Meny

Her er Trumps helseattest

President Donald Trump hilser på Det hvite hus' lege Ronny Jackson. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix
Presidenten gjennomgikk blant annet en rask screening for å påvise lettere kognitive forstyrrelser.

Tirsdag ble helseattesten fra Trumps lege offentliggjort.

«Presidentens generelle helse er utmerket. Hans kardiologiske ytelse under den fysiske testen er veldig god. Han nyter av de betydelige helsefordelene som stammer fra avhold fra tobakk og alkohol. Vi diskuterte dietten, treningen og slanking. Han vil ha nytte av en diett som er lavere på fett og karbohydrater av rutinemessig trening. Han har en historie med forhøyet kolesterol og er i dag på en lav dose Rosuvastatin. For å fortsatt redusere hans kolesterolnivåer og redusere risiko for hjertet, kommer vi til å øke dosen», skriver hans lege Ronny L. Jackson, som også er kontreadmiral.

Spørsmål ved Trumps helse 

Fra sammendraget av Donald Trumps helse.

Flere eksperter har det siste året stilt spørsmål ved Trumps mentale helse, noe også en rekke av presidentens medarbeidere gjør i boken «Fire and Fury: Inside the Trump White House».

Overfor forfatteren Michael Wolff beskrives Trump som ustabil, glemsk, egenrådig og uvillig til å lytte til råd eller sette seg inn i saker før han skråsikkert uttaler seg eller langer ut mot politiske motstandere i sterkt nedsettende Twitter-meldinger.

USAs president gjennomgikk en kognitivt test ved navn «Montreal Cognitive Assessment».

Reaksjon:   Norsk psykologiprofessor kritisk til Trumps kognitive helsetest

Testen er designet som et raskt screeningsinstrument for lettere kognitive forstyrrelser. Det gir mål på ulike kognitive områder: oppmerksomhet og konsentrasjon, eksekutive funksjoner, hukommelse, språk, visuokonstruktive ferdigheter, abstrakt tenkning, regneferdigheter og orientering.

Det tar ca. 10 minutter å gjennomføre MoCA. Maksimal skåre er 30 poeng, men en skåre på 26 eller over regnes som normalt, ifølge mocatest.org.

Presidenten fikk topp score.

 – Alle data tyder på at presidenten er frisk og at han vil fortsette å være det i hele presidentperioden, sa Jackson da han gikk gjennom resultatene fra Trumps helsesjekk for pressen i Washington tirsdag.

– Det er ingen tegn til at han har noen form for kognitive problemer, framholdt legen, som også avslørte at det var Trump selv som ba om den kognitive testen.

Testen er blitt gjennomført etter at Trump er blitt beskrevet som stadig mer glemsk i boka «Fire and Fury» av journalisten Michael Wolff.

Aktuelt:  USA-ekspert: – Jeg har aldri vært så skamfull som nå

«Stabilt geni»

Boka gir et bilde av en mann som er uegnet til å være USAs president, noe Wolff hevder alle Trumps medarbeidere er klar over. Det fikk Trump til å rykke ut på Twitter og forsikre at han er mentalt stabil, veldig intelligent og et «veldig stabilt geni».

Ifølge legen er det imidlertid svært sannsynlig at Trump vil kunne fullføre sine fire år som president uten «medisinske problemer».

Jackson omtaler også Trumps fysiske helse som utmerket, og viser blant annet til alt var normalt under hjerteundersøkelsen. Rytmen var jevn og det var ingen ulyder.

Aktuelt:   Sinnet vokser: – Nasjonen er er i ferd med å gå bakover

Høyt kolesterol

Den offisielle helsesjekken, som er Trumps første siden han ble president, ble gjennomført ved militærsykehuset Walter Reed fredag. Den viste også at Trump har et blodtrykk på 122 over 74, og at kolesterolnivået er høyere enn anbefalt.

Trump var 70 år da han inntok Det hvite hus, noe som gjorde ham til den eldste personen som noen gang er valgt til USAs president. I dag er han 71 år.

Populært