Meny

Professor kritisk til Trumps kognitive helsetest

Mange mente Donald Trump sin engelsk var dårligere enn Erna Solbergs under deres møte i Det hvite hus. Foto: Jim Watson / AFP / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvis Trump hadde feilet i den kognitive testen han tok, ville han heller ikke ha funnet døren til Det hvite hus, sier psykologiprofessor.

Ifølge Trumps lege, Johnny R. Jackson, ønsket president Donald Trump selv at en kognitiv test skal inkluderes i hans helsesjekk, etter at 75 leger krevde det samme.

Testen er blitt gjennomført etter at Trump i boka «Fire and Fury» er blitt beskrevet som stadig mer ustabil, glemsk, egenrådig og uvillig til å lytte til råd eller sette seg inn i saker før han skråsikkert uttaler seg.

USAs president gjennomgikk en kognitiv test ved navn « Montreal Cognitive Assessment», såkalt MoCA-test.

Les et mer utfyllende sammendrag av vurderingen her

Imidlertid vil ikke denne testen i seg selv avsløre lettere demens eller personlighetsforstyrrelser. Det bekrefter professor emeritus i klinisk psykologi ved Universitetet i Oslo, Svenn Torgersen.

– Hvis Trump hadde feilet i den kognitive testen, ville han heller ikke ha funnet inngangsdøren til Det hvite hus. Trump ville aldri ha blitt president. Hvis man feiler i den testen, er man som regel i en slik tilstand at testen knapt er nødvendig, sier Torgersen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Her er et eksempel på en norsk variant av testen som Donald Trump tok. Den gir mål på ulike kognitive områder: oppmerksomhet og konsentrasjon, eksekutive funksjoner, hukommelse, språk, visuokonstruktive ferdigheter, abstrakt tenkning, regneferdigheter og orientering. Foto: mocatest.org

Presidenten fikk topp score på testen. Den er designet som et raskt screeningsinstrument for lettere kognitive forstyrrelser.

Bakgrunn: Her er Trumps helseattest

Det tar ca. 10 minutter å gjennomføre en MoCA. Maksimal score er 30 poeng, men en score på 26 eller over regnes som normalt, ifølge mocatest.org.

– Testen ville ha avslørt om Trump var inne i en langt fremskreden demenstilstand. Den har heller ikke noe med personlighetsforstyrrelser å gjøre, sier Torgersen.

Tror ikke Trump er dement

Trump er kjent for å tidvis komme med usammenhengende setninger. Da statsminister Erna Solberg besøkte Trump i USA reagerte psykolog Jeffrey Guterman på at Solberg snakket bedre engelsk enn USAs president.

Torgersen tror ikke dette skyldes lettere demens.

– Donald Trump gidder nok bare ikke å skjerpe seg på dette punktet. Hvis Trump tror at han selv er unik og fremragende, er han hevet over det å ta slike hensyn.

– Det eneste mulige demenstrekket jeg kan observere på Trump er at han ofte gjentar de samme ordene. Men det kan like gjerne være en bevisst gimmick, sier Torgersen.

Aktuelt: USA-ekspert: – Jeg har aldri vært så skamfull som nå

Får kanskje aldri svar

Torgersen har tidligere uttalt at presidenten viser klare narsissistiske trekk.

Psykoterapeut John D. Gartner, som også har undervist psykiatristudenter ved Johns Hopkins University, har uttalt til US News & World Report at «Donald Trump er farlig mentalt syk og uskikket til å være president». Klinisk psykolog Julie Futrell har uttalt til NY Daily News at narsissisme hindrer presidentens evne til å se virkeligheten. Torgersen tror ikke vi noen gang får et definitivt svar.

– Jeg kan ikke si at psykologiske undersøkelser har noen som helst relevans for Donald Trump. Hvis du vet hva du skal testes for, kan du kan lese deg opp på nettet om hvordan du skal svare, sier Torgersen.

– Den eneste måten å avsløre ham på er å følge med på hva han sier og gjør. Etter min mening, hvis han ikke har narsissistiske trekk, så eksisterer ikke fenomenet.

– Kanskje han bare lager litt show?

– Det er mer sannsynlig at han liker å sjokkere. Han er som en kunstner som vifter med egne problemer. Han er klar over måten uttalelsene virker på. For eksempel, ved å si noe ekstremt som svar på boken Fire and Fury, som at han «er et mentalt stabilt geni», sørger han for å ta scenen tilbake.

Uansett mental tilstand er Trumps velgere fortsatt glade i ham. Ifølge en meningsmåling gjort av Morning Consult for Politico ville 82 prosent ha stemt på ham igjen, flere enn de som ville ha gjentatt sin stemme på Hillary Clinton (78 prosent).

Aktuelt: Sinnet vokser: – Nasjonen er er i ferd med å gå bakover

Populært