Meny

Medisin-bråk mellom SV og regjeringen

SV: – Regjeringen eksperimenterer med syke mennesker

BEKYMRET: Nicholas Wilkinson (SV) sier han er dypt bekymret over at sykeusene får finansieringsansvar for enkelt legemidler. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET (ABC Nyheter): Regjeringen ønsker å flytte finansieringen av flere legemidler fra folketrygden til sykehusenes budsjetter.

– Det er svært alvorlig, sier Nicholas Wilkinson, helsepolitisk talsperson i SV.

Han frykter det vil føre til at økonomien på sykehuset du bruker skal avgjøre om de har råd til å gi deg medisinen du trenger, eller at sykehusene blir nødt til kutte stillinger på sykehus for å finansiere medisinene.

– Dette er drøye påstander fra SV, ikke egnet til annet enn å skape frykt. Sykehusene vil ha akkurat samme ansvar for å betale disse legemidlene som Helfo har i dag. Det blir som å påstå at pasienter ikke får akuttbehandling fordi sykehusene har ansvaret, svarer Sveinung Stensland, helsepolitisk talsperson i Høyre.

Bakgrunnen for saken er at regjeringen i statsbudsjettet foreslår at helseforetakene får ansvar for finansieringen av legemidler til behandling av alvorlig astma, mastocytose, legemidler til behandling av HIV og hepatitt B og hepatitt C.

Også i fjor flyttet regjeringen noen legemidler ut av folketrygden.

Les også: Advarer mot lisvfarlig medisin-rot

SV: Regjeringen eksperimenterer

– Folketrygden har alltid garantert oss medisinene vi trenger når vi blir syke. Regjeringen eksperimenterer med syke mennesker når de vil presse medisinene våre inn på trange sykehusbudsjetter, sier Wilkinson til ABC Nyheter.

Han mener regjeringen på sikt har som hensikt å spare penger.

– Dette her er kjempealvorlig utvikling for helsevesenet og pasienter. Det er et samlet bilde av at den økonomiske situasjonen er veldig alvorlig på norske sykehus, også flytter regjeringen over nye dyre oppgaver som de ikke gir nok penger til. De sier at de bare flytter penger over til sykehusene, men de kutter 20 millioner på veien. Jeg er redd dette bare er starten.

Sykehusinnsparing:

Siden 2013 har regjeringen hvert år kuttet mellom 0,5 og 0,8 prosent i bevilgningene, samtidig som de forventer en aktivitetsvekst på mellom 1,5 og 2 prosent.

Kun 80 prosent av veksten har vært finansiert, skriver Klassekampen fredag.

Kilde: Klassekampen

Wilkinson sier han har fått bekreftet av Finansdepartementet at regjeringen kutter 20 millioner i bevilgningen når midlene flyttes.

Nicholas Wilkinson (SV) Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

– Vi har alle hørt om flere syke som nektes medisiner grunnet prisen. Å kutte i legemidler er uforsvarlig og kan bety at enda flere får nei framover, sier SV-politikeren.

– Med inflasjon blir kuttene enda større enn 20 millioner, legger Wilkinson til.

I alt er det 766 millioner i økt bevilgning til helseforetakene for å dekke ansvaret for legemidlene.

I SV sitt alternative budsjettforslag går partiet inn for at legemidler blir i folketrygden, i tillegg til økte bevilgninger på 20 millioner kroner.

– Du skal ha trygghet for at du får hjelpen du trenger uansett hvor rik du er. Derfor foreslår vi full stans i eksperimentet til H-Frp-regjeringen. Medisinene skal du få fra folketrygden og bevilgningene til legemidler må økes, sier Wilkinson.

Les også: Utgiftene til legemidler opp 25 prosent på tre år

Høyre: Betyr lite for pasientene

Høyres helsepolitiske talsperson, Sveinung Stensland, mener SV er på ville veier og at anklagene bare skaper frykt.

– For pasientene betyr det lite hvilken lomme pengene kommer fra, både sykehusene og Helfo finansieres av staten. Vi mener det er riktig at finansieringsansvar og behandlingsansvar følger hverandre og flytter derfor bevilgninger i tråd med dette, sier Stensland til ABC Nyheter.

– Regjeringen øker også i år helsebudsjettene som et av de prioriterte vekstområdene. Her bør SV gå stille i dørene. For sykehusenes del har vi gjennom fem budsjett lagt til rette for en samlet aktivitetsvekst på 11,9 prosent. Det er over det SV i regjering klarte å legge til rette for gjennom åtte år med 10,5 prosent, legger han til.

Se video: Siv Jensen kommenterte statsbudsjettet

Helse og livsstil
Populært