Børge Brende henter Erna Solberg til Davos

DAVOS: Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende under pressekonferansen 15. september hvor det ble offenltliggjort at Brende trer ut av regjeringen for å bli president i World Economic Forum.
DAVOS: Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende under pressekonferansen 15. september hvor det ble offenltliggjort at Brende trer ut av regjeringen for å bli president i World Economic Forum. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg er utnevnt til å bli en av lederne for det årlige toppmøtet i Verdens økonomiske forum, WEF, i Davos i januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I september ble det kjent at utenriksminister Børge Brende var utnevnt til president i eliteorganet Verdens økonomiske forum, WEF, som med hovedsete i Sveits er kjent for sine årlige toppmøter i januar.

Og denne uka ble det kjent hvem som skal lede årets møte i Davos, det 48. i rekka, med over 3000 representanter for elitene i 100 land.

Der blir Erna Solberg en av sju «co-chairs», møteledere, for samlingen av ministre, statsledere, næringslivstopper, forskere, organisasjonsledere og media, som i tida 23.-26. januar 2018 skal delta på 400 ulike seminarer.

Les også: Bitende kulde venter de rike og mektige i Davos

Mektig kvinne-vri

Samtlige sju møteledere på det kommende møtet for verdens mektige, er kvinner.

Blant de mest kjente er sjefen for Det internasjonale pengefondet IMF, Christine Lagarde.

En av de andre er generalsekretær Sharan Burrow i den globale fagorganisasjonen ITUC. Hun har blant annet uttalt at arbeiderne som bygger anlegg for fotball-VM i Qatar, er «slavene i det 21. århundre».

Den sosiale kontrakten brytes nå

Programmet for årsmøtet i 2018 preges av at også elitene har blitt urolige for de økende forskjellene i verden.

De skal på møtet analysere de grunnleggende årsakene til en verden som preges av politisk, økonomisk og sosial splittelse, og finne pragmatiske løsninger for dem, heter det fra WEF.

Ifølge arrangøren har situasjonen i verden endret seg dramatisk, med strategiske sprekkdannelser som gir vidtrekkende følger for politikk, økonomi og det sosiale liv i verden.

Utviklingen i økonomisk velstand gjelder ikke alle, og de globale allmenningene kan ikke verne eller helbrede seg selv, heter det.

«...den sosiale kontrakten mellom stater og deres borgere fortsetter å erodere.», skriver WEF også.

Les også: Barth Eide: – Verdens økonomiske forum er et godt sted for en sosialdemokrat

Sjefen over presidenten

Selv om Børge Brende er blitt president for WEF, har han én over seg - den 80 år gamle grunnregelen, professor Klaus Schwab.

Da Brende offisielt ble ønsket velkommen til WEF 23. oktober, ble Schwab spurt om han så en etterfølger til seg selv i Brende, slo Schwab fast at han har tenkt å lede forumet i lang tid framover.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden