Stortingets spørretime:

- 130 av 154 utlyste håndverkerjobber i Rogaland, er i bemanningsbyråer

Rett før en politisk streik avviser statsminister Erna Solberg å forby bemanningsbransjen. Solfrid Lerbrekk (SV) mener unge håndverkere inviteres til et B-lag i arbeidslivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bemanningsbyråenes innmarsj i norsk arbeidsliv ble tema da statsminister Erna Solberg (H) stilte i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

- På Finn.no er det nå utlyst 154 håndverkerstillinger i Rogaland. 130 av dem er i bemanningsbyråer, påpekte SVs Solfrid Lerbrekk.

- Hva vil statsministeren si til ungdom som ser at de inviteres til jobber som ikke gir huslån, til et B-lag i norsk arbeidsliv, spurte Lerbrekk, som er en av få stortingsrepresentanter med solid bakgrunn fra arbeidslivet.

BEMANNINGSBYRÅER: Solfrid Lerbrekk (SV) mener unge håndverkere bør få ordinære jobber, ikke i bemanningsbyråer. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
BEMANNINGSBYRÅER: Solfrid Lerbrekk (SV) mener unge håndverkere bør få ordinære jobber, ikke i bemanningsbyråer. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Hun har fortid som fagarbeider og har blant annet vært lærling på Ekofisk-feltet.

Erna Solberg avviste både SVs og andre partiers ønske om å forby bemanningsbransjen helt, eller i avgrensede områder og bransjer, som bygg og anlegg i osloregionen.

- Mange bedrifter sier de har utfordringer med å få arbeidskraft, for eksempel i Nord-Norge. Seriøse firmaer får ikke ansatte, svarte Solberg på utfordringen fra Rogaland.

Les også: Regjeringen beholder likevel åpning for midlertidige ansettelser

73 bemanningsbyråer på ett anlegg

Men også statsministeren bekrefter at bemanningsbyråenes dominans i bygg- og anleggssektoren i osloområdet gir grunn til bekymring.

SV-leder Audun Lysbakken påpekte at 10.000 fagorganiserte onsdag går ut i politisk streik mot frislippet for bemanningsbyråene.

- Bemanningsbyråene er nå største arbeidsgiver på mange byggeplasser, og fortrenger fast ansatte. Det gir usikre lønninger, mangel på lærlingeplasser og usikre arbeidsplasser,k sa Lysbakken, som ba statsministeren forby bemanningsbransjen på byggeplasser i osloregionen.

Lysbakken viste til en kartlegging Fellesforbundet har gjort. Den dokumenterer at det finnes byggeplasser med hele 73 ulike bemanningsbyråer på stedet, men Solberg avviste forbud.

Klassekampen melder for øvrig onsdag at Fjellstrand verft i Hordaland nå tar inn polske arbeidere via et bemanningsbyrå, framfor å gi sine egne, permitterte arbeidere jobb igjen.

I Oslo kommer ni av ti innleide fra bemanningsbyråer, og nesten all innleien er ulovlig, sier en rapport fra fagbevegelsen i Oslo.

Les også: LO-sjefen raser mot Anniken Hauglies bemanningsbyrå-forslag

Solberg holder ungen i badekaret

Senterpartiets Per Olaf Lundteigenhevder at det ikke bare er kriminalitet som er problemet i norsk arbeidsliv, men det som er lovlig:

- Dagens arbeidsmiljølov er en åpen låvedør for bemanningsbyråer til det norske arbeidslivet. Bemanningsbyråer utkonkurrerer solide firmaer med egne ansatte, sa Lundteigen.

Erna Solberg gjentok at bemanningsbyråer fyller en rolle i norsk arbeidsliv.

- Jeg som bor på Vestlandet, vet at det alltid har vært store topper i verftsindustrien. Vi må passe på å løse utfordringene, som bygg og anlegg i Oslo, men må ikke skylle ungen ut med badevannet, sa hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden