Meny

LO-økonom om press for privatisering:

– Regjeringen legger seg på rygg for ESA

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– ESA krever mer omorganisering av offentlig virksomhet i Norge, enn det som er krevet av noe EU-land. Regjeringen legger seg på rygg med sin Jeløya-erklæring og mandatet for et utvalg de nedsatte.

Det sier Stein Reegård, som mange år var LOs sjeføkonom og nå er seniorrådgiver med EØS-avtalen som spesiale, til ABC Nyheter.

Han advarer om at regjeringen både med press fra EØS-avtalens overvåkingsorgan ESA og med utredningen de har bestilt om å svekke offentlige virksomheters konkurranseevne mot private aktører, vil gjøre store endringer i det norske samfunnet.

Regjeringen og ESA er opptatt av å fjerne offentlige virksomheters skattefritak og konkursbeskyttelse, garantier, finansieringsmuligheter og kryssubsidiering som offentlige etater eller virksomheter har, der det finnes private aktører på et marked.

I Jeløya-erklæringen varsler regjeringen at de blant annet vil

  • Hindre at offentlige bedrifter gis særfordeler som fører til konkurransevridning.
  • Legge til rette for å la private tilbydere konkurrere om å levere offentlig finansierte tjenester der det er fornuftig.

– Gjør det vanskeligere for offentlig drift

– Er regjeringens Jeløya-plattform en døråpner for ESAs krav om å avvikle det de og regjeringen kaller særfordeler for offentlig virksomhet?

– Ja, den er godt tilpasset ESAs krav, svarer Reegård og legger til:

– Poenget er at i en tid der det satses mye på regelforenkling for privat sektor, skal en gå motsatt vei og vanskeliggjøre å drive offentlig.

Det skal ifølge LO-eksperten skje ved hjelp av nye regnskapsregler og trussel om rettssaker, slik at private lettere kan overta.

– ESA vil at kommune og stat skal omorganisere seg og lage egne selskaper, selv for mindre delvirksomheter. Offentlig virksomhet skal begynne å betale skatt til seg selv, de mister statsgarantien og kan gå konkurs, sier Reegård.

Les også: KrF og Venstre støtter privatisering av jernbanen

– Krever mer enn EU

– Hvor stor forandring kan det bli i samfunnet av at offentlig virksomhet ikke skal få drive som før der de konkurrer med private virksomheter, når det finnes private aktører på nær sagt alt, fra helse til barnehager, skoler, barnevern og fengselsvesen?

– Selv om dette starter i det små, er det slik at så å si all offentlig virksomhet kan drives av private aktører. Og det er jo hensikten for noen. Vi hadde en kommune i Danmark, Farum, hvor borgermesteren satt alene igjen i et rådhus som var privatisert, svarer Reegård.

– ESA krever jo mer omorganisering av norsk offentlig sektor enn det som hittil er krevet av noe EU-land, legger han til.

Graver: – Potensiell undergraving

Reegård sitter selv i utvalget ledet av professor Einar Hjelmeng, som om kort tid vil levere en delt innstilling om hvordan konkurransen mellom private og offentlige virksomheter skal skjerpes.

Han har tidligere uttalt seg kritisk i Klassekampen om mandatet til utvalget, der også NHO, Virke og andre organisasjoner er representert.

Reegård får støtte fra professor Hans Petter Graverved ved institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo.

– Dersom man gjør kommunen til et rettssubjekt som skal ha markedsmessige betingelser, med det det medfører av endrede lånevilkår, konkursgaranti og beskatning, snakker vi om store strukturelle endringer av offentlig sektor. Det er en potensiell undergraving av måten vi organiserer offentlig sektor på og en kommersialisering av sosial- og velferdsmessig virksomhet, sier han til Klassekampen.

ESA har fått mange klager

Direktør for konkurranse og statsstøtte ved EFTAs overvåkingsorgan ESA, Gjermund Mathisen, er slett ikke enig med Reegård og Graver.

Han avviser overfor ABC Nyheter at kravene gjelder så mange tjenester som Reegård frykter, og viser til at Finland har gjennomført tilsvarende omlegging som ESA ønsker.

– Vi venter nå på utredningen fra utvalget ledet av Hjelmeng. Så skal vi studere den utredningen vi var enig med norske myndigheter om å gjennomføre før vi fortsetter vår saksbehandling. Deretter skal vi vurdere hva våre neste skritt blir, sier han til ABC Nyheter.

– Hvordan oppsto saken?

– Ved at vi gjennom en del år har mottat mange klager og uformelle henvendelser fra næringsliv, særlig fra små og mellomstore bedrifter, som opplever at det er vanskelig for dem å konkurrere med kommuners og andre offentlige instansers næringsdrift, forteller Mathisen.

– Kommuner er unntatt fra skatteplikt, også når de driver næringsvirksomhet i konkurranse med private, legger han til.

Vil ikke privatisere alt

– Men nesten all offentlig virksomhet skjer nå på områder som også har private bedrifter. Betyr det at så å si alle offentlige etater og virksomheter må skilles ut i egne selskaper?

– Nei. Det avgjørende er om kommuner eller andre driver næringsvirksomhet i statsstøttereglenes forstand. For eksempel er ikke det offentlige helsetilbudet eller driften av fengsel statsstøttevirksomhet, selv om det finnes private tilbydere, klargjør Mathisen.

LO-økonom Reegard sier at ingen land i EU er utsatt for så vidtgående krav til reformer av offentlig sektor.

– Er resonnementet gjennomført i noe EU-land i den utstrekning dere ønsker?

– Land er forskjellig organisert. Det er ulikt i hvilken utstrekning kommuner får drive næringsvirksomhet, svarer ESA-direktør Mathisen.

– Et land som ikke er helt ulikt Norge, er Finland. Der har det blitt gjennomført regler som krever utskilling i egne foretak av næringsvirksomhet som kommuner, sier han.

– Ikke som ESA mot Norge

Stein Reegård legger ikke like stor vekt på parallellen til Finland.

– EU-kommisjonen har vært opptatt av tilsvarende problemstillinger, men da mer spesifikke enkeltsaker. Det medførte at Finland etablerte en «bolagiseringsplikt» rettet mot mer utpreget næringsvirksomhet som kan påvirke konkurransesituasjon i relevante markeder, kommenterer han uttalelsen fra ESA-direktør Gjermund Mathisen.

– Rekkevidden av dette er åpenbart mindre generelt enn ESA-kravet overfor Norge, hevder Reegård.

– Løsningen ble heller ikke formulert direkte av EU, men etablert av finske myndigheter også ut fra nasjonale hensyn. Siden ordningen er ganske ny, er det heller ikke grunnlag for å si at den gir mer selskapsutskilling enn det Norge allerede har foretatt.

– Det er også for EU-landene utenfor Norden bare påvist et fåtall enkeltsaker der det er gjort inngrep som følge av skatteunntaket og statsgarantien, og ikke overfor hele offentlig sektor som ESA foreslår i saken mot Norge, sier LO-økonomen.

Artikkelen er oppdatert med Reegårds kommentar til ESAs uttalelse.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:22 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo
Siste nytt
01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:22NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo
Populært