finanskomiteens leder Henrik Asheim (H) mener det haster med at presidenten må legge fram en sak for Stortinget, som så kan sendes finanskomiteen for behandling. Han mener stortingspresidenten «så snart som mulig» må legge fram en sak – slik at komiteen i god tid før påske kan gå løs på den.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig vil han ikke utelukke at Riksrevisjonen kan kobles på saken igjen. Riksrevisjonen kom med sviende kritikk i en rapport i juni i fjor.

– Det er en mulighet å be Riksrevisjonen gå gjennom oppfølgingspunktene og se om det ble fulgt opp, sa Asheim til NTB mandag.

Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud er også åpen for dette, spesielt dersom overskridelsene har påløpt i de siste månedene.

– Vi må få svar på om dette er nye opplysninger om gammel moro eller om det er nytt, sa hun.

SV mener imidlertid at Stortinget har mer enn nok informasjon til å ta saken videre nå.

– Vi kan ikke utsette dette mer, nå må det bare gjennomføres. Det er viktig at vi får en redegjørelse fra stortingspresidenten og en erkjennelse av at det ikke ble gjort en god nok jobb, sa SVs Kari Elisabeth Kaski.