Stortingshøring om Norge i EUs energiunion:

Lavine av nye EU-lover vil rase over Norge fra EUs energiunion og ACER

<p>ENIGE OM EØS: Nei til EUs leder Kathrine Kleveland og utreder Morten Harper var enige med Arbeiderpartiets Espen Barth Eide etter fredagens stortingshøring om ACER, i at mye nytt energi-lovverk fra EU vil komme gjennom EØS-avtalen dersom Stortinget slutter Norge til EUs «tredje energipakke» og energibyrået ACER.</p>
ENIGE OM EØS: Nei til EUs leder Kathrine Kleveland og utreder Morten Harper var enige med Arbeiderpartiets Espen Barth Eide etter fredagens stortingshøring om ACER, i at mye nytt energi-lovverk fra EU vil komme gjennom EØS-avtalen dersom Stortinget slutter Norge til EUs «tredje energipakke» og energibyrået ACER. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Etter at Norge har nølt i ni år med å overføre suverenitet til EUs energibyrå ACER, hevder industrien og norsk vindkraftbransje overfor Stortinget fredag at det er uproblematisk å ta dette inn i EØS-avtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Kan norsk tilslutning til EUs energiunion og energibyrå ACER innebære at Norge i framtida kan bli pålagt å sende strøm norsk industri har bruk for, til Sverige hvis et atomkraftverk der må stenge i vinterkulda?

Spørsmålet kom fra forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT, da Stortingets energi- og miljøkomité fredag avholdt en høring om regjeringens forslag om norsk tilslutning til EUs energilovverk kalt «tredje energipakke».

Det inkluderer at Norge må følge beslutningene i EUs energibyrå ACER, via kopivedtak i overvåkingsorganet ESA.

Han fikk ikke svar fra tilhengerne av å ta energipakka inn i Norge.

Ikke bare industrien representert ved NHO, Norsk Industri og EnergiNorge ga varme anbefalinger om å innføre EUs lovverk for regulering av kraft og gass.

Også vindkraftbransjen representert ved direktør Øistein Schmidt Galaaen i deres bransjeorganisasjon Norwea, viste seg som pådrivere for ytterligere norsk EU-tilpasning.

Les også: Splittet LO legger ikke hindringer i veien for EUs energibyrå

Et første skritt. Så kommer det

Alle fra Oluf Ulseth i kraftbransjens organisasjon EnergiNorge til Galaaen hevdet at det er en forutsetning for europeisk klimapolitikk at Norge blir del av EUs styring med energien.

De argumenterte også med at fordelene er store ved at Norge da får sitte rundt bordet, riktignok uten stemmerett, i EUs energibyrå ACER. For Norge må uansett følge EUs regler på grunn av EØS-avtalen. Og da er det like godt å være med på å påvirke videreutviklingen av det som skal bli en stadig tettere union også på energifronten.

For det vil komme en flom av nye lover i årene framover i og med at Norge er innenfor.

Bekymringene juristmiljøene ved universitetene i Bergen, Oslo og Tromsø har kommet med om suverenitetsavståelse som følge av det foreliggende forslaget, er bare en begynnelse.

Les også: Ap vil satse på kraftforedlende industri - men vil la kraft strømme ut av landet

5000-6000 sider nye vinter-lover

– NHO sier fordelene er større enn ulempene ved å ta dette inn i EØS-avtalen. Hvilke ulemper ser dere? spurte SVs Lars Haltbrekken.

– Vi er ikke bekymret for ACER, men at det er et så omfattende regelverk. Vinterpakken som er på vei, er på 5000-6000 sider, svarte avdelingsdirektør Per Øyvind Langeland i NHO.

«Vinterpakken» er altså et enormt, nytt styringssystem for energi som EU i disse dager er i ferd med å gjennomføre. I neste omgang kommer det gjennom EØS til Norge. Den kan gi ACER og EU en stor uvidelse over myndigheten over norsk energisektor.

Seniorforsker Elin Lerum Boasson ved Cicero fortalte på et møte i Zero-regi i februar 2017, at det først og fremst er byråkrater som vil fortolke de nye lovene i vinterpakken.

Ifølge henne er lovverket så stort og uoversiktelig, at byråkratene forgjeves vil be politikerne i EU om styringssignaler.

I Norge må politikerne gjennom EØS godta det som måtte komme.

