Stortingshøring om Norge i EUs energiunion:Lavine av nye EU-lover vil rase over Norge fra EUs energiunion og ACER

ENIGE OM EØS: Nei til EUs leder Kathrine Kleveland og utreder Morten Harper var enige med Arbeiderpartiets Espen Barth Eide etter fredagens stortingshøring om ACER, i at mye nytt energi-lovverk fra EU vil komme gjennom EØS-avtalen dersom Stortinget slutter Norge til EUs «tredje energipakke» og energibyrået ACER.
ENIGE OM EØS: Nei til EUs leder Kathrine Kleveland og utreder Morten Harper var enige med Arbeiderpartiets Espen Barth Eide etter fredagens stortingshøring om ACER, i at mye nytt energi-lovverk fra EU vil komme gjennom EØS-avtalen dersom Stortinget slutter Norge til EUs «tredje energipakke» og energibyrået ACER. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at Norge har nølt i ni år med å overføre suverenitet til EUs energibyrå ACER, hevder industrien og norsk vindkraftbransje overfor Stortinget fredag at det er uproblematisk å ta dette inn i EØS-avtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kan norsk tilslutning til EUs energiunion og energibyrå ACER innebære at Norge i framtida kan bli pålagt å sende strøm norsk industri har bruk for, til Sverige hvis et atomkraftverk der må stenge i vinterkulda?

Spørsmålet kom fra forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT, da Stortingets energi- og miljøkomité fredag avholdt en høring om regjeringens forslag om norsk tilslutning til EUs energilovverk kalt «tredje energipakke».

Det inkluderer at Norge må følge beslutningene i EUs energibyrå ACER, via kopivedtak i overvåkingsorganet ESA.

Han fikk ikke svar fra tilhengerne av å ta energipakka inn i Norge.

Ikke bare industrien representert ved NHO, Norsk Industri og EnergiNorge ga varme anbefalinger om å innføre EUs lovverk for regulering av kraft og gass.

Også vindkraftbransjen representert ved direktør Øistein Schmidt Galaaen i deres bransjeorganisasjon Norwea, viste seg som pådrivere for ytterligere norsk EU-tilpasning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Splittet LO legger ikke hindringer i veien for EUs energibyrå

Et første skritt. Så kommer det

Alle fra Oluf Ulseth i kraftbransjens organisasjon EnergiNorge til Galaaen hevdet at det er en forutsetning for europeisk klimapolitikk at Norge blir del av EUs styring med energien.

De argumenterte også med at fordelene er store ved at Norge da får sitte rundt bordet, riktignok uten stemmerett, i EUs energibyrå ACER. For Norge må uansett følge EUs regler på grunn av EØS-avtalen. Og da er det like godt å være med på å påvirke videreutviklingen av det som skal bli en stadig tettere union også på energifronten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For det vil komme en flom av nye lover i årene framover i og med at Norge er innenfor.

Bekymringene juristmiljøene ved universitetene i Bergen, Oslo og Tromsø har kommet med om suverenitetsavståelse som følge av det foreliggende forslaget, er bare en begynnelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ap vil satse på kraftforedlende industri - men vil la kraft strømme ut av landet

5000-6000 sider nye vinter-lover

– NHO sier fordelene er større enn ulempene ved å ta dette inn i EØS-avtalen. Hvilke ulemper ser dere? spurte SVs Lars Haltbrekken.

– Vi er ikke bekymret for ACER, men at det er et så omfattende regelverk. Vinterpakken som er på vei, er på 5000-6000 sider, svarte avdelingsdirektør Per Øyvind Langeland i NHO.

«Vinterpakken» er altså et enormt, nytt styringssystem for energi som EU i disse dager er i ferd med å gjennomføre. I neste omgang kommer det gjennom EØS til Norge. Den kan gi ACER og EU en stor uvidelse over myndigheten over norsk energisektor.

Seniorforsker Elin Lerum Boasson ved Cicero fortalte på et møte i Zero-regi i februar 2017, at det først og fremst er byråkrater som vil fortolke de nye lovene i vinterpakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge henne er lovverket så stort og uoversiktelig, at byråkratene forgjeves vil be politikerne i EU om styringssignaler.

I Norge må politikerne gjennom EØS godta det som måtte komme.

Les også: – Norske strømkunder kan tape enorme summer

Stortinget tøyer Grunnloven

Saksordfører i Stortinget for ACER-spørsmålet er Arbeiderpartiets Espen Barth Eide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter høringen ble han oppfordret av Nei til EUs Kathrine Kleveland og Morten Harper til å sørge for at Stortinget behandler denne saken etter Grunnlovens §115, som tilsier tre fjerdedels flertall i en avstemning for å avgi suverenitet.

– Ett av spørsmålene komiteen må avklare, er om dette innebærer en betydelig avgivelse av suverenitet, eller avgrenset suverenitetsavståelse, slik at vi kan avgjøre det med alminnelig flertall, sa Barth Eide.

– Men grunnlovens §115 gir jo fullmakt til å avstå suverenitet bare på et avgrenset område, og forbyr det på større avståelser? spurte ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her har Stortinget innført at betydelig suverenitetsavståelse kan avgis etter §115, mens avgrensede saker kan besluttes med alminnelig flertall, svarte Barth Eide.

Les også: – Stortinget undergraver den norske Grunnloven

Barth Eide sier ja til utredning

Til Nei til EUs spørsmål om stadig videreutvikling av nytt lovverk som kommer i tida framover, og om man ikke bør vente til EUs vinterpakke er klar, bemerket Espen Barth Eide:

– Det er jo sånn EØS-avtalen fungerer i alle spørsmål. Vi kan ikke vente med å innføre noe fordi vi vet at det kommer endringer siden.

Barth Eide svarte positivt på et ønske fra LO-sekretær Are Tomasgard om at Stortinget får utredet grundigere om energipakken vil påvirke suvereniteten, og Statnetts styring av inntektene fra kraftutveksling i den kommende vinterpakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overfor ABC Nyheter vil Ap-politikeren ikke love at utredningene skal foreligge før Stortinget behandler den foreliggende saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vil importere kraftpriser

– Vi er for EØS-avtalen. Men dette betyr at strømprisene vil stige, sa Barbro Auestad som representerer fagforbundet Industri Energi i høringen, og advarte Stortinget mot å si ja til energipakka.

– Prisene vil stige, spørsmålet er hvor mye. Vi eksporterer kraft, men vil importere europeiske kraftpriser, advarte hun.

– Vi er for trygg, direkte styring fra norske politikere og myndigheter. Enkelte sier det ikke vil ha betydning om denne pakka blir vedtatt. Men det er et kunnskapsvakuum og mye er basert på tro og tvil. Vi mener at Stortinget må stemme etter §115 om dette skal vedtas, sa hun.

Se hva Barbro Auestad sa i høringen:

– Dette er udramatisk

– Et vedtak om tilslutning til energipakka er udramatisk. I den politiske diskusjonen er det dratt opp vikarierende argumenter, slo en krystallklar direktør Oluf Ulseth i Energi Norge fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han hevder at kraftprisene i Norge vil bli lite påvirket av denne beslutningen.

– Norske kraftpriser påvirkes også i dag. Det viktige er at reglene for felles marked legges i EU. Og der pågår det en stor diskusjon nå om å knytte landene mer sammen. Så lenge vi skal være del av felles energimarked, er det en fordel at NVE sitter rundt bordet i ACER, sa Ulseth i høringen.

Se mer av Oluf Ulseths syn på saken i høringen: