Nordisk arbeiderkongress:

Støre tar avstand fra danske sosialdemokraters asyl-utspill

<p>STRENG: Men ikke så streng som de danske sosialdemokratene i asylpolitikken: Jonas Gahr Støre, her på podiet i Samak-kongressen som åpnet mandag.</p>
STRENG: Men ikke så streng som de danske sosialdemokratene i asylpolitikken: Jonas Gahr Støre, her på podiet i Samak-kongressen som åpnet mandag. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Jonas Gahr Støre vil ha en strengere innvandringspolitikk, men vil opprettholde muligheten til å søke asyl i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARLANDA (ABC Nyheter): Forrige uke fremmet Jonas Gahr Støre og flere av hans partifeller forslag i Stortinget om strengere innvandrings- og integreringspolitikk.

Men under den nordiske arbeiderkongressen Samaks årsmøte i Sverige mandag, tar han avstand fra utspillet Socialdemokraterne i Danmark kom med samme dag:

At asylsøknader ikke skal behandles på dansk jord.

I sin åpningstale på den nordiske arbeiderkongressen for sosialdemokratiske partier og LO-fagforbund, Samak, sa Støre at han ønsker å legge større vekt på kvoteflyktninger i framtida.

På spørsmål om dette ville frata asylsøkere retten til å søke asyl på grensa, svarte Ap-lederen:

– Nei. Vi har forpliktelser etter internasjonale konvensjoner. Men jeg mener vi har behov for en grundig debatt i Europa om hvordan vi håndterer et system som favoriserer kriminelle nettverk, ikke hjelper de svakeste, som skaper svært utsatte situasjoner for mennesker på flukt og også belastninger på mottakerlandene, sa Støre til norsk presse i en pause.

Etter at artikkelen ble publisert, presiserer Støre overfor ABC Nyheter at han ikke mener de danske sosialdemokratenes trekk, å ikke behandle asylsøknader ved grensa, men i asylsentra for eksempel i Nord-Afrika, er ulovlig.

Les også: Ap-talsmann: – Frp er store i kjeften, men viker unna innvandrings-tiltak

Dansk reaksjon: Støre tar feil

FEIL, STØRE: Jonas Gahr Støres danske partikamerat Pernille Rosenkrantz-Theil sier at det er i tråd med internasjonale konvensjoner å ikke behandle asylsøknader på egen grense. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
FEIL, STØRE: Jonas Gahr Støres danske partikamerat Pernille Rosenkrantz-Theil sier at det er i tråd med internasjonale konvensjoner å ikke behandle asylsøknader på egen grense. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Det danske sosialdemokratiske folketingsmedlemmet Pernille Rosenkrantz-Theil som deltar på Samak-kongressen, avviser at det å behandle asylsøknader i sentra utenfor landet er ulovlig etter internasjonale regler.

– Det er ikke vår vurdering at det er imot internasjonale konvensjoner å opprette asylmottak i andre land. Dette er selvfølgelig et spørsmål vi har undersøkt, sier Rosenkratz-Theil til ABC Nyheter.

– For første gang på 40 år er sosialdemokratiet faktisk enige med seg selv, sier hun etter et stormøte for sosialdemokratene i Danmark søndag.

De ble enige om en trepunktsplan:

– Vi går på tre ben og unngikk dermed de store fløykrigene. Vi vedtok samtidig å ta et internasjonalt ansvar, å ta kvoteflyktninger og å integrere, sier hun.

– Hovedveien må være kvoteflyktninger

Støre og Arbeiderpartiet ønsker større vekt på kvoteflyktningsopplegget til FN.

– Vi må slå ring om internasjonale konvensjoner. Men det må gjelde alle. Det finnes land i nærområdene til Syria og Irak som tar i mot mange flyktninger. Men også land i nærområdene som ikke gjør noen ting, sa Støre i sin åpningstale til forsamlingen bestående av sosialdemokratiske partier og fagorganisasjoner i "LO-familien" i Norden.

– Veien for å ta imot mennesker på flukt, må i hovedsak være kvoteflyktninger definert av FN, slo Støre fast.

Han påpekte at dersom folks tiltro til kontroll ved grensene er høy, går viljen til god integrering opp.

Les også: Arbeiderpartiet erkjenner: – Forstår at vi ikke var til å kjenne igjen

Lyktes ikke i Kabul

Støre har ikke tro på at enkeltland som Frankrike og Danmark kan løse problemene ved å opprette mottatksentra utenfor landets grenser.

– Jeg har liten tro på at enkeltland kan lykkes med det. Det må eventuelt blir resultatet av bredere internasjonale løsninger og godt sikret i internasjonale konvensjoner, sier Støre.

Han viser til Norges mislykkede forsøk på å opprette et senter for mindreårige asylsøkere i Kabul.

Les de danske sosialdemokratenes innvandringspolitiske manifest "Retfærdig og realistisk - en udlændingepolitik der samler Danmark"

Artikkelen er oppdatert med at Støre mener det er lovlig etter internasjonale konvensjoner å ikke behandle asylsøknader i Danmark, men i asylsentre utenfor landet.

Personvernpolicy