Regjeringskrise i Tyskland:Bikkje innmeldt i det tyske partiet SPD forut for skjebne-avstemning

SOSIALDEMOKRAT: Hunden Lima ble innmeldt i det tyske sosialdemokratiske partiet SPD forut for uravstemningen som betyr mye for både Tyskland og EU.
SOSIALDEMOKRAT: Hunden Lima ble innmeldt i det tyske sosialdemokratiske partiet SPD forut for uravstemningen som betyr mye for både Tyskland og EU. Foto: Faksimile: Bild
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hund med i tysk skjebnevalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette skjer i Tyskland:

* 20. februar: Uravstemningen blant SPDs 463.723 medlemmer innledes.

* 26. februar: CDU avholder partikonferanse i Berlin, der de skal stemme over koalisjonsavtalen. Også her har ungdomspartiet vært mest kritisk til avtalen.

* 2. mars: Siste dag SPD tar imot poststemmer i uravstemningen. Tellingen av stemmene begynner straks tidsfristen er utløpt.

* 4. mars: Det er ventet av SPD vil offentliggjøre utfallet av uravstemningen. CDU-ledelsen skal møtes samme kveld for å diskutere resultatet.

* 6.–9. mars: Forbundsdagen skal etter planen avholde et ekstraordinært møte en av dagene for å gjenvelge Angela Merkel som regjeringssjef. Forbudspresidenten vil stå for den formelle nominasjonen og utnevnelsen.

* 14. mars: Forbundsdagen avholder sitt første ordinære møte i vårsesjonen. Dette regnes som siste frist for valg av regjeringssjef.

(Kilde: NTB/DPA)

En funksjonsdyktig koalisjonsregjering i EUs viktigste medlemsland Tyskland står og faller med en uravstemning blant de tyske sosialdemokratene i partiet SPD, som startet 20. februar.

De 463.723 medlemmene som har stemmerett, skal si ja eller nei til å gå inn i en storkoalisjon med høyrepartiene CDU og CSU, populært kalt «GroKo» i Tyskland.

Partiet som er på bunnivå i oppslutning på meningsmålingene, er sterkt splittet.

Avstemningen slutter 2. mars, og resultatet blir trolig kunngjort 4. mars.

Les også: Merkel tror på stabil storkoalisjon

Blir SPD-avstemningen manipulert?

Men muligheten for manipulering med denne SPD-uravstemningen er såvisst til stede, skriver avisa Bild.

Innen fristen for å få stemme 6. februar, hadde 24.000 nye medlemmer meldt seg inn i SPD.

Og en av dem var hunden Lima.

Bild testet nemlig hvor troverdig innmeldingssystemet til SPD fungerte forut for dette viktige veivalget for Tyskland og EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De prøvde å melde inn Lima - og lyktes.

De nyinnmeldte utgjør 5,2 prosent av medlemsmassen og kan bli tungen på vektskåla.

Bild skriver at det er frykt for at ikke bare Lima, men også utenlandske krefter infiltrerer uravstemningen.

Les bakgrunn: SPD sier ja til regjeringssamtaler med Merkel

Spetakkel i partiet

SPD gikk til valg under ledelse av Martin Shulz, men vant ikke over Angela Merkel, skriver NTB. Han anbefalte da at partiet skulle bli i opposisjon og skape sin profil derfra.

Men da Merkels forsøk på å danne en regjering med to mindre partier slo feil, endret han mening og begynte likevel å forhandle. Han hadde tidligere sagt at han ikke ønsket en ministerpost under Merkel, men etter at avtalen var på plass sa han at han skulle bli utenriksminister.

Det førte til spetakkel i partiet og endte med at han droppet både ministerposten og ledervervet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Midlertidig leder er Hamburgs tidligere borgermester Olaf Scholz, inntil Nahles offisielt velges som SPDs første kvinnelige leder i april.

Om SPD stemmer nei til å gå med på en koalisjonsregjering, må Tyskland kanskje gjennom et nytt valg. Eventuelt må landet, som er Europas økonomiske motor, drives av en minoritetsregjering, oppsummerer NTB.