Hastemøte i presidentskapet etter ny kostnadssprekk

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) i Eidsvollsgalleriet på stortinget.
Stortingspresident Olemic Thommessen (H) i Eidsvollsgalleriet på stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Torsdag ble det kjent at byggesprekken på Stortinget har steget med ytterligere 500 millioner. Mandag møtes Stortingets presidentskap til hastemøte. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det får ABC Nyheter bekreftet av kilder.

Forventet sluttsum i Stortingets byggeprosjekt har økt fra 1,1 milliarder kroner til 2,3 milliarder. Det er over en halv milliard mer enn Stortinget la til grunn for få måneder siden.

Må svare for sprekken

Onsdag skal Thommessen møte finanskomiteen og de parlamentariske lederne for å svare for kostnadsøkningene i byggeprosjektet. Derfor er presidentskapet hasteinnkalt til møtet mandag.

Etter ABC Nyheters opplysninger skulle møtet egentlig ha funnet sted neste torsdag.

Usikker fremtid

Tre stemte blankt og 80 stemte imot da Olemic Thommessen ble gjenvalgt som stortingspresident i høst. På nytt reises spørsmålet om han har Stortingets tillit.

Det er ikke ventet at Thommessens fremtid vil bli diskutert i møtet mandag.

SV og Rødt mener den nye byggesmellen ytterligere har svekket Thommessens tillit. Sammen med Ap og Sp stemte de imot da han ble gjenvalgt i høst.

Det er usikkert hva KrF mener om stortingspresidentens fremtid.

– Først må vi få en fyllestgjørende redegjørelse om hva som er skjedd, hva som har gått galt og hvordan kontrollen er blitt utført underveis fra Stortingets side, sa KrFs Hans Fredrik Grøvan til NTB i forrige uke.

Fakta om Stortingets byggeprosjekt

* Stortingets byggeprosjekt omfatter blant annet rehabilitering av nabogården til Stortinget, ny innkjøringstunnel og et nytt vare- og postmottak. Planene ble lagt fram i 2011, og byggearbeidene startet i 2014.

* For tre år siden var det anslått at prosjektet ville koste 1,1 milliarder. Året etter, i 2016, ble anslaget økt til 1,8 milliarder. Torsdag ble det kjent at den anslåtte sluttsummen hadde steget med ytterligere 500 millioner til rundt 2,3 milliarder kroner.

* At Stortinget selv valgte å være byggherre framfor å benytte Statsbygg er i ettertid blitt kritisert fra flere hold. Selv har Stortinget valgt å stevne Multiconsult for Oslo tingrett. Rådgivningsselskapet anklages for omfattende mislighold som har påført byggeprosjektet ekstrakostnader, noe selskapet avviser.

* Et samlet Storting kritiserte før sommeren i fjor presidentskapet for håndteringen byggesaken og de mange store overskridelsene. I løpet av perioden kom det også skarp kritikk fra Riksrevisjonen og kontrollkomiteen, og det ble også rettet et mistillitsforslag mot stortingspresident Olemic Thommessen (H).

* Da den siste kostnadsoverskridelsen ble kjent torsdag 15. februar, valgte stortingsdirektør Ida Børresen å gå av.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy