Meny

Støre om Giske-rykter: – Jeg graver ikke i andres privatliv

YOUNGSTORGET (ABC nyheter): Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ikke svare på hva han har visst om Trond Giskes oppførsel før varslingene kom til partiet i desember.

Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte sammen med partisekretær Kjersti Stenseng pressen tirsdag.

– Det har vært krevende, men jeg opplever at vi har fått full støtte for vår håndtering av disse sakene, sa Støre på pressekonferansen klokken 17.15.

Bakgrunn: Støre ut mot Giskes utspill

– Jeg graver ikke i andres privatliv

I desember uttalte leder Jonas Gahr Støre at det i flere år har vært rykter om Giskes liv. 

– Jeg opplevde at Trond Giske for første gang, etter mange år med rykter og omtaler om hans liv - la oss si det slik, nå måtte snakke om det på en måte som forholder seg til realiteter. Han gjorde det på en måte som ... han la seg flat, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRK 22. desember.

– Det er forskjell på rykter og konkrete varslinger. Så jeg aner ikke hva Støre kan ha hørt, sa sentralstyremedlem Lise Christoffersen til ABC Nyheter tirsdag formiddag.

På spørsmål fra ABC Nyheter om hva Støre har visst og om han har snakket om Giske før varslingene, svarte Støre kontant:

– Jeg graver ikke i andres menneskers privatliv. 

– Vi lever våre liv på ulikt vis

– Vi lever våre liv på ulikt vis, jeg blir formell her og sier: folk velger sine liv, men de må følge lover, regler og spilleregler. I Arbeiderpartiet har vi siden 2001 hatt regler om seksuell trakassering. Vi har hatt det sirkulert og minnet om opp gjennom tidene, sa Støre.

Ap-lederen mener det har skjedd en endring i partiet. 

– Jeg opplever også at det har skjedd en betydelig bevisstgjøring de siste fem til ti årene, mye takket være AUF som har tatt grundige runder på dette for å sikre ordentlig samvær mellom yngre og eldre i partiorganisasjonen. Alkohol er et viktig tema, det er viktig å ha et bevisst forhold til. 

– Utover det kan ikke jeg basere mitt syn her på rykter som måtte gå, det er når vi får konkrete saker, la Støre til. 

Partiet tok tirsdag ikke stilling til om Giske kan fortsette. 

På spørsmål om hvem som skal bestemme om Giske skal kunne fortsette som nestleder, svarer Støre følgende:

– Her er det jeg som er sjefen. Jeg tar den beslutningen. Det har sentralstyret støttet.

Aktuelt: Sentralstyremedlem: – Tror ikke på noen kort prosess

 Tidslinje over Giske-saken

Utviklingen i varslingssakene som har dukket opp mot Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske den siste tiden:

* Dagens Næringsliv skrev 7. desember at Anniken Huitfeldt, som leder Aps kvinnenettverk, på et møte i stortingsgruppen skal ha understreket at rykter om seksuell trakassering kan bli misbrukt i interne maktkamper. Overfor NTB har Huitfeldt presisert at hun har sagt at man skal melde fra hvis man hører om seksuell trakassering, ikke spre rykter om det.

* Onsdag 13. desember publiserte Dagens Næringsliv den første saken om at partiledelsen hadde fått «henvendelser om flere saker om oppførselen til Aps nestleder Trond Giske».

* Dagen etter fulgte VG opp med en sak om at SMS-er fra Giske til et AUF-medlem i 2011 hadde skapt intern konflikt i partiet. Det ble presisert at nestlederen ikke var anklaget for trakassering.

* Fredag 15. desember sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRKs Politisk kvarter at ut fra det han hadde lest i avisene, måtte han avvise at Giske hadde opptrådt upassende.

* I et opprop 20. desember advarte flere profiler i Oslo Ap mot en «giftig partikultur».

* 21. desember var Giske i møte med partilederen om varslene. Partiet sendte ut en pressemelding der Giske sterkt beklager sin egen oppførsel. Samme kveld stilte han i Dagsrevyen, der han uttalte: «Jeg tror nok at jeg må innse at jeg ikke har vært meg min oppførsel bevisst nok. Det kan dreie seg om ulikhet i maktforhold, aldersforskjell og sosiale sammenhenger med mye alkohol. Jeg har ikke opptrådt på en måte som er i tråd med de verdiene jeg ønsker å opptre etter».

* Samme kveld ble det kalt inn til et hastemøte i Aps sentralstyre der Støre orienterte om saken.

* Fredag 22. desember kommenterte Støre saken overfor pressen. Han uttalte at han ikke har bedt Giske om å gå, men understreket at tilliten til Giske er svekket og at nestlederen har lite å gå på. Samme dag uttalte flere medlemmer i partiet at de mener Giske må trekke seg fra nestledervervet.

* Samme kveld skrev Ap-nestleder Hadia Tajik på Facebook at hun var blitt kontaktet av flere som har varslet om Giskes oppførsel. – For meg var varslene rystende lesning, både som menneske, nestleder og jurist, skriver Tajik.

* Senere samme kveld skrev Giske på Facebook at han er sykmeldt. – Presset har blitt svært vanskelig å bære. Jeg har i dag mottatt en sykemelding fra min lege, skrev han.

* Lille julaften varslet Støre at han innkaller sentralstyre til møte om Giske-saken. Samtidig varslet han et ekstraordinært landsstyremøte i slutten av januar. Sentralstyremøtet finner sted tirsdag 2. januar klokken 13.

* 1. januar: Støre sier at Trond Giske fritas fra vervet som nestleder i Ap på ubestemt tid. «I lys av den krevende situasjonen partiet står i og sakens karakter er Giske og jeg enig om at han fritas fra vervet som nestleder på ubestemt tid», heter det i en pressemelding fra Støre.

* Samme dag svarer Giske ved å legge ut en melding på Facebook der han skriver at han har meddelt Støre at slik situasjonen er, er det umulig å utøve oppgavene som nestleder i Ap på en god måte. Giske skriver at det er kommet grunnløse og falske varsler, lekket til mediene av anonyme kilder. «Alvorlige anklager er blitt publisert kun basert på anonyme kilder, kommentert som sannheter og spredt i sosiale medier», skriver han.

* 2. januar: Det er møte i Arbeiderpartiets sentralstyre om varslene mot nestleder Trond Giske.

Populært