Meny

Bare et Ap-landsmøte kan avsette Trond Giske som nestleder

IDYLLEN BRUTT: Her er Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Hadia Tajik og Trond Giske på Arbeiderpartiets landsmøte. Bare et nytt landsmøte kan ifølge vedtektene fjerne nestleder Trond Giske fra sitt verv. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Ledelsen i Arbeiderpartiet signaliserer at de vil behandle spørsmålet om nestleder Trond Giske skal ha tillit eller ikke. Men bakom lurer partivedtektene.

Arbeiderpartiets vedtekter gir ingen andre enn det høyeste organet, landsmøtet, myndighet til å avsette ledende personer, viser en gjennomgang ABC Nyheter har gjort.

Likevel har den indre partiuroen rundt nestleder Trond Giske ført til signaler fra partileder Jonas Gahr Støre, om at han og partisekretær Kjersti Stenseng snart skal avgjøre hvorvidt Giske beholder tilliten eller ikke.

Det skal skje etter en grundig saksbehandling fra deres side.

– Vi skal så raskt det er mulig gjennomgå sakene og gi Giske anledning til å gi sin versjon, og så skal varslerne se de innsigelsene som måtte være, og så er det vår oppgave å konkludere, sa Ap-lederen på en pressekonferanse om Giske-saken tirsdag.

Les også:   Støre ut mot Giskes utspill: – Ingen varsler er å betrakte som falske

Ingen bestemmelse om suspensjon

Men nå bekrefter partiledelsen formalitetene:

– Det stemmer at våre vedtekter ikke har noen slike bestemmelser om suspensjon. I henhold til vedtektene gjøres valg på landsmøtet, skriver Arbeiderpartiets kommunikasjonssjef Ingrid Langerud, i en tekstmelding på spørsmål fra ABC Nyheter.

Dermed kan det se ut til at Ap, dersom de ønsker Giske fjernet fra nestledervervet for godt, må ha hans samtykke til det.

Så langt har han, angivelig etter eget ønske, blitt fritatt inntil videre på ubestemt tid.

Les:   Trond Giske fritas fra vervet som nestleder

Taushet om vedtektene

Partileder Støre ønsker ikke å kommentere hvordan han vil forholde seg til denne siden av vedtektene i den videre behandlingen av Giske-saken.

Partisekretær Kjersti Stenseng har heller ikke besvart spørsmål om det.

Nestleder Hadia Tajik har offentlig gått åpent ut med sin knallharde kritikk av Giske. I spørsmålet om det må et landsmøte til for å fjerne Giske - dersom det blir partiledelsens ønske, er hun taus. Det spørsmålet henviser Tajik ifølge sin pressemedarbeider til Støre og Stenseng å svare på.

Noe de to altså ikke ønsker.

Les også:  

Støre om Giske-rykter: – Jeg graver ikke i andres privatliv

– Illojalitet er ingen god egenskap

Trond Giske kan miste toppverv

Populært