Tsjekkias president kalt for «Putins tøs»

En kvinnelig aktivist fikk hardhendt behandling og ble utvist etter nakenprotest under det tsjekkiske presidentvalget mot presidenten som har gitt støtte både til Vladimir Putin og Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tsjekkias 73 år gamle president Milos Zeman sin nære forhold til Russlands president Vladimir Putin har ikke gått ubemerket hen.

Les også: Omstridt president nervøs før jevnt valg i Tsjekkia

Da Zeman før helgen skulle stemme i presidentvalget som kan sikre ham en ny periode, benyttet Femen-aktivisten Angelina Diash muligheten til å kaste klærne og fortelle verden hva Femen synes om eks-kommunisten. Zeman har sittet ved makten siden 2013.

– Putins tøs! Putins tøs, ropte hun, i det hun løpte ut av folkemengden og viste Zeman sine fordeler.

Hun rakk å komme tett på fjeset til Zeman før livvaktene summet seg, dyttet henne ned i bakken, og satte på håndjern mens hun fikk et kne i ansiktet. Diash ble deretter båret vekk med ansiktet ned.

Spøkte om journalist-drap

Zeman er kjent for å være en alliert av Putin. Zeman misliker EUs sanksjoner mot Russland og har uttalt Putins annektering av Krim burde anerkjennes. I møte mellom de to har Zeman vitset om behovet for å «likvidere» journalister, som Zeman har kalt «gjødsel» og «hyener».

Milos Zeman viste fram "vodka-rifla" med påskriften "for journalister" under en pressekonferanse 20. oktober 2016. Foto: Milos Zemans Facebook-konto
Milos Zeman viste fram "vodka-rifla" med påskriften "for journalister" under en pressekonferanse 20. oktober 2016. Foto: Milos Zemans Facebook-konto

Putin svarte at likvidere er ikke nødvendig, men at det kanskje går an å «redusere» dem.

Les også: Mot seier for "Tsjekkias Trump"

I Russland har flere journalister og kritiske forfattere forsvunnet eller blitt myrdet. Zeman har derfor tonet ned uttalelsen i ettertid.

Imidlertid har han også uttalt at vegetarianere og avholdsmenn burde henrettes.

Milos har i et intervju med Washington Post utvist stolthet over at han var «den eneste europeiske presidenten som støttet Donald Trump under presidentvalget».

Zeman har også kalt islam for «dødens religion» og han tror heller ikke at klimaendringer er menneskeskapte.

Utvist fra Tsjekkia

I et rettsmøte i helgen ble Diash sluppet fri mot å forlate landet innen tre dager, senest 17. januar. Dommeren tok til følge hennes advokats innsigelser om at hun ikke utgjorde en fare for presidenten, men ville få frem et politisk budskap, går det frem av bloggen til Femen. Diash er fra Ukraina.

Zeman tok det selv med godt humør og uttalte at han er «beæret over å være angrepet av et medlem fra Femen-bevegelsen som også har angrepet paven», ifølge AFP.

Leder an i presidentvalget

Zeman fikk rundt 39 prosent av stemmene i helgens presidentvalg. Dermed blir det en ny valgomgang siden ingen av kandidatene sikret seg over 50 prosent av stemmene, skriver NTB.

Han største utfordrer, Jiri Drahos, som er tidligere leder for vitenskapsakademiet i Tsjekkia og regnes som liberal og EU-vennlig, fikk 26,3 prosents oppslutning.

Av de øvrige kandidatene var Pavel Fischer på en fjern tredjeplass med 10,1 prosents oppslutning.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden