Meny

SV med hasteforslag om midlertidig stans i utsending av oktoberbarna

POLITISERTE FAKTA: - Vi kan ikke ha det sånn i Norge at fakta om sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er politisert, framholder Karin Andersen (SV). Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV foreslår tirsdag morgen at Stortinget skal vedta umiddelbar stans i retur av asylsøkere til Afghanistan fram til Stortinget har skaffet seg fakta om situasjonen der.

SV-erne Karin Andersen og Lars Haltbrekken vil tirsdag morgen foreslå en midlertidig stans i assisterte og tvangsreturer til Afghanistan, som de ber Stortinget hastebehandle.

Grunnen til hastverket er at stadig flere av de såkalte «oktoberbarna», over ni hundre mindreårige, enslige asylsøkere nå som de har passert 18 år, skal sendes til Afghanistan. Dag for dag er det flere av dem som flykter ut av Norge for å unngå det.

Til nå skal over 400 av dem ha flyktet til en usikker tilværelse andre steder i Europa.

– Regjeringen snakker om at de har rømt, som om de har vært fengsla. Den riktige beskrivelsen er at de har flykta videre fordi det er farlig for dem her. Norge har jo en ekstrem politikk på dette området, sier Karin Andersen til ABC Nyheter.

– Frankrike lar til og med være å sende tilbake asylsøkere som etter Dublinavtalen kan tilbakesendes til Norge, fordi de regner Norge som for utrygt, legger hun til.

Formell uro om dagsorden

Men hasteforslaget som ble oversendt til Stortingets presidentskap forrige uke, utløser formelle bruduljer på Stortinget.

Ifølge §39.c i Stortingets forretningsorden kan hasteforslag legges ut til gjennomsyn for representantene i minst én dag og deretter føres opp på dagsordenen til behandling.

Men onsdag er det spørretime i Stortinget, og dermed tvilsomt om Presidentskapet vil sette punktet på dagsorden.

Samtidig besluttet presidentskapet fredag, etter at SVs forlag ble innlevert, å avlyse møtet torsdag denne uka.

– Dermed risikerer vi å ikke få hastevedtaket opp før tirsdag kommende uke, sier Andersen.

ABC Nyheter er kjent med at andre partier nå jobber intenst internt for å finne ut av hvordan de skal stille seg til en hastebehandling.

– Fakta er blitt politisert i Norge

Den midlertidige stansen skal ifølge SV gjelde til forslaget SV, Rødt og MDG fremmet 24. oktober, er ferdigbehandlet. Det går ut på midlertidig stans i uttransport av asylsøkere til Afghanistan fram til et uavhengig ekspertutvalg har gjennomført en åpen vurdering av regelverk og praksis.

– Spørsmålet om det er trygt eller ikke trygt å returnere, er blitt politisert i Norge, sier Andersen, og slår fast at nøkterne fakta må på bordet om sikkerhetssituasjonen.

– Rapport etter rapport, sist ut var Amnesty, viser hvor farlig det er blitt i Afghanistan. En av de som ble sendt ut av Norge, er drept.

SV-politikeren har i likhet med Arbeiderpartiet reist tvil om at sikkerhetssituasjonen er så god som norske myndigheter hevder, trass i så og si alle andre kilders advarsler mot returer.

– Under flyktningetilstrømningen i 2015 fikk Stortinget en proposisjon på fredag, som ble hastebehandlet på mandag, som ga regjeringa instruksjonsmyndighet over Utlendingsnemnda UNE. Pluss flere innstramninger i utlendingsloven. Vi opplevde en lovbehandling som ikke hadde skjedd siden 2. verdenskrig, og som nå har politisert også klageorganet UNE, sier Karin Andersen.

Populært