Finansråd endret sentralt SSB-referat to dager etter Meyer gikk av

Følg SSB-høringen direkte fra Stortinget i videoen øverst.

Finansråd Hans Henrik Scheel ba om å endre Finansdepartementets referat fra et to måneder gammelt møte med SSB.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens striden mellom Siv Jensen og den avgåtte SSB-sjefen Christine Meyer stod på, ba Scheel om å stryke noen ord og legge til to setninger i referatet.

– Jeg mener endringene gjør at man får galt inntrykk av stor bekymring fra Finansdepartementet og at departementet gir klare signaler om behov for oppfølging, sier SSBs tidligere forskningsdirektør Kjetil Telle til VG. Han var tilstede under møtet referatet kommer fra.

«Normal saksbehandling»

Kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen i Finansdepartementet mener at referatet har vært gjenstand for normal saksbehandling.

– Vi kan ikke se hvordan dette skaper et galt inntrykk av det som skjedde i møtet. Vi mener tvert imot at endringene gjør referatet mer dekkende fordi det tilføyer to forhold som var tema i møtet, men ikke referatført i førsteutkastet, skriver Wålen til VG.

Ifølge Wålen ble utkast til referat sendt til SSB 4. oktober og departementet purret på svar 31. oktober. SSB ga tilbakemelding om at de ikke hadde merknader. Deretter ble referatet sendt til godkjennelse i SSB og internt i Finansdepartementet.

Høring i dag

Klokken 12:30 i dag vil det bli holdt høring i Stortinget om den betente SSB-saken. I oktober i fjor ble det gjort kjent av 25 forskere skulle flyttes fra forskningsavdelingen i SSB, deriblant Erling Holmøy som forsket på hvor mye innvandring koster for Norge.

Konsekvensene av omleggingen skapte bekymring for blant andre finansminister Siv Jensen. 8. oktober eskalerte konflikten da Meyer påstod hun var utsatt for politisk press og nektet å møte Jensen uten advokat. Jensen sa hun ikke hadde tillit til Meyer.

Ble enige om sluttpakke

13. november ble de enige om en sluttpakke og Meyer gikk av som administrerende direktør i SSB.

Under høringen i dag vil Jensen og Meyer få mulighet til å legge frem sin versjon av konflikten.

LES OGSÅ: SSB-høring: – Det blir påstand mot påstand

Personvernpolicy