Hvem som møtte opp på folkemøtet skaper debatt: – Illustrerer et integreringsproblem

Listhaug ble buet på under folkemøtet på Holmlia. Se video.

På folkemøte på Holmlia tirsdag var majoriteten etnisk norske, men flertallet i bydelen har innvandrerbakgrunn. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg synes det var spesielt å se at i et område hvor det bor så mange innvandrere, var folkemøtet på Holmlia nesten helt blendahvitt, sier innvandrings- og justisminister Sylvi Listhaug til ABC Nyheter.

450 personer hadde funnet veien til Holmliahallen tirsdag kveld.

Bakteppet var de alvorlige voldsepisodene i området den siste tiden.

Majoriteten av de fremmøtte på folkemøtet tirsdag var etniske nordmenn. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Majoriteten av de fremmøtte på folkemøtet tirsdag var etniske nordmenn. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Situasjonen mellom og internt i kriminelle gjenger skal ha forverret seg den siste tiden.

Bakgrunn: Slår full alarm om gjeng-Oslo: – En ustabil situasjon

Flertallet er innvandrere

2012 var året da Søndre Nordstrand, som først bydel i Oslo, hadde en befolkning hvor et flertall hadde innvandrerbakgrunn.

I dag har også litt over halvparten av befolkningen i Stovner og Alna innvandrerbakgrunn, ifølge tall fra Oslo kommune.

Av de 38. 672 som var registrert som beboere i Søndre Nordstrand i 2017, hadde 17. 651 norsk bakgrunn.

Erkjenner at folkemøtet illustrerer et problem

Bydelsdirektør i Søndre Nordstrand, Monica Nordmoen, erkjenner at «folkemøtet illustrerer et integreringsproblem».

Justisminister Sylvi Listhaug blir tatt imot av bydelsutvalgets leder Shahbaz Tariq (Ap) utenfor Holmliahallen før et folkemøtet tirsdag kveld.I midten bydelsdirektør Monica Nordmoen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Justisminister Sylvi Listhaug blir tatt imot av bydelsutvalgets leder Shahbaz Tariq (Ap) utenfor Holmliahallen før et folkemøtet tirsdag kveld.I midten bydelsdirektør Monica Nordmoen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– I etterkant av folkemøtet har vi snakket om hvordan vi skal få tak i de stille stemmene. Det ble jo kommentert hvem som var til stede og det viser litt av utfordringen at det var svært få innvandrerkvinner til stede. Nå jobber vi med hvordan vi skal få de som ikke var på folkemøte i tale.

Hun sier bydelen jobber med flere tiltak, men at det er en vanskelig jobb.

– Bydelen jobber på tvers med mange tiltak, men det er vanskelig når mødre i innvandrermiljøene blir betraktet som dårlige mødre hvis de sender barna i barnehage. Vi må jobbe å skaffe en forståelse at de må bli en del av det norske samfunnet og sende barna i barnehage.

Nordmoen sier flere av innvandrerkvinnene i bydelen er under sterk sosial kontroll, men gleder seg samtidig over det store engasjementet i bydelen.

– Vi ser et veldig stort engasjement, og har flere store aksjonsgrupper. Det er fantastisk at man bryr seg så mye om bydelen sin. Vi må bare finne måter å utnytte engasjementet på slik at vi får alle i bydelen med i dialog.

Bydelsutvalgets leder Shahbaz Tariq (Ap), mener manglende oppmøte fra blant andre innvandrerkvinner ikke er spesielt for Holmlia.

– Det er ikke et spesielt problem for Holmlia at personer med minoritetsbakgrunn er passive. I tillegg var det bare to dagers varsel, sier Tariq til ABC Nyheter

– Men det var vel ikke noen grupper som ble varslet før enn andre?

– Dette ble varslet på sosiale medier, og da må vi se på hvor aktive minoritetskvinner er på sosiale medier. Neste gang skal vi kontakte moskeer og deres miljøer, for her må nok arrangøren innrømme at det har vært en kommunikasjonssvikt, sier han.

Les også: – Det er nærmest så vi må lete etter norsk kultur

Holmlia-beboere slår ring om nabolaget sitt

Listhaug: – Grunnleggende problemer

Justis- og innvandringsminister Sylvi Listhaug deltok på folkemøtet tirsdag.

Hun mener folkemøtet viser at man har store integreringsutfordringer.

