Norsk Attac-leder kastet ut av Argentina før WTO-ministermøte

KASTET UT: Vertslandet Argentina stoppet lederen av Attac Norge, Petter Slaatrem Titland, for å hindre ham fra å følge ministermøtet i Verdens handelsorganisasjon, WTO.
KASTET UT: Vertslandet Argentina stoppet lederen av Attac Norge, Petter Slaatrem Titland, for å hindre ham fra å følge ministermøtet i Verdens handelsorganisasjon, WTO. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Argentina hindrer frivillige organisasjoner å følge WTOs ministermøte. Lederen av Attac Norge ble stoppet på flyplassen i Buenos Aires og sendt ut av landet natt til fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg venter fortsatt på en uttalelse fra UD og fra norsk politisk hold. Jeg forventer at min regjering avkrefter meg som en sikkerhetstrussel, akkurat som at EU-kommissær Cecilie Malmström ga beskjed om at organisasjoner fra EU-land ikke er voldelige og sikkerhetstrussel.

Det sier en opprørt leder for Attac Norge, Petter Slaatrem Titland, på telefon fra Sao Paulo i Brasil til ABC Nyheter fredag morgen.

Han og mange andre representanter for frivillige organisasjoner som var akkreditert av Verdens handelsorganisasjon, WTO, til å følge deres ministermøte som starter søndag i Buenos Aires, ble utsatt for det argentinske regimets tolkning av demokrati.

Vertslandet meldte rett og slett fra at de var «av-akkreditert», angivelig uten WTOs medvirkning. Ikke nok med det - Titland ble altså nektet også adgang til Argentina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

WTO har tradisjon for å slippe til representanter for frivillige organisasjoner på sine toppmøter, som arrangeres hvert annet år.

De legger til rette med å skaffe organisasjonene møtelokaler og tilgang til pressedekning.

– Vår kollega fra det norske sivile samfunn er deportert. Mer skammelig kan det ikke bli, twitret den argentinske akademikeren og menneskerettighetsaktivisten Beatriz Busaniche fredag ettermiddag.

Les også: Norsk uro før helgens ministermøte i WTO

Venter på Ine Eriksen Søreide

– Så lenge utenriksminister Ine Eriksen Søreide ikke uttaler seg, er det en aksept for den udemokratiske utestengelsene og den måten Argentina opptrer på som vertskap for WTO, sier Attac-lederen, som også ser det som skjer i lys av politiske tendenser i Sør-Amerika:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I Argentina har de begynt å ta politiske fanger fra sosiale bevegelser. En urfolksleder sitter inne nå. Og i Brasil er det massakre på jordløse bønder. Det er en oppblomstring av undertrykkelse i disse landene, kommenterer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SVs stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes, som er med i den norske delegasjonen til ministermøtet i WTO, reagerer sterkt på utestengelsen av Attac og andre.

– Ikke bare bryter argentinerne WTOs akkrediteringssystem, de nekter også en person innreisetillatelse. Jeg vil ta dette direkte opp med delegasjonsledelsen, skriver Fylkesnes til ABC Nyheter.

Senterpartiets delegat, Liv Signe Navarsete, mener utestengningen er uhørt.

– Jeg forventer at utenriksministeren gjør alt de kan for å sikre innreise for Titland. Dersom ikke annet nytter, kan det gjøres ved å ta ham inn i den offisielle delegasjonen, skriver Navarsete til ABC Nyheter.

Håper på retur

Petter Slaatrem Titland og nettverket hans meldte umiddelbart fra til UD om det som hadde skjedd, men han har fram til fredag morgen ikke hørt noe fra dem.

Titland forteller om det som skjedde:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ble stoppet i passkontrollen på flyplassen da jeg ankom Buenos Aires torsdag kveld, og tatt inn i et rom i to timer. Så fikk jeg beskjed om å signere noen papirer, vedtak om utsendelse. Da hadde jeg ikke fått snakke med verken advokat eller ambassaden. Jeg undertegnet ikke.

Så ble han fortalt at han skulle sendes tilbake dit han ankom fra, Brasil.

– Jeg fikk tak i en advokat, som la inn en klage. Da fikk de fart på sakene og satte meg på et fly to timer tidligere enn de hadde varslet. Vi fikk ikke behandlet anken før jeg dro. Jeg håper det blir behandlet nå, så jeg kan komme tilbake igjen til Buenos Aires og WTO, sier Titland.

Les også: Gjenforent med familien etter 40 år etter Argentinas barnerøverier