Romanias statsminister:  – Ungarere skal henges ved siden av flagget sitt

<p>BLÅGUL PROVOKASJON: Det blågule szekler-flagget henger utenfor rådhuset i Mierurea Ciuc (Csikszereda på ungarsk), hovedstaden i Harghita fylke, i juli 2017. Det provoserer Bucuresti.</p>
BLÅGUL PROVOKASJON: Det blågule szekler-flagget henger utenfor rådhuset i Mierurea Ciuc (Csikszereda på ungarsk), hovedstaden i Harghita fylke, i juli 2017. Det provoserer Bucuresti. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Det rumenske styret har et mildt sagt anstrengt forhold til den store ungarske minoriteten i Transylvania. Forrige uke kom statsminister Mihai Tudose med høyt oppsiktsvekkende uttalelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ungarsktalende folkegruppa szeklere i Transylvania har lenge arbeidet for større selvstyre, noe som har provosert myndighetene i Bucuresti voldsomt.

Så voldsomt at statsminister Mihai Tudose forrige uke kom med denne trusselen:

– Jeg har sagt fra at dersom széklerflagget henger på offentlige bygg, vil de selv henge der ved siden av flagget.

Det melder Reuters og andre kilder om Tudoses uttalelse på den private TV-kanalen Realitatea.

Den rammer szeklerne, som siden 1000-tallet har bodd i Transylvania, som inntil første verdenskrig tilhørte Ungarn.

Symbolet på striden er det blågule szeklerflagget, som ABC Nyheter sist sommer observerte på rådhuset i Miercura Ciuk, eller Csikszereda som den ungarsktalende befolkningen på 84 prosent av innbyggerne kaller det.

På den tida var det reist søksmål mot fylket fordi de våget å bruke flagget, side om side med det rumenske og EU-flagget.

Tidligere har spenningene boblet opp også i en lokal øl-strid.

Les: Rumensk øl-krangel får Ungarn til å forby Heinekens røde stjerne

– Skammelige holdninger

Tudoses utspill vakte sterke reaksjoner i Ungarn, der den rumenske ambassadøren ble innkalt til Utenriksdepartementet for å motta en protest.

– Statsminister Mihai Tudoses uttalelse der han truer en nasjonal minoritet og dets representanter med henrettelse, er helt uakseptabel og viser en skammelig tilsidesettelse av europeiske verdier og normer for det 21. århundre, sa den ungarske utenriks- og handelsministeren Péter Szijárto.

Szijarto er for øvrig en av talerne på konferansen Arctic Frontiers i Tromsø neste uke.

Det hører med til historien at NTB mandag denne uka kunne melde at statsminister Tudose går av som statsminister etter at han mistet støtten fra sitt eget sosialdemokratiske parti i en intern maktkamp.

Catalonske tilstander?

Under flaggstriden ligger spenningene som oppsto med Trianon-freden etter 1. verdenskrig. Da fradømte stormaktene Ungarn 2/3 av landets arealer. Anslagsvis 1,4 millioner ungarere havnet dermed i Romania.

DRØMMEN: Det gulblå szeklerflagget smeltet sammen med Ungarns flagg bærer bud om spenninger i Romania. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
DRØMMEN: Det gulblå szeklerflagget smeltet sammen med Ungarns flagg bærer bud om spenninger i Romania. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

I den ungarsktalende befolkningen er det som i Catalonia en kraftig bevegelse for selvstyre. Samtidig vil noen også her gå mer drastisk til verks, ikke med å danne en egen stat, men for å slutte seg til Ungarn.

Det gir seg uttrykk i sånt som aktivistiske szeklerflagg smeltet sammen med det ungarske nasjonalflagget.

Det observerte ABC Nyheter under festivalen i Baile Tusnad ikke langt unna, der den ungarske statsministeren Viktor Orbán hvert år holder en stor og til dels nasjonalistisk tale.

– Det er i interessene til den ungarske minoriteten som lever i Romania, at den ungarske regjeringen alltid har hatt til hensikt å bygge tosidige forhold med Romania bygd på gjensidig respekt, sier utenriksminister Szijárto.

– Dette har blitt møtt med ulikt nivå på gjensidighet fra vekslende rumenske regjeringer, la han til.

Les også: Orbán ønsker sterkt EU-forsvar etter Brexit og vil forsvare Polen i EU

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden