Arbeiderpartiet til dramatisk partikongress for HDP i Tyrkia

OFFER FOR ERDOGAN: Store folkemasser demonstrerte forgjeves utenfor rettslokalet i Istanbul 12. januar, da HDP-lederen Selahattin Demirtas.
OFFER FOR ERDOGAN: Store folkemasser demonstrerte forgjeves utenfor rettslokalet i Istanbul 12. januar, da HDP-lederen Selahattin Demirtas. Foto: Ozan Kose / AFP/NTB scanpix

Torsdag begynte rettssaken mot partilederen i HDP som risikerer 142 års fengsel. Fredag ble 29 av politikerne deres arrestert. Søndag er Arbeiderpartiets Eivind Vad Petersson gjest på krise-kongress i HDP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Erdogans angrep på Arbeiderpartiets søsterparti, det kurdiske HDP, blir stadig heftigere med beskyldninger om støtte til terror, og arrestasjoner.

Søndagens partikongress på Folkets Demokratiske Parti (HDP i Ankara skjer i en akutt krisesituasjon.

Der vil Eivind Vad Petersson, utenrikspolitisk rådgiver i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, delta som gjest.

Kongress under undertrykking

– Kongressen vil skje under spesielle omstendigheter med en av partiets to ledere fengslet. Jeg har ikke tall på hvor mange andre som er det, sier Vad Petersson til ABC Nyheter, før avreisen til Nato-landet som ser ut til å bli stadig mer autoritært.

– HDP er vårt søsterparti og medlem av den europeiske sammenslutningen for sosialdemokratiske partier, PES . Det handler om å vise vår solidaritet og støtte. sier Ap-rådgiveren.

En rettssak mot en av partiets to ledere, Selahattin Demirtas, startet torsdag i Sincan-fengselet i Ankara, uten at den fengslede partilederen fikk være til stede.

Anklagene mot ham har en strafferamme på 142 år. Demirtas, som har vært fengslet i lenger tid, deltok på Saladindagene i Litteraturhuset i Oslo i 2016.

Etter kuppforsøket mot Erdogan i fjor sommer ble 11.500 medlemmer av HDP arrestert.

Idet artikkelen blir publisert, melder New York Times at også den andre HDP-lederen, Serpil Kemalbay, arresteres nå forut for kongressen.

Les også: Prokurdisk politiker risikerer 142 års fengsel i Tyrkia

Mange delegater arrestert fredag

– Krisekongress vil dreie seg om hvordan de best kan føre kampen videre i Tyrkia. Det er ingen vits i å legge skjul på at det handler om kurdernes situasjon, sier han.

Vad Petersson påpeker at det ikke er lenge siden det var positive tegn mens Erdogan førte reelle samtaler. Så snudde presidenten.

– Det burde være mulig å finne tilbake til det. Men konfliktlinjene er mange, og det som skjer i Syria spiller også inn i det som skjer i tyrkisk innenrikspolitikk, sier Vad Pettersson.

Samme dag han uttaler seg til ABC Nyheter, fredag, meldes det at tyrkiske myndigheter har arrestert 29 av delegatene til HDP-kongressen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært