Marsdal: – Arbeiderpartiets krav til EUs energiunion holder ikke

ENERGIUNION: Mange fagforeninger demonstrerte foran Stortinget i januar for å holde Norge utenfor EUs energiunion og ACER.
ENERGIUNION: Mange fagforeninger demonstrerte foran Stortinget i januar for å holde Norge utenfor EUs energiunion og ACER. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Arbeiderpartiet sendte onsdag seks krav til regjeringen som betingelse for at Norge skal slutte seg til EUs videre energipolitikk og deres energibyrå ACER. Magnus Marsdal advarer mot å tro på det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– En norsk regjering kan ikke avklare hva det vil bety for norsk kraft og gass å slutte seg til EUs tredje energipakke og deres energibyrå ACER. Hvis Norge slutter seg til, vil det overhodet ikke ha noen virkning om fem år hva en norsk statsminister sa i 2018.

Det sier lederen for Manifest Tankesmie, Magnus E. Marsdal, til ABC Nyheter.

Han reagerer på nyheten om at Arbeiderpartiet har sendt et brev til regjeringen med seks vilkår for å stemme for norsk tilslutning til ACER og nye EU-lover i deres såkalte tredje energipakke.

Arbeiderpartiet krever forsikringer om at norsk energi skal beholdes på norske hender og sikre verdiskaping her i landet, at Stantetts inntekter fra kraftutveksling med utlandet også skal komme norske forbrukere til gode, og andre krav, melder Klassekampen.

Les også: Lavine av nye EU-lover vil rase over Norge fra EUs energiunion og ACER

– Ikke engang Grunnloven er nok

AP OG ACER: - Det er ikke Erna Solberg som skal fortolke EU-retten og garantere hva EUs energiunion vil bety for Norge i framtida, sier Magnus E. Marsdal. Foto: Christopher Olssøn / Tankesmien Manifest
AP OG ACER: - Det er ikke Erna Solberg som skal fortolke EU-retten og garantere hva EUs energiunion vil bety for Norge i framtida, sier Magnus E. Marsdal. Foto: Christopher Olssøn / Tankesmien Manifest

Vel vitende om at mandatet til EUs byråer kan bli utvidet i framtida, er Marsdals budskap altså at ingen norsk regjering kan garantere alle punktene Arbeiderpartiet reiser som forutsetninger for norsk tilslutning.

Spørsmålet om ACER er svært omstridt, blant annet i fagbevegelsen som frykter at norsk indiustris konkurranseevne kan bli svekket. Risikoen er at kraftprisene i Norge skal gå opp.

– Det vi vet helt sikkert, er at EU har ambisjoner mot prisutjevning og at redskapet blir ACER, som også skal legge seg opp i kraftkabler og infrastruktur, sier Marsdal.

I EØS-avtalen kan overvåkingsorganet ESA og EFTA-domstolen dømme norsk politikk ulovlig etter EUs lovverk også dersom det er i strid med norsk Grunnlov og norsk Høyesterett, sa forhenværende avdelingsdirektør i ESA, høyesterettsadvokat Per Andreas Bjørgan til Arbeiderpartiets arbeidslivsutvalg mandag.

– Når ikke engang Grunnloven kan ha forrang i EU-retten, sier det seg selv at ingen norsk statsminister kan garantere hva ACER skal mene i framtida, bemerker Marsdal.

Les også: Statsministeren varsler ny tvil om EUs energiunion og ACER

– Ikke Erna Solberg som tolker EU-retten

– Regjeringen har tat lett på konstitusjonsspørsmålene når det gjelder suverenitetsavståelse i forbindelse med ACER, sier direktør ved ARENA Senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo, professor Erik Oddvar Eriksen, til ABC Nyheter.

Magnus E. Marsdal tolker Aps brev som en anerkjennelse av at det finnes noen relevante problemstillinger knyttet til kraftregimet de forsvarer.

– Det er uansett ikke Erna Solberg som skal tolke hva EU-retten skal mene i framtida, mener Magnus E. Marsdal.

Han påpeker at det er masse finjus rundt hva dagens EU-lovgivning kan pålegge Norge, og hva de vil regulere i framtida.

– Ved å gå inn i ACER, vil man gjøre kostnadene ved å gå imot en framtidig regulering Norge ikke ønsker, unødig høy, sier Marsdal.

Personvernpolicy