Meny

– Trump er resultatet av et politisk oppgjør

Se video: Donald Trumps første år som president på under fem minutter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Donald Trump er et resultat av et oppgjør i amerikansk politikk mellom to grunnleggende verdenssyn, mener lederen av Republicans Abroad Norway.

– På den ene siden har du amerikanere som har en brennende tro på at fremmede skylder dem noe som skal tas med makt av en spirende og svulstig sentralisert regjering. På den andre siden har du amerikanere som verdsetter det å ta ansvar for seg selv, frivillighet, minimal statlig innblanding, det å beholde hva man tjener, samt naturgitte rettigheter. Det er disse som forlangte å bli hørt for ett år siden, sier styrelederen i Republicans Abroad Norway, Austin Rasmussen, til ABC Nyheter.

Rasmussen er født i USA og sitter også styret hos Liberalistene i Norge. Han opplyser å ha jobbet syv år i amerikansk militær etterretning.

Trumps velgere svikter ikke

Støtter Trump: Lederen av Republicans Abroad Foto: Privat

I dag er det nøyaktig ett kalenderår siden finansmogulen Donald Trump ble innsatt som president. Han tapte med 2,9 millioner stemmer. Imidlertid, siden demokratenes motkandidat Hillary Clinton fikk liten støtte fra distriktene, fikk Trump 57 prosent av valgmennene på sin side.

Dette er det femte tilfellet dette har skjedd i USA.

Dersom presidentvalget hadde blitt gjentatt ett år senere, ville 82 prosent av dem som stemte på Trump ha gjort det igjen, viser en spørreundersøkelse gjort av Morning Consult for Politico.

78 prosent av de som stemte på Clinton sier det samme.

USA-ekspert: – Det verste karakterdrapet i moderne amerikansk historie

Dette til tross for at andre spørreundersøkelser tyder på at flere av grepene Trump har gjort som president ikke er populære hos velgerne.

– Jeg blir jo litt overrasket?

Tapet for Donald Trump var tungt å svelge For Hilliary Clinton. Foto: Matt Rourke / AP / NTB scanpix

– Din overraskelse kommer fra å leve i en medieboble som skummer ut av alt det negative som skrives om Trump. Dette er ingen overraskelse for dem som har stemt på ham, mener Rasmussen.

– Ikke misforstå, Trump er ikke perfekt. Hans retorikk kan være brautende og hyperbolsk, noe som skuffer enkelte. Men de ville ha stemt på ham på nytt, ikke på grunn av hans grove twittermeldinger, men fordi han gjennomfører politikken. Den riktige politikken, sier Rasmussen.

SE VIDEO:Disse fikk sparken av Donald Trump i 2017:

Se også: Slik har du aldri hørt Trumps replikker før

«Hva med bonden?»

Trump og republikanernes politikk har vært preget av å reversere Obamas grep og store offentlige kutt i budsjettet. 31 prosent kutt i Direktoratet for miljøvern (EPA), 21 prosent i Landbruksdepartementet, 21 prosent kutt i Arbeidsdepartementet, for å nevne noe. I stedet lover han skatteletter for alle.

I tillegg foreslo Trump kutt i helseordningen for lavinntektsfamilier, Medicaid, samt helsereformen Obamacare, noe han ikke fikk flertall i Kongressen til å gjøre.

Aktuelt: Professor kritisk til Trumps kognitive helsetest

Ifølge Landbruksdepartementets beregninger vil vedtatte budsjettkutt gå ut over tiltakene i distriktene - områdene som sikret Trump seieren.

– Trump sin politiske plattform baserte seg på deregulering og det å gjøre staten mindre. Dette ble han valgt til å gjøre, selv av folk i distriktene, sier Rasmussen.

– USAs regjering har i årevis vært på sløser'n, noe mange amerikanere vil ha en slutt på. Det inkluderer subsidiene over hele linja. Det er lett å appellere til følelsene og spørre «hva med bonden?», men det er ikke en praktisk tilnærming til politikk, mener Rasmussen.

Donald Trump sine supportere prøver å få en glimt av ham i bilkortesjen gjennom Palm Beach, Florida, på vei ut av golfbanen. Foto: Nicholas Kamm / AFP

De fleste av Trumps tilhengere mener at Trump innfrir, sier Rasmussen.

– Av gode grunner. Skattereform. Individuelle skattekutt. Lavere bedriftsbeskatning. Historisk avregulering. Flere jobber skapes. Aksjemarkedene går i taket. Obamas rot plukkes fra hverandre. Det å sikre en høyesterettsdommer i ånden til Antonin Scalia (utnevnt av Ronald Reagan, døde i 2016, journ.anm.). Flytte ambassaden til Jerusalem. Trekke USA ut av Paris-avtalen (som pålegger landene utslippskutt, journ.anm.). Melde seg ut av TPP (den trans-stillehavs

frihandelsavtalen), med mer.

