64 prosent av norsk strømforbruk i 2016 var fossil

NORSK, MEN: Strømmen fra Grønvollfoss kraftverk i Notodden og andre norske kraftverk er ren. Men mesteparten av krafta vi bruker, er definert som skitten etter EUs ordning med opprinnelsesgarantier.
NORSK, MEN: Strømmen fra Grønvollfoss kraftverk i Notodden og andre norske kraftverk er ren. Men mesteparten av krafta vi bruker, er definert som skitten etter EUs ordning med opprinnelsesgarantier. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi liker tanken på at norsk kraft er utslippsfri. I virkeligheten har kraftselskapene solgt mesteparten av renheten til andre land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andelen av fossil kraft Norge forbruker, vokste fra 57 prosent i 2015, til 64 prosent av det totale strømforbruket i 2016.

Det viser tall Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) oppdaterte i desember for den såkalte nasjonale varedeklarasjonen.

Overrasket?

For vi «vet» jo at norsk kraft er ren. NVEs tall viser også at produksjonen av 146,3 av de 149,5 TWh strøm som ble produsert i Norge i 2016, var fornybar, hovedsakelig fra vannkraft. Altså 98 prosent ren kraft.

Saken er er Stortinget har sluttet seg til EUs ordning med kjøp og salg av opprinnelsesgarantier for strøm. Det er ledd i EUs klimapolitikk.

Ordningen innebærer at strømmen du og jeg bruker fra norske kraftverk, er skitten, mens forbrukere på kontinentet som bruker kullkraft, kan påberope seg å være miljøbevisste.

Les også: Petter Stordalen og kraftselskaper tjener millioner på salg av fiktiv vannkraft

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor bruker du uren strøm:

Ordningen med opprinnelsesgarantier innebærer at forbrukere, det være seg næringslivet eller husholdninger, må betale en tilleggspris for å kunne påberope seg at de bruker fossilfri strøm.

Ser du nøyere etter på betingelsene fra din strømleverandør, vil du se denne muligheten til et prispåslag for å garantere at vannkrafta du bruker, er ren.

De færreste nordmenn benytter seg av dette, mens selskaper i utlandet kjøper opp renhetsgarantier fra norske kraftselskaper. Disse blir så solgt ut til deres kunder som ønsker garantier for at kull-, olje- eller gasskrafta de kjøper, egentlig er fossilfri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

14 prosent fornybar kraft

«Når en kraftprodusent har solgt en opprinnelsesgaranti for fornybar kraft separat fra kraftproduksjonen, kan ikke kraften lenger deklareres til kunden som fornybar.», skriver NVE og legger til:

Hovedandelen av opprinnelsesgarantiene som utstedes for norsk kraftproduksjon, selges til utlandet. Dette gir ekstra inntekter til norske produsenter av fornybar kraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Offisielt er dermed mesteparten av vårt forbruk fossil. Bare 14 prosent kunne i 2016 sies å være fornybar, mens 21 prosent ifølge systemet stammet fra atomkraftverk.

Jo større krav kundene til norsk industri i framtida stiller til garantier for lave utslipp i produksjonen, desto større summer må selskapene punge ut til selgere av opprinnelsesgarantier. Dermed svekkes noe av dagens konkurransefortrinn ved tilgang til ren, relativt billig kraft.

Les også: – Ordningen med kjøp og salg av garantier for fornybar kraft henger ikke på greip!

EUs energiunion satser videre

– NVEs kraftgarantier gjør norsk kraft og industri skitten, anklaget næringspolitisk direktør i Elektroforeningen, Per Øyvind Voie, i ABC Nyheter.

Paradokset er at stortingspolitikere som har lagt opp til at andre land kan kjøpe opp egenskapen «fossilfri» fra norske kraftverk, samtidig påberoper seg at industrien i Norge bruker fossilfri kraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kraftselskapene er imidlertid fornøyd med ekstrainntektene. Fornøyd er også den nye bransjen av meglere som kjøper og selger opprinnelsesgarantier.

Det norske selskapet ECOHZ som selger opprinnelsesgarantier, omsatte for 206,4 millioner kroner ifølge regnskapet for 2017. Selskapets regnskapsår utløp 31. januar. Det er en vekst fra 186,7 millioner i året før.

Virksomheten ga et utbytte på 5,5 millioner til aksjonærene, og en årslønn på 2,1 millioner til daglig leder.

Selskapet omsatte i 2016 sertifikater for 55TWh, tilsvarende 37,6 prosent av fornybar, norsk kraft.

ECOHZ regner med at ordningen med fornybargarantier for energi vil bli forsterket i utviklingen av EUs energiunion.