Meny

– 10-1 til FrP mot Venstre i oljesaken

Per Espen Stoknes, som tar over for Une Bastholm mens hun er i permisjon. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
MDGs Per Espen Stoknes mener FrP tok Venstre i håndbak om oljeutvinning.

«Skandale» og «oljesvart» er miljøorganisasjoners reaksjon på Terje Søviknes (Frp) sin lisensbonanza satt i gang dagene etter regjeringsforhandlingene.

– Terje Søviknes fikk vist fram til FrPs kjernevelgere at det fortsatt er tut og kjør i oljeutvinningen. Venstre har solgt seg for å bli sittende i fire nye år som garantist for Søviknes sin maniske oljebegeistring, sier Per Espen Stoknes, BI-lektor og MDGs vara for Une Aina Bastholm på Stortinget.

178 tillatelser utdelt og på høring

I regjeringsforhandlingene fikk Venstre gjennom å frede havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) i perioden 2017-2021, samt å ikke iverksette petroleumsvirksomhet ved Jan Mayen, iskanten, Skagerak og Mørefeltene.

Les også: Fylkesledere mener Venstre fikk for liten uttelling

Imidlertid, dagen etter at de blågrønne ble enige om å danne regjering, sendte olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) 103 utvinningstillatelser ut på høring , flere av dem i Barentshavet. Like etter tildelte Oljedirektoratet rekordmange utvinningstillatelser, 75, noen av dem få kilometer utenfor kysten av Møre og Romsdal. 

Her er noen av utvinningstillatelsene utenfor Mørekysten. Foto: Oljedirektoratet

I tillegg pågår det som kalles 24. konsesjonsrunde, der helt nye leteområder blir åpnet opp.

– Frp tok Venstre i håndbak ved å kjøre ut alle lisensene samtidig. Venstre kan ikke gå tilbake til forhandlingsbordet nå, sier Stoknes.

Tviler på lønnsomheten

– Var det ikke verdt det fra et miljøperspektiv, mot å verne LoVeSe, synes du?

– Nei. Vern av LoVeSe var fikenbladet for Venstre. Det å verne LoVeSe har ingen reell betydning for regjeringen fordi det fortsatt er tvil om det økonomisk sett lønner seg å utvinne olje i disse områdene. Her var FrP flinke og tok innersvingen på Venstre. De fikk Venstre til å grønnvaske FrPs politikk, sier Stoknes.

 Oljefondet: Finansielle vurderinger bak råd om oljekutt

– Kan Norge bli økonomisk  fremgangsrike uten oljen?

– På kort sikt ser det godt ut for oljenæringen. Oljeprisen er på vei opp. Men tildelingene i dag vil betyr at dine og mine penger går til overinvesteringer i oljeinfrastruktur som først begynner å monne etter 2030, når det er ventet at etterspørselen etter olje synker. Økonomisk sett burde vi fase ut subsidiene og bruke ressursene på å utvikle en konkurransedyktig grønn økonomi. Det vet jeg Venstre egentlig også er opptatte av, sier han.

– Avgjort før konferansen

ABC Nyheter har foreløpig ikke klart å få tak i Venstres ferske klima- og miljøminister Ola Elvestuen. Men til NRK sier han at han ikke er enig i at regjeringens utlysning bryter med Venstres mål om verne sårbare områder fra oljevirksomhet. Han sier også at denne ukas tildelinger ble avgjort før Venstre kom i regjering, og at feltene sendt ut på høring skal vurderes i lys av høringssvarene som kommer inn.

Les også:  Jubel over oljeråd fra Norges Bank

Bellona er lite begeistret.

– Det er uhørt om de øker trykket mot Barentshavet for å kompensere for vernet av havområdene ved Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er en skandale om et parti som kaller seg grønt vil tillate boring i så sårbare områder, mener Bellonas Arktis-rådgiver, Sigurd Enge.

Populært