Etter jordstriden i Orkdal:Sp vil frata kommunene myndighet i jordvernsaker

Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Orkdal ønsker Sp med ordfører Oddbjørn Bang i spissen å bygge ned 110 dekar kornarealer med industri. Det får stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) til å gå inn for nasjonal forvaltning av matjord heretter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag meldte ABC Nyheter at Orkdal kommune holder pusten. Etter en saksbehandling der jordvern ble satt til side både i kommunen, i Sør-Trøndelag fylkesting mot fylkesrådmannens råd og hos den statlige Fylkesmannen - også her mot fagetatens råd, fikk Rema 1000-eide selskapet Norsk Kylling tilbud om tomt på en diger kornåker.

Arealet Furumokjela dreier seg om 110 dekar god åker og 20 dekar nasjonalt utryddingstruet naturtype, nemlig krokelver.

Norsk Kylling har også tilbud om å etablere sin nye fabrikk i Malvik, på et areal som ikke er kontroversielt for jordvern og naturverdier.

Selskapets styre gjorde sitt valg torsdag og offentliggjør resultatet på et allmøte klokka 14.30 fredag.

Les også: Orkdal-politikere sier ja til ny Norsk Kylling-fabrikk på kornarealer og truet natur

– Skulle ønske Sp-politikere satte jorda først

Uansett utfall kommer Senterpartiets holdning til jordvern i et underlig lys. Vedtaket i Orkdal kommune skjedde med full støtte fra hele Senterpartiets gruppe i kommunestyret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Senterpartiet er veldig klart for vern av dyrka og dyrkbar jord i sine programmer. Hva da når partiets lokalpolitikere foretrekker arbeidsplasser framfor bevaring av kornåkre?

– Jeg skulle ønske at våre lokalpolitikere alltid satte jorda først. Så forstår jeg at avveiningen mellom jordvern og et stort antall arbeidsplasser er kjempevanskelig for en ordfører å si nei til, sier Senterpartiets leder av Stortingets næringskomité, Geir Pollestad, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er derfor vi mener at jordvern er en nasjonal ressurs og må ha en nasjonal forvaltning, legger han til.

– Ikke lokalpolitikernes rett

– Er jordvern dermed ett område der Senterpartiet ikke ønsker å gi kommuner myndighet?

– Jeg mener lokaldemokratiet ikke omfatter retten til å ødelegge livsgrunnlaget for kommende generasjoner. Vi ønsker å begrense lokalmyndighetenes mulighet til å legge industri og bolig på dyrka mark. Stortinget har satt et mål på maksimum 4000 dekar i året som skal bygges ned, svarer Geir Pollestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I denne saken mener jeg at Fylkesmannen har svikta ved ikke å stoppe prosjektet. Og jeg antar det henger sammen med at signaler som kommer fra statsråd Jon Georg Dale, ikke har vært tydelige nok, fortsetter han.

I 2015 ønsket landbruks- og matministeren et mindre ambisiøst mål for jordvern enn det Stortinget gikk inn for.

Les også: Hele Stortinget vil ha mer jordvern enn landbruksministeren

Forståelig eller uforståelig?

Landbrukssjefen hos Fylkesmannen endret sitt råd fra ja til nei til nedbyging av Furumokjela, som følge av at Stortinget i november 2015 skjerpet sin jordvernpolitikk.

– At Fylkesmannen ikke har fulgt rådet hans landbrukssjef har gitt, kan være ganske uforståelig. Men det kan også være tegn på at signaler sendt fra statsråden ikke har vært tydelige nok, sier Pollestad.

Få timer før Norsk Kyllings avgjørelse blir kjent, påpeker han at selskapet har alternativer.

– For Norsk Kylling vil det være et stort omdømmemessig problem hvis de helt unødvendig bygger ned et så stort område med dyrka mark. Norsk Kylling eies av Rema 1000. Rema 1000 bør her ta samfunnsansvar. De lever av å selge mat. De bør ikke bygge ned muligheten til å produsere mat, sier Geir Pollestad.