Aktuelt: Forfatter tror bok vil bidra til å felle Trump

– «Bedragerske» demokrater

Foto: Morning Consult

Spørreundersøkelsen Morningconsult utførte på tirsdag, viser at amerikanerne er svært splittet i synet på Trump. 43 prosent av republikanske velgere vil gi ham A-karakter, mens 64 prosent av demokratene vil gi ham en F. Totalt sett vil over 18 prosent gi ham en A, 17 prosent en B, og 35 prosent en F. Det Trump scorer best på er jobber, økonomi og bekjempelse av terrorisme.

Splittelsen spiller over på politikken til Trump. Meningsmålingsbyrået SSRS sin undersøkelse utført for CNN viser at 60 prosent av republikanerne mener at Trumps skattekutt vil gagne middelklassen, mens kun fire prosent av demokratene mente det samme.

– Dessverre så viser historien, som i 2016-valget, at meningsmålinger ofte ikke er troverdige og må tas med en klype salt. Halvparten av utvalget konsumerte løgner spydd ut av demokratiske ledere og deres programledere på TV. 80 prosent kommer til å få skattelette. Det er enkelt å sjekke.

– Den demokratiske lederen, Nancy Pelosi, beviser hvor uærlig og bedragersk det demokratiske partiet er. Amerikanerne våknet morgenen etter at Trump signerte under skattekuttet, selv om Pelosi sa dagen før at det kom til å bli «armageddon» og «slutten på verden», sier Rasmussen.

(Saken fortsetter under)

Donald Trump hilser på sin sedvanlige måte på den demokratiske minoritetslederen i Senatet, Nancy Pelosi. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix

Om ett år, 6. november 2018, er det ny skjebnedag for Donald Trump. Alle de 435 setene i Representantenes hus skal til valg, sammen med 33 av de 100 setene i Senatet.

– En kan bare håpe på at Demokratene fortsetter med stø kurs og holder sine medie-kohorter i bånd slik at de gjør det samme, ettersom Republikanere kommer til å lykkes politiskmot venstrevridd fantasimed fornuftig politikk, avslutter Rasmussen.

Se også: Ørn fikk nok – gikk til angrep på Trump

Donald Trumps økonomiske politikk

Den 19. oktober ble det første budsjettet under Trump-administrasjonen vedtatt. Det gikk gjennom senatet langs partilinjene - 51 mot 49 stemmer.

Skattekutt

Ifølge en meningsmåling gjort av byrået SSRS for CNN i desember er kuttene støttet av kun 33 prosent av amerikanerne, mens 55 prosent er imot den. Spørsmålet de skulle svare på var hvorvidt skattekuttene vil gagne middelklassen. 60 prosent av republikanerne mente ja, mens kun 4 prosent av demokratene mente det samme. Andre meningsmålinger viser svært like tall.

31 prosent kutt i budsjettet til Direktoratet for miljøvern

Kuttet er stikk i strid med hva amerikanerne flest ønsker ifølge meningsmåling gjort av Ipsos for Reuters. Over 60 prosent ønsker å styrke eller bevare organisasjonen slik den er i dag. 35 prosent ønsket den redusert eller eliminert. Bakgrunnen for kuttet er at Trump ønsket å skape flere jobber i olje-, gass- og kullsektoren. Dette til tross for at flesteparten (39 mot 22 prosent) ønsker en reduksjon av kullutvinningen.

21 prosent kutt i budsjettet til Landbruksdepartementet

Kuttene vil fjerne milliarder av dollar fra tiltak til utvikling i distriktene, vann og infrastruktur, garantiordninger for huslån og jobbtrening. Trump foreslo til og med å fjerne statlige støtteordninger i tilfelle kraftig inntektsfall for bøndene, noe han ikke fikk flertall for. Ironisk nok vil kuttene ramme nettopp dem som sørget for overveldende støtte fra distriktene,

Ifølge New York Times har departementets egne beregninger konkludert med at kuttene føre til betydelig inntektstap for bøndene. Kun de største bøndene har noe å vinne. Avisen skriver at administrasjonen regner med at Midtvesten vil støtte republikanerne nærmest uansett hva de finner på.

21 prosent kutt i budsjettet til Arbeidsdepartementet antas også å gå mest ut over de fattige i distriktene.

