Kraft fra norske fjell til EU?

LO-forbund i villrede om kraft til norsk kraftkrevende industri

KRAFT OG ACER: Skal strømmen til industri på Vestlandet, eller EU?
KRAFT OG ACER: Skal strømmen til industri på Vestlandet, eller EU? Foto: Statnett

LO-forbundene EL og IT og IndustriEnergi er uenige om kraftkabler til utlandet, men enige om å prioritere kraft til norsk kraftkrevende industri framfor eksport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men vil det bli mulig med Norge innenfor EØS-avtalen og EUs energiunion?

– Det er helt åpenbart at prioritering av kraft til norsk industri ikke vil være mulig med norsk tilslutning til EUs energiunion og energibyrået ACER, og det er nokså klare begrensninger på slikt allerede i EØS-avtalen i dag.

Det sier nestleder Idar Helle i Nei til EU til ABC Nyheter, etter en debatt om utbygging av flere kraftkabler til utlandet, som LO-forbundet EL og IT arrangerte i Oslo tirsdag.

Kan utbygging av flere kraftkabler til utlandet gi så stor kapasitet for eksport, at prisen på strøm til norske forbrukere, og ikke minst kraftkrevende industri vil gå opp og true arbeidsplassene?

Det var temaet for debatten, som splitter LO. EL og IT er for de to nye kraftkablene som er på gang, mens IndustriEnergi, som organiserer de ansatte i industrien, stritter imot.

– Skremmende i debatten

Men det EL og ITs leder Jan Olav Andersen og IndustriEnergis leder Frode Alfheim samlet seg om, uansett antall kabler, er at kraft til norsk industri må prioriteres i framtida.

Det fikk Idar Helle til å reagere:

– Alle gir uttrykk for at dette er spørsmål om prioritering. Men med norsk tilslutning til EUs energiunion og energibyrå ACER, som regjeringen har foreslått for Stortinget, vil kontrollen og prioriteringen av energipolitikken ligge på ACER, sa han.

– Da er det ikke spørsmål om IndustiEnergi, EL og IT eller Arbeiderpartiet ønsker å prioritere norske formål, sa Helle og konkluderte:

– Det er skremmende at debattantene diskuterer på dette premsisset halvannen måned før Stortinget skal behandle tilslutning til ACER.

Regjeringen fremmet 7. november i fjor forslaget om tilslutning til EUs energibestemmelser om naturgass og elektrisitet, inkludert tilslutning til EUs energibyrå ACER.

Les også: Liten folkelig støtte til å la EU-byrået ACER fatte vedtak om norsk kraft

– Er du overbevist om at Norge fritt kan prioritere norsk industri hvis Norge er underlagt EU energipolitikk og deres energibyrå ACER, Jan Olav Andersen?

– Nei, jeg er ikke overbevist om at vi kan gjøre det. Jeg er opptatt av at vi hele tida slåss for et regelverk som gjør det mulig å prioritere norsk industri og mot å begrense handlingsrommet. Vi har stilt en rekke spørsmål til departementet og ACER. Svarene vil være avgjørende for vår stillingstaken til norsk tilslutning til ACER, sier EL og IT-lederen til ABC Nyheter.

– Står og faller muligheten til å prioritere kraft til norsk industri med norsk tilslutning til ACER?

– Egentlig er saken at hele EØS-tilknytninga vår legger sterke begrensninger. Jeg mener de beslutningene som bli fattet om energimarkedet i EU, vil bli avgjørende for oss uavhengig av ACER eller ikke, fordi EØS-avtalen uansett som ligger i bunn, sier Andersen.

Les også: Ap vil satse på kraftforedlende industri - men vil la kraft strømme ut av landet

Industriforbund uten syn på ACER

– Dere sier at dersom det blir problemer med for mye kraftkabler til utlandet, kan det løses med å prioritere strøm til norsk kraftkrevende industri. Hvordan kan det gjøres innenfor en EØS-avtale, Frode Alfheim?

PRIORITERING: Frode Alfheim regner med at norsk kraftbransje ser norsk kraftkrevende industri som så viktig kunde, at de vil prioritere industrien framfor å sende kraft ut gjennom utenlandskabler. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
PRIORITERING: Frode Alfheim regner med at norsk kraftbransje ser norsk kraftkrevende industri som så viktig kunde, at de vil prioritere industrien framfor å sende kraft ut gjennom utenlandskabler. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Jeg tror vi skal bruke mer tid på å vurdere dette her. Det som er avgjørende i forhold til ACER, er at Norge står på det regimet vi har som sikrer norsk eierskap til kraft, og at du har samfunnsmessige aktører. Det er viktig å slå ring om, innleder IndustriEnergi-lederen.

– Så skjer det veldig mye med investeringer i norsk industri nå. Da vil norsk kraftbransje se at industrien blir enda viktigere for dem som kunder. Da tror jeg de vil prioritere dem, fortsetter han.

– Viktige spørsmål i el- og gassmarkedene skal jo reguleres etter ACERs beslutninger hvis Stortinget vedtar tilslutning. Hvordan tror du det slår ut for muligheten til å prioritere kraft nasjonalt til norsk industri?

– Jeg skal ikke spekulere i det. Jeg er opptatt av at vi er nødt til å slå ring om det nasjonale rammeverket for norsk vannkraftproduksjon. Så får vi heller se hva Stortinget gjør i diskusjonen om ACER. Det forholdet skal jeg ikke ta i full bredde nå, svarer Alfheim.

– Har ikke forbundet ditt halvannen måned før Stortingets behandling, noe syn på norsk tilslutning til ACER?

– Vi har ikke noe vedtak for eller imot, forteller Alfheim.

Les også: Høyspent Ap-debatt om milliardtap ved kraftkabler til utlandet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden