Meny

Drama på krisemøte

Sentralstyremedlem: – Tror ikke på noen kort prosess

Ap-leder Jonas Gahr Støre (tv) og Aps finanspolitiske talsperson Trond Giske. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Flere i Arbeiderpartiet ønsker «kort prosess» i Giske-saken, men en avklaring kommer trolig ikke etter tirsdagens krisemøte. 

YOUNGSTORGET (ABC Nyheter): Mandag kveld kom nyheten om at Ap-nestleder Trond Giske er fritatt vervet som nestleder på ubestemt tid.

Tirsdag er det møtet i partiets sentralstyre om varslersakene mot Giske. Møtet startet 13:00 og pågår fortsatt. 

Drama på krisemøte: Tajik brøt Støres plan

Ifølge VG skal Ap-nestleder Hadia Tajik ha trosset Jonas Gahr Støres strategi om at varsler ikke skulle leses høyt under møtet.

Ap-nestleder Hadia Tajik (t.v.) har tidligere uttalt at noen av varslene mot hennes nestlederkollega Trond Giske er rystende lesning. Foto: NTB scanpix

Møtet er ennå ikke over, men flere skal ha reagert så sterkt at informasjonen allerede er lekket ut. 

Ifølge avisens kilder skal det være en bevisst strategi fra Tajik for å få sentralstyremøte til å ta stilling til Giskes fremtid. 

ABC Nyheter har ikke fått dette bekreftet fra egne kilder. 

ABC Nyheter har spurt Trond Giskes rådgiver, Bård Flaarønning, om Giske vil kommentere saken. 

I en sms skriver rådgiveren følgende: 

– Trond er sykmeldt og er derfor ikke tilstede på dagens møte eller tilgjengelig for kommentar til pressen. 

– Kan ikke leve lenge med situasjonen

ABC Nyheter har i forkant av møtet snakket med flere i Arbeiderpartiet som ønsker «kort prosess», men det ligger trolig an til en utsettelse av «suspensjonen» av Giske. 

Lise Christoffersen, Buskerud på tur inn til Arbeiderpartiets sentralstyre møte på på Aps partikontor, tirsdag i kjølvannet av varslersakene mot nestleder Trond Giske. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Hadde du spurt meg for et par dager siden hadde jeg forventet en konklusjon fra ledelsen og kort prosess. Nå føler jeg ikke at vi er der, men jeg forventer en grundig gjennomgang av hvordan ledelsen vurderer situasjonen, sier sentralstyremedlem og stortingsrepresentant Lise Christoffersen til ABC Nyheter. 

Hun er likevel klar på partiet «ikke kan leve med situasjonen lenge».

– Det er klart saken påvirker partiet negativt. Vi blir ikke spurt om noe annet, og får ikke drevet med den politikken vi er valgt til å kjempe for. 

– Vi kan ikke holde med på dette lenge, legger Christoffersen til. 

Til NRK sa Jonas Gahr Støre tirsdag morgen at partiet ikke kan konkludere før alle sakene er gjennomgått.

På spørsmål om hvordan han stiller seg til at flere i partiet mener at de allerede nå har nok informasjon til å konkludere i saken om nestlederen, var Støres svar kort og konsist.

– Da vet de ikke alt.

Bakgrunn:   Giske opprørt: – Grunnløse og falske varsler

– Mange år med rykter

I desember uttalte leder Jonas Gahr Støre at det i flere år har vært rykter om Giskes liv. 

 Tidslinje over Trond Giskes politiske liv

1992-1996: Leder av AUF. Under Giskes ledelse snur AUF og sier nei til EU.

1997: Valgt inn på Stortinget som representant for Sør-Trøndelag. Medlem av finanskomiteen.

2000-2001: Kirke-, utdannings- og forskningsminister i Stoltenberg I-regjeringen.

2001-2005: Stortingsrepresentant. Andre nestleder i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen.

2005-2009: Kultur- og kirkeminister i Stoltenberg II-regjeringen (de rødgrønne).

2009-2013: Næringsminister.

2015: Valgt til nestleder på Arbeiderpartiets landsmøte sammen med Hadia Tajik.

1. januar 2018: Fratrer nestledervervet på ubestemt tid etter anklager om upassende oppførsel mot flere kvinner.

– Jeg tror ikke det har skjedd før at en partileder har gitt den typen offentlig kritikk til en nestleder, men det var nødvendig. Jeg opplevde at Trond Giske for første gang, etter mange år med rykter og omtaler om hans liv - la oss si det slik, nå måtte snakke om det på en måte som forholder seg til realiteter. Han gjorde det på en måte som ... han la seg flat, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRK 22. desember. 

Det skjedde dagen etter Trond Giske beklaget i Dagsrevyen. 

Sentralstyremedlem Lise Christoffersen sier hun selv aldri har hørt rykter. 

– Det er forskjell på rykter og konkrete varslinger. Så jeg aner ikke hva Støre kan ha hørt, sier hun.

Christoffersen mener det er vanskelig å si at partiledelsen kunne tatt opp ryktene om Giske tidligere slik at saken ikke hadde eskalert og rammet partiet. 