Justisminister Sylvi Listhaug og politimesteren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold var blant deltagerne på folkemøtet på Holmlia tirsdag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Justisminister Sylvi Listhaug og politimesteren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold var blant deltagerne på folkemøtet på Holmlia tirsdag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Vi skal ha mer politi og styrke innsatsen på Holmlia. Det skal være trygt å bo i hele Norge, og vi må aldri akseptere parallellsamfunn. Jeg synes det var spesielt å se at i et område hvor det bor så mange innvandrere, var folkemøtet på Holmlia nesten helt blendahvitt. Vi er alle del av ett samfunn, og det er det norske. Jeg forventer at de som er i Norge ønsker å være en del av vårt norske fellesskap. Når man nyter godt av alle fordelene, må man også stille opp og ta i et tak for å rette opp i det som ikke fungerer, sier Listhaug til ABC Nyheter.

Hun mener vi ser konsekvensene av at politikere «gjennom flere tiår har fornektet store problemer og skjøvet det vekk med påstander om rasisme.»

– Når innvandrerkvinner blir regnet for å være dårlige mødre om de sender barna på skole, har vi grunnleggende problemer som ikke kan fikses med bare mer penger. Denne ukulturen med egne samfunn og verdier på tvers av det norske må vi få sette foten ned for. Politiet har en viktig oppgave med å få tillit i hele befolkningen. Der har de gjort en god innsats med å være tilstede i innvandrermiljøene og snakke direkte med dem. Dette må vi fortsette med, sier Frp-statsråden.

På folkemøtet fikk Listhaug krass kritikk for utspillet.

Se video lenger ned i saken!

Daniel Brekke Andersen (25), lærer ved Holmlia ungdomsskole, gikk hardt i rette med måten han mener Listhaug snakker om innvandrere på.

– Politikere må holde seg for gode til å komme med karakteristikker av ulike grupperinger og tilskrive utfordringene til innvandrere, sa han til NTB.

Listhaug ber befolkningen om å ikke bare skylde på samfunnet eller hennes retorikk.

– Jeg vil oppfordre alle i områder som Holmlia hvor det har vært en negativ utvikling å ikke bare skylde på samfunnet, eller skylde på min retorikk, eller andre ytre faktorer. Hver enkelt har et selvstendig ansvar og lever i et land med grunnleggende frihetsverdier som gjelder for alle. Alle har mulighet til å ta del i fellesskapet og si nei til verdier og holdninger som setter integreringen i revers eller som forhindrer integrering. Den viktigste faktoren for å lykkes med integrering er faktisk at den enkelte ønsker det selv og at en legger ned den egeninnsatsen som er nødvendig for å lære språket og komme seg i jobb, sier Listhaug.

Masud Gharakhani: – Dette er ingen quick fix

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson, Masud Gharahkhani, sier problemstillingen ikke er en «quick fix».

– Bor du i Norge må du bli del av Norge, det betyr også at du må ta ansvar og vise engasjement for lokalmiljøet ditt. Og lokalmiljøet må ta grep og si i fra når de ser at kvinner blir utsatt for sosial kontroll som gjør at de ikke får delta på slike møter, sier Ap-politikeren til ABC Nyheter.

Les også: Arbeiderpartiet erkjenner: – Forstår at vi ikke var til å kjenne igjen

Aps innvandringspolitiske talsmann Masud Gharahkhani. Foto: NTB scanpix
Aps innvandringspolitiske talsmann Masud Gharahkhani. Foto: NTB scanpix

– For det andre må en ikke gå i fella å tro at innvandrere ikke bryr seg om oppvekstmiljøet til barna sine og lokalmiljøet sitt - selvfølgelig gjør de det. De som arrangerer møtet må tenke på hvordan de legger til rette for at flest mulig får vite om møtet og vil delta. Annonseres det i kanaler der også minoritetsbefolkningen er? Tas det kontakt med lokale organisasjoner?

Han mener lokalsamfunn bør lære av idretten.

– De har fått til mye, sier han.

Det tredje punktet til Gharahkhani handler om politiske vedtak.

– Vi kan ikke føre en politikk som forsterker mekanismene som gjør at særlig kvinner blir hjemme.

Han trekker frem kontantstøtten som et eksempel.

– En ordning som betaler kvinner, og særlig minoritetskvinner, for å være hjemme i stedet for å gå ut i arbeid og dermed bli en større del av storsamfunnet, sier han.

I tillegg peker han på viktigheten av norsk opplæring.

– Ingen går på et møte der de ikke forstår hva som blir sagt. Og generell styrking av innsatsen mot sosial kontroll slik som de 22 forslagene Arbeiderpartiet har foreslått i Stortinget nå, sier Gharahkhani.

Her er Arbeiderpartiets forslag til tiltak mot sosial kontroll og æresvold.

Les om Arbeiderpartiets forslag her: – Frp er store i kjeften!

SE VIDEO: Slik svarte Listhaug på kritikken i etterkant av møtet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært