Statsadvokaten ber politiet undersøke anklagene

Tonning Riises motkandidat: – Politiske talenter dyrkes som guder

TAPTE NOMINASJONSSTRID: Tidligere stortingsrepresentant for Høyre i Hedmark Gunnar Gundersen.
TAPTE NOMINASJONSSTRID: Tidligere stortingsrepresentant for Høyre i Hedmark Gunnar Gundersen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Gunnar Gundersen (H) tapte nominasjonskampen mot tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Gundersen mener «heltedyrkelse» er en av årsakene til varsler-sakene som nå rulles opp. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har stormet i Høyre etter at partiet siden 11. januar har mottatt 21 varsler som blant annet gjelder tidligere Unge Høyre-leder og stortingsrepresentant fra Hedmark, Kristian Tonning Riise.

Mandag ble det kjent at statsadvokaten har bedt politiet om å foreta innledende undersøkelser av en anklage mot tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.

Les saken: Tonning Riise-saken blir politi-sak

– Nå må vi rydde opp – og denne ryddejobben skal vi gjøre skikkelig, sa Solberg søndag under en hasteinnkalt pressekonferanse i Høyres hus.

Gjentatte ganger over flere år har oppførselen til Tonning Riise vært tatt opp, uten at det fikk konsekvenser.

Kristian Tonning Riise hadde seksuell omgang med en ni år yngre jente på et fylkesårsmøte i 2014. Saken ble varslet, men ikke fulgt opp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Kristian Tonning Riise hadde seksuell omgang med en ni år yngre jente på et fylkesårsmøte i 2014. Saken ble varslet, men ikke fulgt opp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Allerede i 2013 ble ungdomspartiet varslet om oppførselen til lederen.

– Det store spørsmålet som vi stiller oss, er hvordan det kunne gå til at han fikk holde på i så mange år uten at det fikk konsekvenser tidligere, sa Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset søndag.

LES OGSÅ: Henrik Syse skal leder varslerutvalg i Høyre

– De møter ingen motstand

Medlemmer i ungdomspartiet til Høyre har reagert på at den avgåtte lederen drakk for mye alkohol, flørtet upassende og hadde forhold til yngre medlemmer.

Tidligere stortingskandidat for Høyre i Hedmark, Gunnar Gundersen, mener politiske talenter i norske partier blir behandlet som stjerner.

– På grunn av talentet får de ikke ærlige tilbakemeldinger, de møter ingen motstand. Grensene flyttes for hva de kan tillate seg. De blir «høye» på seg selv og skaper sin egen legitimitet for handlinger langt over grensen, sier Gundersen til lokalavisen Østlendingen.

Gundersen tapte nominasjonskampen mot Tonning Riise før stortingsvalget i 2017.

– Store talenter går tapt på grunn av at de blir for høye på seg selv, dyrkes som guder og tar seg til rette på en helt uakseptabel måte, sier Gundersen.

Han mener Tonning Riise var et «talent som vokste for fort».

– Du kan tenke deg selv. Du surfer gjennom ungdomstida i Unge Høyre på et stort retorisk og politisk talent. Nettverket er dine egne og de dyrker deg, ser talentet og mulighetene åpnes. Vegen er nærmest staket ut helt til topps. I en alder av 25 år blir du leder av en organisasjon som stort sett består av ungdom på mellom 14 og 19 år. Ingen korrigeringer vil komme derfra, sier Gundersen til Østlendingen.

– Det trengs motstand

Under pressekonferansen på Høyres hus søndag ble det opplyst at ungdomspartiet allerede i 2013 ble varslet om Tonning Riises oppførsel.

Erna Solberg og partiledelsen i Høyre har fått massiv kritikk for håndteringen av sakene.

Gundersen sier til Dagbladet at heller ikke han kjente til sakene.

– Hadde jeg visst det hadde jeg tatt det opp med ham eller tipset nominasjonskomiteen. Det Tonning Riise har gjort er ikke greit, og det trengs motstand innad i partiene for å bekjempe slik oppførsel, men jeg hadde ikke hørt om hva han hadde gjort, og jeg ante ikke at det lå noe slikt bak, sier han.

Se video: Solberg tar selvkritikk om varsler-håndteringen

Personvernpolicy