Utenriksminister Søreide protesterer på Argentinas utestengelse fra WTO

MØTER ARGENTINA: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide vil i dag uttrykke misnøye med Argentinas utestengelse av frivillige organisasjoner fra WTOs ministermøte i Buenos Aires.
MØTER ARGENTINA: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide vil i dag uttrykke misnøye med Argentinas utestengelse av frivillige organisasjoner fra WTOs ministermøte i Buenos Aires. Foto: Asgeir Spange Brekke / Forsvarsdepartementet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide vil i dag beklage overfor den argentinske ambassadøren til WTO at landet utestenger frivillige organisasjoner fra WTO-toppmøtet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi beklager den argentinske beslutningen om å avregistrere og nekte innreise for flere NGO-deltakere inkludert Petter Titland, leder av Attac Norge. Vi mener dialog med sivilsamfunnet er en viktig del av internasjonalt samarbeid også i WTO. Argentinas beslutning er uheldig og sender et galt signal.

Det skriver kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i Utenriksdepartementet på spørsmål fra ABC Nyheter om hva Norge gjør med at Attac Norges leder Petter Slaatrem Titland resolutt ble kastet ut av flyplassen i Buenos Aires og satt på fly til Brasil.

Det skjedde for å forhindre at han deltar under ministermøtet i Verdens handelsorganisasjon WTO som finner sted i Buenos Aires fra 10. til 13. desember.

Stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete (Sp) som er med i den norske delegasjonen til toppmøtet, ber om at Titland blir tatt opp i den offisielle norske delegasjonen, der også enkelte organisasjoner er med, om ikke annet nytter.

I motsetning til Titlands skjebne, har det finske Utenriksdepartementet klart å presse fram adgang for organisasjonen Siemenpuu, som på samme måte ble utestengt.

Bakgrunn: Norsk Attac-leder kastet ut av Argentina før WTO-ministermøte

– Har arbeidet hele tida

Titland og andre representanter for frivillige organisasjoner, NGO'er, er akkreditert til å følge WTOs ministermøte, slik WTO har for praksis. Men vertslandet rett og slett av-akreditterte titalls NGO-representanter under påskudd av at de kunne utgjøre en voldelig trussel.

– Helt siden argentinske myndigheter første gang informerte om at de ville avregistrere NGO-deltakere har vi arbeidet med å finne en løsning, sier Guri Solberg.

Les også: Norsk uro før helgens ministermøte i WTO

Møter Argentina fredag

Solberg forteller at Norges ambassade i Buenos Aires er i tett kontakt med nærstående land og flere ganger har anmodet argentinske myndigheter om å revurdere beslutningen om å nekte innreise for representanter for sivilsamfunnet.

– Utenriksminister Ine Eriksen Søreide vil møte den argentinske ambassadøren senere i dag og vil i den forbindelse beklage beslutningen om utestengelsen av Petter Titland, skriver kommunkasjonsrådgiver Guri Solberg, som følger utenriksministeren i Buenos Aires.

Personvernpolicy