Forslag om kutt i Medicaid

Systemet Medicaid er en behovsprøvd ordning for å dekke helsehjelp til lavinntektsfamilier. Den amerikanske kreftforening har foretatt en undersøkelse som viser at 81 prosent av amerikanerne er imot store kutt i ordningen. En tidligere undersøkelse fra mars i fjor foretatt av anerkjente Pew Research viste at 45 prosent «sterkt imot» kutt, mens 10 prosent var «sterkt for». Trump sine planer om å reversere Obamas helsereform vil også gjøre at millioner av amerikanere mister helseforsikring.

Amerikanerne skeptiske

Reuters sin spørreundersøkelse fra oktober 2017 viser at Trump mister støtte i småbyene der 15 prosent av amerikanerne bor. I det Trump overtok presidentvervet var 55 prosent positive og 39 prosent negative til ham. I oktober snudde tallene til 47 mot 47 prosent.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:12 Norwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36 Boligblokk i brann i Sør-Sverige20:27 Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24 «Norsk» James Bond-film lanseres torsdag20:13 Dagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49 Alle LO-topper tjener mer enn én million19:03 Henla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53 To mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30 Japans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19 To menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09 Trump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50 – Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53 Krigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32 Ambassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14 Søreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12 Sokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09 Skotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36 Mitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16 Rekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12 Grenseløs grensehandel i påsken14:54 Solskjær nummer to på sparke-listen14:50 Skogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43 Full kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27 Boeings overskudd krymper14:17 Tyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15 Nå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14 Tyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51 Politisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50 Det heter ikke NSB lenger13:27 Brann i Vestfold under kontroll13:22 Sør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22 Kulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44 Vindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24 Innrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06 Tolv drept i eksplosjon i Idlib11:52 Chelsea-manageren må svare for utbrudd11:27 USA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14 Tesla med viktige nyheter i natt11:09 Dagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56 Én kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49 Åpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35 Fortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31 Tottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30 Savnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26 Stor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16 Ikke like ille for XXL som fryktet09:16 Drev butikker – forsynte seg med pengene09:11 Forskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07 Minister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07 FpU vil ha pant på snusbokser08:01 Mistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Skogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25 Guardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11 Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10 Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00 Dette skjer i dag05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Beboerne i Sokndal puster lettet ut05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kim framme i Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52 17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32 Sokndal skole stengt etter storbrann00:31 Brasils ekspresident får redusert straff00:06 Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05 Ektepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48 Ordfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28 USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09 Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08 Eriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08 Økende skogbrannfare på Vestlandet22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna
Siste nytt
21:12PengerNorwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36VerdenBoligblokk i brann i Sør-Sverige20:27NæringslivMassesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24Kultur«Norsk» James Bond-film lanseres torsdag20:13SportDagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49PengerAlle LO-topper tjener mer enn én million19:03Helse og livsstilHenla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53NorgeTo mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30VerdenJapans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19MotorTo menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09PolitikkTrump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50Norge– Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53VerdenKrigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32VerdenAmbassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14PolitikkSøreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12NorgeSokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09PolitikkSkotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36SportMitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16KulturRekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12PengerGrenseløs grensehandel i påsken14:54SportSolskjær nummer to på sparke-listen14:50NorgeSkogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43KulturFull kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27PengerBoeings overskudd krymper14:17PolitikkTyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15NorgeNå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14VerdenTyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51VerdenPolitisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50NorgeDet heter ikke NSB lenger13:27NorgeBrann i Vestfold under kontroll13:22NorgeSør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22KulturKulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44NorgeVindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24NorgeInnrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06VerdenTolv drept i eksplosjon i Idlib11:52SportChelsea-manageren må svare for utbrudd11:27VerdenUSA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14MotorTesla med viktige nyheter i natt11:09PengerDagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56VerdenÉn kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49SportÅpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35NorgeFortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31SportTottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30VerdenSavnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26NorgeStor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16PengerIkke like ille for XXL som fryktet09:16NorgeDrev butikker – forsynte seg med pengene09:11VerdenForskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07VerdenMinister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07PolitikkFpU vil ha pant på snusbokser08:01Helse og livsstilMistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeSkogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28PengerNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25SportGuardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11NorgeNy leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10ReiseTre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00NorgeDette skjer i dag05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeBeboerne i Sokndal puster lettet ut05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKim framme i Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00PolitikkRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08PolitikkBondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35PolitikkYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenMay gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52Verden17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32NorgeSokndal skole stengt etter storbrann00:31VerdenBrasils ekspresident får redusert straff00:06VerdenAfrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05NorgeEktepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48NorgeOrdfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28VerdenUSA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20NorgeSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09NorgeSkogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08SportEriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08NorgeØkende skogbrannfare på Vestlandet22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna
Populært