
– 10-1 til FrP mot Venstre i oljesaken

MDGs Per Espen Stoknes mener FrP tok Venstre i håndbak om oljeutvinning.
«Skandale» og «oljesvart» er miljøorganisasjoners reaksjon på Terje Søviknes (Frp) sin lisensbonanza satt i gang dagene etter regjeringsforhandlingene.
– Terje Søviknes fikk vist fram til FrPs kjernevelgere at det fortsatt er tut og kjør i oljeutvinningen. Venstre har solgt seg for å bli sittende i fire nye år som garantist for Søviknes sin maniske oljebegeistring, sier Per Espen Stoknes, BI-lektor og MDGs vara for Une Aina Bastholm på Stortinget.
178 tillatelser utdelt og på høring
I regjeringsforhandlingene fikk Venstre gjennom å frede havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) i perioden 2017-2021, samt å ikke iverksette petroleumsvirksomhet ved Jan Mayen, iskanten, Skagerak og Mørefeltene.
Les også: Fylkesledere mener Venstre fikk for liten uttelling
Imidlertid, dagen etter at de blågrønne ble enige om å danne regjering, sendte olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) 103 utvinningstillatelser ut på høring , flere av dem i Barentshavet. Like etter tildelte Oljedirektoratet rekordmange utvinningstillatelser, 75, noen av dem få kilometer utenfor kysten av Møre og Romsdal.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen
I tillegg pågår det som kalles 24. konsesjonsrunde, der helt nye leteområder blir åpnet opp.
– Frp tok Venstre i håndbak ved å kjøre ut alle lisensene samtidig. Venstre kan ikke gå tilbake til forhandlingsbordet nå, sier Stoknes.
Tviler på lønnsomheten
– Var det ikke verdt det fra et miljøperspektiv, mot å verne LoVeSe, synes du?
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Nei. Vern av LoVeSe var fikenbladet for Venstre. Det å verne LoVeSe har ingen reell betydning for regjeringen fordi det fortsatt er tvil om det økonomisk sett lønner seg å utvinne olje i disse områdene. Her var FrP flinke og tok innersvingen på Venstre. De fikk Venstre til å grønnvaske FrPs politikk, sier Stoknes.
Oljefondet: Finansielle vurderinger bak råd om oljekutt
– Kan Norge bli økonomisk fremgangsrike uten oljen?
– På kort sikt ser det godt ut for oljenæringen. Oljeprisen er på vei opp. Men tildelingene i dag vil betyr at dine og mine penger går til overinvesteringer i oljeinfrastruktur som først begynner å monne etter 2030, når det er ventet at etterspørselen etter olje synker. Økonomisk sett burde vi fase ut subsidiene og bruke ressursene på å utvikle en konkurransedyktig grønn økonomi. Det vet jeg Venstre egentlig også er opptatte av, sier han.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Avgjort før konferansen
ABC Nyheter har foreløpig ikke klart å få tak i Venstres ferske klima- og miljøminister Ola Elvestuen. Men til NRK sier han at han ikke er enig i at regjeringens utlysning bryter med Venstres mål om verne sårbare områder fra oljevirksomhet. Han sier også at denne ukas tildelinger ble avgjort før Venstre kom i regjering, og at feltene sendt ut på høring skal vurderes i lys av høringssvarene som kommer inn.
Les også: Jubel over oljeråd fra Norges Bank
Bellona er lite begeistret.
– Det er uhørt om de øker trykket mot Barentshavet for å kompensere for vernet av havområdene ved Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er en skandale om et parti som kaller seg grønt vil tillate boring i så sårbare områder, mener Bellonas Arktis-rådgiver, Sigurd Enge.