ABC Nyheter har tirsdag forsøkt å få en kommentar fra Støre om hva han har visst, og om han noen gang har tatt opp ryktene med Giske. 

Kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiet, Camille Ryste, skriver i en e-post til ABC Nyheter at Støre ikke har anledning til å svare på spørsmål før etter sentralstyret tirsdag. 

 Tidslinje over Giske-saken

Utviklingen i varslingssakene som har dukket opp mot Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske den siste tiden:

* Dagens Næringsliv skrev 7. desember at Anniken Huitfeldt, som leder Aps kvinnenettverk, på et møte i stortingsgruppen skal ha understreket at rykter om seksuell trakassering kan bli misbrukt i interne maktkamper. Overfor NTB har Huitfeldt presisert at hun har sagt at man skal melde fra hvis man hører om seksuell trakassering, ikke spre rykter om det.

* Onsdag 13. desember publiserte Dagens Næringsliv den første saken om at partiledelsen hadde fått «henvendelser om flere saker om oppførselen til Aps nestleder Trond Giske».

* Dagen etter fulgte VG opp med en sak om at SMS-er fra Giske til et AUF-medlem i 2011 hadde skapt intern konflikt i partiet. Det ble presisert at nestlederen ikke var anklaget for trakassering.

* Fredag 15. desember sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRKs Politisk kvarter at ut fra det han hadde lest i avisene, måtte han avvise at Giske hadde opptrådt upassende.

* I et opprop 20. desember advarte flere profiler i Oslo Ap mot en «giftig partikultur».

* 21. desember var Giske i møte med partilederen om varslene. Partiet sendte ut en pressemelding der Giske sterkt beklager sin egen oppførsel. Samme kveld stilte han i Dagsrevyen, der han uttalte: «Jeg tror nok at jeg må innse at jeg ikke har vært meg min oppførsel bevisst nok. Det kan dreie seg om ulikhet i maktforhold, aldersforskjell og sosiale sammenhenger med mye alkohol. Jeg har ikke opptrådt på en måte som er i tråd med de verdiene jeg ønsker å opptre etter».

* Samme kveld ble det kalt inn til et hastemøte i Aps sentralstyre der Støre orienterte om saken.

* Fredag 22. desember kommenterte Støre saken overfor pressen. Han uttalte at han ikke har bedt Giske om å gå, men understreket at tilliten til Giske er svekket og at nestlederen har lite å gå på. Samme dag uttalte flere medlemmer i partiet at de mener Giske må trekke seg fra nestledervervet.

* Samme kveld skrev Ap-nestleder Hadia Tajik på Facebook at hun var blitt kontaktet av flere som har varslet om Giskes oppførsel. – For meg var varslene rystende lesning, både som menneske, nestleder og jurist, skriver Tajik.

* Senere samme kveld skrev Giske på Facebook at han er sykmeldt. – Presset har blitt svært vanskelig å bære. Jeg har i dag mottatt en sykemelding fra min lege, skrev han.

* Lille julaften varslet Støre at han innkaller sentralstyre til møte om Giske-saken. Samtidig varslet han et ekstraordinært landsstyremøte i slutten av januar. Sentralstyremøtet finner sted tirsdag 2. januar klokken 13.

* 1. januar: Støre sier at Trond Giske fritas fra vervet som nestleder i Ap på ubestemt tid. «I lys av den krevende situasjonen partiet står i og sakens karakter er Giske og jeg enig om at han fritas fra vervet som nestleder på ubestemt tid», heter det i en pressemelding fra Støre.

* Samme dag svarer Giske ved å legge ut en melding på Facebook der han skriver at han har meddelt Støre at slik situasjonen er, er det umulig å utøve oppgavene som nestleder i Ap på en god måte. Giske skriver at det er kommet grunnløse og falske varsler, lekket til mediene av anonyme kilder. «Alvorlige anklager er blitt publisert kun basert på anonyme kilder, kommentert som sannheter og spredt i sosiale medier», skriver han.

* 2. januar: Det er møte i Arbeiderpartiets sentralstyre om varslene mot nestleder Trond Giske.

Giske: – Falske varsler

Dette skrev Trond Giske selv på Facebook i går kveld:

– Jeg har i dag meddelt partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng at slik situasjonen er, ser jeg det som umulig å utøve oppgavene som nestleder i Arbeiderpartiet på en god måte. I samråd med partilederen har jeg derfor kommet til at jeg vil tre tilbake fra denne oppgaven på ubestemt tid. Dette vil bli meddelt sentralstyret i et brev, skrev Giske.

Han skrev videre at en «grundig behandling innebærer også at jeg får legge fram min versjon.»

– Det er kommet flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider. Disse har systematisk vært lekket til mediene, Alvorlige anklager er blitt publisert kun basert på anonyme kilder, kommentert som sannheter, og spredt i sosiale medier. Dette har gjort min og andres situasjon svært vanskelig, og undergraver også tryggheten til reelle varslere, skrev Ap-nestlederen. 

Sentralstyremøtet vil bli fulgt av et ekstraordinært landsstyremøte i slutten av januar.

Partileder Jonas Gahr Støre t.v, partisekretær Kjersti Stenseng, Hadia Tajik og Trond Giske på Arbeiderpartiets landsmøte. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Populært