Foran Stortingets behandling av ACER:

Splittet LO legger ikke hindringer i veien for EUs energibyrå

STRØMMER norsk suverenitet ut? Diskusjonen om norsk tilslutning til EUs nye energilover og deres byrå for energiregulering, ACER, går hardt.
STRØMMER norsk suverenitet ut? Diskusjonen om norsk tilslutning til EUs nye energilover og deres byrå for energiregulering, ACER, går hardt. Foto: NVE

Landets største fagorganisasjon, LO, anbefaler verken ja eller nei til å legge norsk el- og gassregulering under EU-byrået ACER, men forutsetter at norsk styring blir beholdt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag morgen avholder Stortingets energi- og miljøkomité høring i en sak som anses som en av de viktigste i spørsmålet om avgivelse av norsk suverenitet som følge av EØS-avtalen:

Å slutte Norge til en omfattende pakke nytt EU-lovverk for elektrisk kraft og gass, inkludert tilslutning til EUs energireguleringsbyrå ACER, kalt EUs «tredje energimarkedspakke» på stammespråket.

På forhånd har ABC Nyheter nå fått innsyn i hva LO mener:

De vil verken anbefale ja eller nei, men forutsetter at det ikke blir avgitt suverenitet - noe flere juss-eksperter har advart om blir tilfelle.


Professor i rettsvitenskap, Eivind Smith, har i Klassekampen og Nationen sagt at et vedtak om tilslutning vil være på kant av Grunnlovens forbud mot avståelse av suverenitet.

Viktig at Norge deltar

« Våre europeiske naboland og EU er Norges viktigste samarbeidspartnere både økonomisk og politisk og utgjør samtidig Norges største eksportmarked. Et forutsigbart og gjensidig samarbeid er nødvendig for å sikre Norge tilgang til EUs indre marked og rammevilkår som er likeverdige med andre EU- og EØS-land. EØS-avtalen har siden inngåelsen ivaretatt Norges interesser på dette området.», skriver LO i uttalelsen som blir overlevert til stortingsrepresentantene i høringen fredag 2. februar.

– Norge er og vil være knyttet til flere EU land med utenlandskabler. LO påpekte i en høring i 2014 at det var viktig at NVE deltok i ACER-arbeidet. Både Statnett og NVE deltar i de energi-arenaene EU har opprettet. Det er viktig for å fremme det norske synet på energipolitikken i Europa, sier LO-sekretær Are Tomasgard til ABC Nyheter.

Les også: LO-forbund i villrede om kraft til norsk kraftkrevende industri

Skulle gjerne hatt stemmerett

– Det LO har vært bekymret for, er at Norge ikke har stemmerett i de avgjørelsene som fattes, legger Tomasgard til.

«Etableringen av energibyrået ACER, vedtaksmandatet og forslaget i vinterpakken om at vedtak kan fattes med flertallsavgjørelse, kan være en utfordring., heter det i LOs uttalelse, som ikke ser ut til å være noe hinder for at regjeringen og Arbeiderpartiet går inn for også denne EØS-utvidelsen.

Vinterpakken som LO viser til, dreier seg om en stor og uoversiktlig mengde nytt energilovverk som behandles i EU for tiden, og i neste omgang vil bli pålagt Norge å følge i EØS.

Les også: Ap vil satse på kraftforedlende industri - men vil la kraft strømme ut av landet

Urolig for eksporten til EU

– Hvorfor ser LO utfordringer med flertallsbeslutninger i ACER?

IKKE BOMBASTISK: LO ser EØS som svært viktig. Vi er splittet i spørsmålet om ACER, og uttaler oss derme ikke bombastisk, sier LO-sekretær Are Tomasgard til ABC Nyheter. Foto: LO
IKKE BOMBASTISK: LO ser EØS som svært viktig. Vi er splittet i spørsmålet om ACER, og uttaler oss derme ikke bombastisk, sier LO-sekretær Are Tomasgard til ABC Nyheter. Foto: LO

– Så lenge vi er knyttet til utlandet med utenlandskabler, har Norge et behov for avklaringer med de landene vi er tilknyttet. EU har organisert denne kontakten i ENTSO, der Statnett deltar og ACER, der NVE deltar. Utfordringen knyttet til avgjørelsene vil ikke først og fremst dreie seg om selve byrået, men om utformingen av det regelverket som skal forvaltes, svarer Tomasgard.

– For en liten nasjon, men en stor energieksportør, er en konsensusmodell å foretrekke. I denne diskusjonen skal vi imidlertid ikke glemme at vi har sterke interesser av energieksporten. De store olje- og gassvolumene vi produserer, trenger markedsadgang, sier LO-sekretæren.

