– 10-1 til FrP mot Venstre i oljesaken

Per Espen Stoknes, som tar over for Une Bastholm mens hun er i permisjon.
Per Espen Stoknes, som tar over for Une Bastholm mens hun er i permisjon. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

MDGs Per Espen Stoknes mener FrP tok Venstre i håndbak om oljeutvinning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Skandale» og «oljesvart» er miljøorganisasjoners reaksjon på Terje Søviknes (Frp) sin lisensbonanza satt i gang dagene etter regjeringsforhandlingene.

– Terje Søviknes fikk vist fram til FrPs kjernevelgere at det fortsatt er tut og kjør i oljeutvinningen. Venstre har solgt seg for å bli sittende i fire nye år som garantist for Søviknes sin maniske oljebegeistring, sier Per Espen Stoknes, BI-lektor og MDGs vara for Une Aina Bastholm på Stortinget.

178 tillatelser utdelt og på høring

I regjeringsforhandlingene fikk Venstre gjennom å frede havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) i perioden 2017-2021, samt å ikke iverksette petroleumsvirksomhet ved Jan Mayen, iskanten, Skagerak og Mørefeltene.

Les også: Fylkesledere mener Venstre fikk for liten uttelling

Imidlertid, dagen etter at de blågrønne ble enige om å danne regjering, sendte olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) 103 utvinningstillatelser ut på høring , flere av dem i Barentshavet. Like etter tildelte Oljedirektoratet rekordmange utvinningstillatelser, 75, noen av dem få kilometer utenfor kysten av Møre og Romsdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Her er noen av utvinningstillatelsene utenfor Mørekysten. Foto: Oljedirektoratet
Her er noen av utvinningstillatelsene utenfor Mørekysten. Foto: Oljedirektoratet

I tillegg pågår det som kalles 24. konsesjonsrunde, der helt nye leteområder blir åpnet opp.

– Frp tok Venstre i håndbak ved å kjøre ut alle lisensene samtidig. Venstre kan ikke gå tilbake til forhandlingsbordet nå, sier Stoknes.

Tviler på lønnsomheten

– Var det ikke verdt det fra et miljøperspektiv, mot å verne LoVeSe, synes du?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei. Vern av LoVeSe var fikenbladet for Venstre. Det å verne LoVeSe har ingen reell betydning for regjeringen fordi det fortsatt er tvil om det økonomisk sett lønner seg å utvinne olje i disse områdene. Her var FrP flinke og tok innersvingen på Venstre. De fikk Venstre til å grønnvaske FrPs politikk, sier Stoknes.

Oljefondet: Finansielle vurderinger bak råd om oljekutt

– Kan Norge bli økonomisk fremgangsrike uten oljen?

– På kort sikt ser det godt ut for oljenæringen. Oljeprisen er på vei opp. Men tildelingene i dag vil betyr at dine og mine penger går til overinvesteringer i oljeinfrastruktur som først begynner å monne etter 2030, når det er ventet at etterspørselen etter olje synker. Økonomisk sett burde vi fase ut subsidiene og bruke ressursene på å utvikle en konkurransedyktig grønn økonomi. Det vet jeg Venstre egentlig også er opptatte av, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Avgjort før konferansen

ABC Nyheter har foreløpig ikke klart å få tak i Venstres ferske klima- og miljøminister Ola Elvestuen. Men til NRK sier han at han ikke er enig i at regjeringens utlysning bryter med Venstres mål om verne sårbare områder fra oljevirksomhet. Han sier også at denne ukas tildelinger ble avgjort før Venstre kom i regjering, og at feltene sendt ut på høring skal vurderes i lys av høringssvarene som kommer inn.

Les også: Jubel over oljeråd fra Norges Bank

Bellona er lite begeistret.

– Det er uhørt om de øker trykket mot Barentshavet for å kompensere for vernet av havområdene ved Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er en skandale om et parti som kaller seg grønt vil tillate boring i så sårbare områder, mener Bellonas Arktis-rådgiver, Sigurd Enge.