Les også: – Norske strømkunder kan tape enorme summer

Stortinget tøyer Grunnloven

Saksordfører i Stortinget for ACER-spørsmålet er Arbeiderpartiets Espen Barth Eide.

Etter høringen ble han oppfordret av Nei til EUs Kathrine Kleveland og Morten Harper til å sørge for at Stortinget behandler denne saken etter Grunnlovens §115, som tilsier tre fjerdedels flertall i en avstemning for å avgi suverenitet.

– Ett av spørsmålene komiteen må avklare, er om dette innebærer en betydelig avgivelse av suverenitet, eller avgrenset suverenitetsavståelse, slik at vi kan avgjøre det med alminnelig flertall, sa Barth Eide.

– Men grunnlovens §115 gir jo fullmakt til å avstå suverenitet bare på et avgrenset område, og forbyr det på større avståelser? spurte ABC Nyheter.

– Her har Stortinget innført at betydelig suverenitetsavståelse kan avgis etter §115, mens avgrensede saker kan besluttes med alminnelig flertall, svarte Barth Eide.

Les også: – Stortinget undergraver den norske Grunnloven

Barth Eide sier ja til utredning

Til Nei til EUs spørsmål om stadig videreutvikling av nytt lovverk som kommer i tida framover, og om man ikke bør vente til EUs vinterpakke er klar, bemerket Espen Barth Eide:

– Det er jo sånn EØS-avtalen fungerer i alle spørsmål. Vi kan ikke vente med å innføre noe fordi vi vet at det kommer endringer siden.

Barth Eide svarte positivt på et ønske fra LO-sekretær Are Tomasgard om at Stortinget får utredet grundigere om energipakken vil påvirke suvereniteten, og Statnetts styring av inntektene fra kraftutveksling i den kommende vinterpakken.

Overfor ABC Nyheter vil Ap-politikeren ikke love at utredningene skal foreligge før Stortinget behandler den foreliggende saken.

– Vil importere kraftpriser

– Vi er for EØS-avtalen. Men dette betyr at strømprisene vil stige, sa Barbro Auestad som representerer fagforbundet Industri Energi i høringen, og advarte Stortinget mot å si ja til energipakka.

– Prisene vil stige, spørsmålet er hvor mye. Vi eksporterer kraft, men vil importere europeiske kraftpriser, advarte hun.

– Vi er for trygg, direkte styring fra norske politikere og myndigheter. Enkelte sier det ikke vil ha betydning om denne pakka blir vedtatt. Men det er et kunnskapsvakuum og mye er basert på tro og tvil. Vi mener at Stortinget må stemme etter §115 om dette skal vedtas, sa hun.

Se hva Barbro Auestad sa i høringen:

– Dette er udramatisk

– Et vedtak om tilslutning til energipakka er udramatisk. I den politiske diskusjonen er det dratt opp vikarierende argumenter, slo en krystallklar direktør Oluf Ulseth i Energi Norge fast.

Han hevder at kraftprisene i Norge vil bli lite påvirket av denne beslutningen.

– Norske kraftpriser påvirkes også i dag. Det viktige er at reglene for felles marked legges i EU. Og der pågår det en stor diskusjon nå om å knytte landene mer sammen. Så lenge vi skal være del av felles energimarked, er det en fordel at NVE sitter rundt bordet i ACER, sa Ulseth i høringen.

Se mer av Oluf Ulseths syn på saken i høringen:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:46 Søk etter savnede i Japan fortsetter04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap00:24 Protestledere i samtaler i Ecuador23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25 Nordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16 Jarstein fra spansk mareritt til jubel22:43 Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10 Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32 Tyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10 Økt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30 Skogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18 Ajer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09 Danmark til topps med sterk hjemmeseier19:32 Grunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31 Rasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33 Hotell kollapset i New Orleans – Minst én død
Siste nytt
04:46VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap00:24VerdenProtestledere i samtaler i Ecuador23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25SportNordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16SportJarstein fra spansk mareritt til jubel22:43SportFra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10NorgeAmbulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32VerdenTyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10Helse og livsstilØkt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30VerdenSkogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18SportAjer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09SportDanmark til topps med sterk hjemmeseier19:32PolitikkGrunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31Helse og livsstilRasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33VerdenHotell kollapset i New Orleans – Minst én død
Populært