Det ser dermed ut til at LO er urolig for at eksporten til EU av kraft og gass kunne bli redusert hvis ikke Norge løpende slutter seg til EUs lovverk på energiområdet. En annen, og større eksportør av gass, Russland, har ikke påtatt seg å følge EUs lover.

Les også: Liten folkelig støtte til å la EU-byrået ACER fatte vedtak om norsk kraft

LOs krav ivaretas av regjeringen

– Vil LO med sine forutsetningene anbefale tilslutning til ACER og de andre beslutningene Stortinget nå skal behandle?

– LO peker på utfordringen det europeiske regelverket stiller oss overfor. EØS-avtalen har stor betydning for vårt markedsområde og gjør at vi har tollfri adgang og en høy terskel for å få antidumping-tiltak imot oss, kommenterer Tomasgard.

– ACER gir en del utfordringer. Vi stiller en del krav som vi mener blir ivaretatt av regjeringen, sier LO-sekretæren.

– Så er det ikke opp til oss å konkludere.

Tomasgard legger ikke skjul på at det er delte synspunkter innad i LO.

– Derfor er LO i sin uttalelse ikke veldig bombastisk den ene eller andre veien, sier han.

– Avgir ikke suverenitet

LO støtter departementets innstilling om NVE som regulator.

– Blir NVEs regulatorrolle underlagt den norske regjeringen?

– Slik forslaget er presentert, vil en avdeling i NVE fylle rollen som politisk uavhengig regulator med eget budsjett. Departementet vil ikke kunne styre regulatoren i enkeltsaker, men vil gjennom overordnede rammer og retningslinjer legge føringer for energipolitikken, svarer Tomasgard.

Les: – Norske strømkunder kan tape enorme summer

I uttalelsen heter det at «LO mener myndigheten til å gi konsesjon til ny utenlandskapasitet må ligge i departementet. Vurderingene og vedtakene om bygging av nye utenlandskabler må forbli under politisk kontroll for å sikre at de norske konsekvensene av beslutningene blir tillagt avgjørende vekt.»

– Blir dette sikret for framtida med EUs tredje energipakke og en kommende vinterpakke fra EU?

– Vår forventning er at dette skal skje under norsk regime. Vi forutsetter at det ikke endres. Regjeringen skriver at dette ikke er en avgivelse av suverenitet, svarer Are Tomasgard.

LOs forutsetninger om norsk suverenitet i el- og gassektoren også ved tilslutning til videreutviklingen av EUs energiunion og energibyrå ACER, står i motstrid til konklusjonene i rapporten EUs energiunion og norsk tilknytning til ACER fra De Facto - Kunnskapssenter for fagorganiserte.

Stortingets nærings- og energikomité har frist til 16. mars med å avgi sin innstilling.

Les hele LOs innspill til EUs tredje energipakke

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:46 Servitører betaler skatt av tips uten å få noe tilbake01:27 Trudeau utelukker koalisjonsregjering etter knepen valgseier00:37 Tesla leverte overraskende positivt resultat00:07 Skylagring drar opp resultatet til Microsoft23:59 Sjaman Dureks bok stoppes23:34 Messi satte mesterligarekord i heldig seier23:04 Liverpool endte tapsrekken på bortebane med storseier23:00 Salzburg tapte til tross for nytt Haaland-show22:53 Motorsyklist omkom i ulykke på E39 i Sogn og Fjordane22:38 Også Elkjøp ba ansatte jobbe uten lønn21:48 Raja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31 SV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31 – Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19 Dødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33 Politihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53 Israels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58 Har du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57 – Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19 Forsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15 Storstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34 Knivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32 Mann mistet livet i ulykke i Brønnøy16:56 Lene Marie Fossen er død16:54 Kagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25 Forskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06 Tankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57 Trump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg
Siste nytt
01:46NorgeServitører betaler skatt av tips uten å få noe tilbake01:27VerdenTrudeau utelukker koalisjonsregjering etter knepen valgseier00:37VerdenTesla leverte overraskende positivt resultat00:07VerdenSkylagring drar opp resultatet til Microsoft23:59NorgeSjaman Dureks bok stoppes23:34SportMessi satte mesterligarekord i heldig seier23:04SportLiverpool endte tapsrekken på bortebane med storseier23:00SportSalzburg tapte til tross for nytt Haaland-show22:53NorgeMotorsyklist omkom i ulykke på E39 i Sogn og Fjordane22:38PengerOgså Elkjøp ba ansatte jobbe uten lønn21:48PolitikkRaja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31MotorSV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31Norge– Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19VerdenDødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33NorgePolitihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53VerdenIsraels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58MotorHar du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57Politikk– Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19NorgeForsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15SportStorstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34NorgeKnivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32NorgeMann mistet livet i ulykke i Brønnøy16:56KulturLene Marie Fossen er død16:54NorgeKagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25VerdenForskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06NorgeTankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57VerdenTrump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg
Populært