Meny

Foran Stortingets behandling av ACER:

Splittet LO legger ikke hindringer i veien for EUs energibyrå

STRØMMER norsk suverenitet ut? Diskusjonen om norsk tilslutning til EUs nye energilover og deres byrå for energiregulering, ACER, går hardt. Foto: NVE

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landets største fagorganisasjon, LO, anbefaler verken ja eller nei til å legge norsk el- og gassregulering under EU-byrået ACER, men forutsetter at norsk styring blir beholdt.

Fredag morgen avholder Stortingets energi- og miljøkomité høring i en sak som anses som en av de viktigste i spørsmålet om avgivelse av norsk suverenitet som følge av EØS-avtalen:

Å slutte Norge til en omfattende pakke nytt EU-lovverk for elektrisk kraft og gass, inkludert tilslutning til EUs energireguleringsbyrå ACER, kalt EUs «tredje energimarkedspakke» på stammespråket.

På forhånd har ABC Nyheter nå fått innsyn i hva LO mener:

De vil verken anbefale ja eller nei, men forutsetter at det ikke blir avgitt suverenitet - noe flere juss-eksperter har advart om blir tilfelle.


Professor i rettsvitenskap, Eivind Smith, har i Klassekampen og Nationen sagt at et vedtak om tilslutning vil være på kant av Grunnlovens forbud mot avståelse av suverenitet.

Viktig at Norge deltar

« Våre europeiske naboland og EU er Norges viktigste samarbeidspartnere både økonomisk og politisk og utgjør samtidig Norges største eksportmarked. Et forutsigbart og gjensidig samarbeid er nødvendig for å sikre Norge tilgang til EUs indre marked og rammevilkår som er likeverdige med andre EU- og EØS-land. EØS-avtalen har siden inngåelsen ivaretatt Norges interesser på dette området.», skriver LO i uttalelsen som blir overlevert til stortingsrepresentantene i høringen fredag 2. februar.

– Norge er og vil være knyttet til flere EU land med utenlandskabler. LO påpekte i en høring i 2014 at det var viktig at NVE deltok i ACER-arbeidet. Både Statnett og NVE deltar i de energi-arenaene EU har opprettet. Det er viktig for å fremme det norske synet på energipolitikken i Europa, sier LO-sekretær Are Tomasgard til ABC Nyheter.

Les også: LO-forbund i villrede om kraft til norsk kraftkrevende industri

Skulle gjerne hatt stemmerett

– Det LO har vært bekymret for, er at Norge ikke har stemmerett i de avgjørelsene som fattes, legger Tomasgard til.

«Etableringen av energibyrået ACER, vedtaksmandatet og forslaget i vinterpakken om at vedtak kan fattes med flertallsavgjørelse, kan være en utfordring., heter det i LOs uttalelse, som ikke ser ut til å være noe hinder for at regjeringen og Arbeiderpartiet går inn for også denne EØS-utvidelsen.

Vinterpakken som LO viser til, dreier seg om en stor og uoversiktlig mengde nytt energilovverk som behandles i EU for tiden, og i neste omgang vil bli pålagt Norge å følge i EØS.

Les også: Ap vil satse på kraftforedlende industri - men vil la kraft strømme ut av landet

Urolig for eksporten til EU

– Hvorfor ser LO utfordringer med flertallsbeslutninger i ACER?

IKKE BOMBASTISK: LO ser EØS som svært viktig. Vi er splittet i spørsmålet om ACER, og uttaler oss derme ikke bombastisk, sier LO-sekretær Are Tomasgard til ABC Nyheter. Foto: LO

– Så lenge vi er knyttet til utlandet med utenlandskabler, har Norge et behov for avklaringer med de landene vi er tilknyttet. EU har organisert denne kontakten i ENTSO, der Statnett deltar og ACER, der NVE deltar. Utfordringen knyttet til avgjørelsene vil ikke først og fremst dreie seg om selve byrået, men om utformingen av det regelverket som skal forvaltes, svarer Tomasgard.

– For en liten nasjon, men en stor energieksportør, er en konsensusmodell å foretrekke. I denne diskusjonen skal vi imidlertid ikke glemme at vi har sterke interesser av energieksporten. De store olje- og gassvolumene vi produserer, trenger markedsadgang, sier LO-sekretæren.

Det ser dermed ut til at LO er urolig for at eksporten til EU av kraft og gass kunne bli redusert hvis ikke Norge løpende slutter seg til EUs lovverk på energiområdet. En annen, og større eksportør av gass, Russland, har ikke påtatt seg å følge EUs lover.

Les også: Liten folkelig støtte til å la EU-byrået ACER fatte vedtak om norsk kraft

LOs krav ivaretas av regjeringen

– Vil LO med sine forutsetningene anbefale tilslutning til ACER og de andre beslutningene Stortinget nå skal behandle?

– LO peker på utfordringen det europeiske regelverket stiller oss overfor. EØS-avtalen har stor betydning for vårt markedsområde og gjør at vi har tollfri adgang og en høy terskel for å få antidumping-tiltak imot oss, kommenterer Tomasgard.

– ACER gir en del utfordringer. Vi stiller en del krav som vi mener blir ivaretatt av regjeringen, sier LO-sekretæren.

