Nord-Korea med skriftlig klage til FN

Nord-Koreas statsoverhode Kim Jong-un.
Nord-Koreas statsoverhode Kim Jong-un.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA er fast bestemt på å bringe med seg en katastrofal ulykke til menneskeheten, skriver Nord-Korea i en klage til FNs sikkerhetsråd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For øyeblikket har USA og Sør-Korea en militærøvelse vest i Stillehavet. Øvelsen startet lørdag og avsluttes tirsdag. Samarbeidet mellom landene faller ikke i god jord hos Nord-Korea.

Landet anklager nå USA for å ha skapt den «verste situasjonen noensinne» i regionen. Det skriver Reuters.

Nord-Koreas FN-ambassadør, Ja Song Nam, har nå sendt en skriftlig klage til FNs generalsekretær Antonio Guterres. I brevet beskylder han USA for å bidra til økt spenning på Koreahalvøya.

– Går amok

Ifølge Reuters skriver Song Nam i brevet at «Washington går amok ved å ha med seg atomvåpenutstyr til øvelsene nær Koreahalvøya».

I tillegg står det i brevet at det nå er Nord-Koreas rett til å styrke opp sitt forsvar, som en følge av militærøvelsen.

Samtidig har Nord-Koreas FN-ambassadør sendt en klage til FNs sikkerhetsråd hvor han mener at FN ignorerer USAs atomvåpenøvelser. Song Nam legger til at USA er «fast bestemt på å bringe med seg en katastrofal ulykke til menneskeheten».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye stikk

Tidligere har Sør-Korea uttalt at bakgrunnen for øvelsen er et svar på Nord-Koreas atomvåpenprogram, og at landet, sammen med USA, kan slå tilbake mot Nord-Koreas missilprovokasjoner med «overveldende kraft».

USA har blant annet sendt tre hangarskip til øvelsen.

Da Trump var på besøk i Sør-Korea sist uke, sendte han nye stikk i retning Kim Jong-un og Nord-Korea.

– Vi vil forhindre Nord-Koreas diktator (Kim Jong-un) fra å true millioner av uskyldige liv. Vi vil sammen konfrontere Nord-Korea, sa den amerikanske presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Veldig uvanlig

Den 28. september sendte Nord-Korea et åpent brev til verden. Brevet ble først kjent for offentligheten da Australias utenriksminister, Julie Bishop, delte en del av brevet på sin offisielle Facebook-side.

Det er Nord-Koreas utenrikskomité som har skrevet brevet. De omtaler landet som en «fullverdig atommakt». I tillegg angriper de USAs president Donald Trump i brevet. De beskylder Trump for å «prøve å lede verden inn i en forferdelig atomkatastrofe».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Nord-Korea

  • Grunnlagt i 1948 etter delingen av den koreanske halvøya som følge av Japans nederlag i andre verdenskrig. Landet er siden blitt styrt med hard hånd, først av Kim Il-sung, og siden av hans sønn og sønnesønn med støtte fra den militære eliten.
  • Invaderte Sør-Korea i 1950, noe som utløste Koreakrigen. Flere millioner mennesker ble drept i konflikten hvor Nord-Korea og Kina kjempet mot Sør-Korea og FN-styrker anført av USA.
  • Det ble aldri undertegnet noen fredsavtale etter krigen, og konflikten er derfor formelt sett ikke avsluttet.
  • Nord-Korea, som har 24 millioner innbyggere, ledes i dag av Kim Il-sungs sønnesønn Kim Jong-un.
  • Nord-Koreas hær er den femte største i verden med én million soldater.
  • Det fattige landet er nærmest fullstendig isolert internasjonalt. Nordkoreanernes viktigste handelspartner er Kina.
  • Nord-Korea har pådratt seg det internationale samfunnets vrede ved å utvikle atomvåpen og langtrekkende raketter.
  • FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i disse programmene, noe ledelsen i hovedstaden Pyongyang nekter å etterkomme.
  • En lang rekke internasjonale sanksjoner er innført mot Nord-Korea for å presse landet til å oppgi sine våpenprogrammer.

Brevet er sendt en drøy uke etter at Trump talte til FNs generalforsamling.

I FN-talen kalte han Nord-Koreas leder Kim Jong-un «rakettmannen» som er ute på et «selvmordsoppdrag».

Julie Bishop omtalte det nordkoreanske brevet som «veldig uvanlig», og poengterte at Nord-Korea vanligvis bruker andre måter å kommunisere på.

– Dette viser at den kollektive strategien ved å legge maksimalt press på diplomatiske og økonomiske sanksjoner overfor Nord-Korea, virker, påpekte hun.