– Så er det ikke opp til oss å konkludere.

Tomasgard legger ikke skjul på at det er delte synspunkter innad i LO.

– Derfor er LO i sin uttalelse ikke veldig bombastisk den ene eller andre veien, sier han.

– Avgir ikke suverenitet

LO støtter departementets innstilling om NVE som regulator.

– Blir NVEs regulatorrolle underlagt den norske regjeringen?

– Slik forslaget er presentert, vil en avdeling i NVE fylle rollen som politisk uavhengig regulator med eget budsjett. Departementet vil ikke kunne styre regulatoren i enkeltsaker, men vil gjennom overordnede rammer og retningslinjer legge føringer for energipolitikken, svarer Tomasgard.

Les: – Norske strømkunder kan tape enorme summer

I uttalelsen heter det at «LO mener myndigheten til å gi konsesjon til ny utenlandskapasitet må ligge i departementet. Vurderingene og vedtakene om bygging av nye utenlandskabler må forbli under politisk kontroll for å sikre at de norske konsekvensene av beslutningene blir tillagt avgjørende vekt.»

– Blir dette sikret for framtida med EUs tredje energipakke og en kommende vinterpakke fra EU?

– Vår forventning er at dette skal skje under norsk regime. Vi forutsetter at det ikke endres. Regjeringen skriver at dette ikke er en avgivelse av suverenitet, svarer Are Tomasgard.

LOs forutsetninger om norsk suverenitet i el- og gassektoren også ved tilslutning til videreutviklingen av EUs energiunion og energibyrå ACER, står i motstrid til konklusjonene i rapporten EUs energiunion og norsk tilknytning til ACER fra De Facto - Kunnskapssenter for fagorganiserte.

Stortingets nærings- og energikomité har frist til 16. mars med å avgi sin innstilling.

Les hele LOs innspill til EUs tredje energipakke

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:00 Statsråder: – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Anklager om valgfusk i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:05 Kvinne med barnevogn overfalt i Sem01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingfunn i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil reise til Neptuns måne Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 Ap-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene14:46 Yngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44 Forsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28 Eckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14 Klimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08 FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53 Passasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53 Mann skadd i knivstikking i Grenland12:19 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17 To kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13 Måling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56 Senterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51 Bombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30 Chile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27 Lundby avsluttet sesongen med seier10:49 Barnetrygden øker for første gang på 23 år10:42 Sp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13 Kilder: May presses av partifeller til å gå av08:54 Risiko for demningsbrist i Brasil08:47 Skipet slepes mot land - 479 evakuert08:40 SV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33 Danmark sender redningshelikopter til Norge07:07 Første valg i Thailand siden kuppet i 201406:37 Mann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37 Kraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50 Dette skjer i dag05:24 Dette skjedde i natt05:05 Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56 En av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49 Over 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34 Evakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25 Dødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49 16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47 Cruiseskip seiler mot Molde03:26 262 evakuert fra cruiseskip03:00 Omfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57 Fire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39 Uvær skaper problemer på fjellovergangene02:19 Paven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13 Varaordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07 Pågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34 180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47 Alle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27 Sivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10 USA venter på Muellers konklusjoner23:08 Rederiet takker redningsmannskapene23:07 Mistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06 Kystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51 – Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46 Ramos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40 Ny Norge-seier etter sterk avslutning22:20 Folk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika
Siste nytt
05:00NorgeStatsråder: – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38VerdenOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28NorgeMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20VerdenAnklager om valgfusk i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41NorgeSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45NorgeSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:05NorgeKvinne med barnevogn overfalt i Sem01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingfunn i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil reise til Neptuns måne Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03PolitikkAp-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene14:46SportYngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44NorgeForsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28SportEckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14PolitikkKlimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08VerdenFN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53NorgePassasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53NorgeMann skadd i knivstikking i Grenland12:19Norge20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17VerdenTo kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13VerdenMåling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56PolitikkSenterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51NorgeBombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30VerdenChile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27SportLundby avsluttet sesongen med seier10:49PrivatøkonomiBarnetrygden øker for første gang på 23 år10:42PolitikkSp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13PolitikkKilder: May presses av partifeller til å gå av08:54VerdenRisiko for demningsbrist i Brasil08:47NorgeSkipet slepes mot land - 479 evakuert08:40PengerSV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33NorgeDanmark sender redningshelikopter til Norge07:07VerdenFørste valg i Thailand siden kuppet i 201406:37NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37VerdenKraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50NorgeDette skjer i dag05:24NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeCruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56VerdenEn av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49VerdenOver 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34NorgeEvakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25VerdenDødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49Norge16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47NorgeCruiseskip seiler mot Molde03:26Norge262 evakuert fra cruiseskip03:00NorgeOmfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57NorgeFire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39NorgeUvær skaper problemer på fjellovergangene02:19VerdenPaven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13NorgeVaraordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07VerdenPågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34Norge180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47NorgeAlle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27NorgeSivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10VerdenUSA venter på Muellers konklusjoner23:08NorgeRederiet takker redningsmannskapene23:07VerdenMistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06NorgeKystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51Norge– Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46SportRamos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40SportNy Norge-seier etter sterk avslutning22:20NorgeFolk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika
Populært